overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НИКОЛА БОГАТИНОСКИ, БОКСЕР СОМБОРА И ЈУНИОРСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ Борилачки драгуљ из Ветерника

06.11.2023. 12:27 12:37
Пише:
Извор: Приватна архива

Помало неоправдано, ван жиже јавности, прошли су незапажено овогодишњи успеси младог боксера из Ветерника Николе Богатиноског.

Овај 15-годишњи небрушени драгуљ недавно је у Румунији постао вицешампион Балкана, а током ове године по трећи пут је постао првак Војводине и Србије, уз епитет најбољег српског јуниора међу 220 такмичара на државном првенству у Ваљеву.

У ризници медаља у досадашњим наступима на међународним турнирима чак пет пута је био на победничком постољу, где је у Мађарској понео и ласкаву титулу најбољег страног боксера. Мимо терена, овај фино васпитани момак чак два пута понео је Видовданску награду Новог Сада и проглашен је амбасадором ветерничке осмолетке „Михајло Пупин”.

Дечја радозналост Николи је већ са четири године некако спонтано определила којим спортом ће да се бави.

– Мој први комшија је Зоран Бачулов, који у кући има салу за вежбање и клуб Вориор џим (Worrior гим). Иако сам имао четири године врло пажљиво сам посматрао тренинге, Зоран ми је, најпре, показао неке елементе, које сам испред огледала понављао до бесвести и трудио се да то научим најбоље што могу. Мало по мало створио ми је љубав према борилачким спортовима и открио да сам талентован. Јавила се велика жеља за тренинзима и успехом, чак толика да сам као клиња себи дао задатак да морам да будем исти или бољи од мојих Ветерничана браће Качар, Слободана и Тадије, као и Мирка Филиповића – у даху је за „Дневник” открио прве кораке у боксерској сали Никола Богатиноски.


Захвалност професорима

Никола је ученик првог разреда Медицинске школе „Доситеј Обрадовић”, физиотерапеутски смер.

- Захвалио бих се професорима и менаџменту школе који ми дају подршку и имају разумевање за моје одсуствовање. Максимално ми излазе у сусрет, а ја им то на најбољи начин узвратим. Мој радни дан се своди на релацију школа–тренинг–кућа, уз много одрицања, једноставно немам времена да се бавим другим стварима сем спорта и учења – открио је Богатиноски.


Први званични меч имао је са седам година на међународном турниру 2017. године у Вршцу, где је тријумфовао и добио пехар, који га је још више везао за бокс.

– Био сам узбуђен и срећан, како се каже, „као мало дете”. Искуства сам стицао на турнирима широм Европе, где су се ређали успеси, а првих пет мечева сам завршио прекидима. На првом међународном мечу, 2021. године, у полуфиналу сам победио Руса у 1. рунди, а у финалу Србина у 2. рунди. Као репрезентативац сам наступио на ЕП у БиХ, где нисам остварио запажен резултат, али ми је то много помогло у даљој каријери.


Злато и господин

Јунак наше приче је врло амбициозан и има јасан циљ.

– Жеља ми је да постанем светски и олимпијски шампион. Такође, желим да се опробам и у профи боксу и да тамо освајам појасеве. Гледајући мечеве Мајка Тајсона и Принца почео сам да маштам и о том сегменту бокса. Када уђем у ринг имам само један циљ - да освојим злато и да из ринга изађем као господин, увек спортски и фер – јасан је Никола.


Од 2021. године из матичног клуба “Вориор џим” прешао је у БК Сомбор, пошто га је приметио тренер Стојан Кнежевић када је боксовао против његовог борца на лигашком мечу у Апатину.

– Доласком у Сомбор моја каријера креће узлазном линијом, остварио сам до сада највеће успехе и испунио делић сна. Стојан је уложио велики труд у мене, ангажовао је и Кубанца да ради са мном, а почиње и веће интересовање БШ и председника Ненада Боровчанина, као и селектора млађих националних селекција. Сваки пут доносио сам медаље. Зато кажем да велике заслуге и остварене успехе дугујем Зорану Бачулову и Стојану Кнежевићу.

Николу већ 18. новембра очекује Светско првенство у Јеревану у Јерменији (18. новембар-4. децембар).

– Завршне припреме одрадићемо у Русији у Москви под палицом тренера јуниора Бранислава Јовичића. Имајући у виду да ће ово да буде моје прво СП међу јуниорима немам нека посебна очекивања, пошто сам најмлађи. Најважније је да на најбољи начин представљам мој клуб, град и земљу – нагласио је Никола Богатиноски који ће да наступи у категорији до 54 килограма.

         Јово Галић

Аутор:
Пошаљите коментар