overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИТАЛИЈАНСКА БОКСЕРКА ОДУСТАЛА ОД МЕЧА Добила "мушке батине", скинула опрему и заплакала:Уплашила сам се за живот (ФОТО; ВИДЕО)

01.08.2024. 13:57 18:35
Пише:
Извор: TANJUG/ AP Photo/John Locher

Италијанска боксерка Анђела Карини предала је меч који готово да није ни почео.

Наиме, она је у осмини финала на Олимпијским играма требало да се бори против Иман Келиф из Алжира која је прошле године избачена са боксерског турнира због свог биолошког пола.

Иман Келиф је рођен/а као мушкарац и тада јој није било дозвољено да се такмичи са женама. Ипак, добила е зелено светло да се такмичи на Олимпијским играма у Паризу.

Ово је изазвало револт других такмичарки, али организтор није попустио.

Италијанка је пред саму борбу изразила забринутост што мора да се бори против биолошки доказаног мушкарца.

Већ на почетку борбе Карини је примила веома снажан ударац и решила је да одустане. Скинула је опрему и у сузама клекла на под. Није желела ни да се поздрави са противницом.

Италијанска боксерка: Уплашила сам се за живот ВИДЕО

Анђела Карини, 25-годишња боксерка из Италије, у центру је пажње после меча са Иман Хелиф из Алжира. Свет спорта бруји о Иман Калиф, боксерки коју је Међународна боксерска федерациа (ИБА) суспендовала прошле године са Светског првенства јер је пала на тесту полне подобности, тачније, "доказано је да има XY хромозоме".

Упркос томе, МОК јој је дао дозволу да се такмичи у Паризу, а како је то изгледало у рингу, могао је да види цео свет.

Италијанка је прекинула борбу, није се ни поздравила са Алжирком, пала је на колена и заплакала.

На конференцији за медије признала је да се уплашила за живот.

"Нисам могла да наставим, имала сам бол у носу. Рекла сам, престани. Боље је избећи последице. Од првог ударца имала сам крварење из носа. Могао је то да буде меч мог живота, али сам тада схватила да морам да сачувам свој живот. Осећала сам то, нисам имала страха, не плашим се да добијем ударац у рингу. Тренирам у националном тиму, често се борим против брата. Увек сам се борила са мушкарцима, али данас сам осетила прејак бол".

Касније је додала и ово.

"Навикла сам на патње. Никада нисам добила такав ударац, немогуће је наставити. Ко сам ја да кажем да је то нелегално? Изашла сам да се борим. Али од првог минута нисам имала тај осећај, осећала сам јаку бол у носу. Нисам одустала, али је ударац био прејак и рекла сам доста. Одлазим уздигнуте главе".

 

Каже и да није одустала из протеста због пола противнице, али је додала да је ан МОК-у да о томе одлучује.

"Ушла сам у ринг и рекла себи да морам да дам све од себе назависно од тога ко је особа преко пута мене. И искрено, није ме брига. Рекла сам себи, ово су моје Игре. Независно од свих контроверзи, желела сам да наставим и победим. Нисам од оних који лако одустају. Чак и да ми кажу, немој да се бориш, не бих прихватила. Ја сам борац. Отац ме је научио да будем ратница. Када сам у рингу, имам то на уму, ту свест ратника, победнички менталитет. Овог пута нисам могла даље. Видели сте сви крварање из носа. Нисам изгубила, само сам се зрело предала. Желим јој да буде срећна и настави до краја. Не осуђујем никога, нисам ту да некоме судим. Изашла сам да се борим и остварим сан. Није се десило. Очигледно, Бог и отац су желели то и тако то и прихватам. Нисам у позицији да кажем да ли је исправно ово или оно. Урадила сам свој посао, ушла у ринг и борила се. Нисам успела, али сам изашла уздигнуте главе и сломљеног срца. Зрела сам жена, ринг је мој живот. Увек сам имала инстинкт, али кад осетим да нешто не иде добро, онда је то зрелост да станеш, али не и предаја", поручила је Карини.

О Анђели прича сада цела Италија. Реч је о девојци која је реодом из Напуља, која је одрасала у оближњој Афраголи.

Брзо су јој дали надимак "Тигар", јер је до бесвести тренирала у дворани Пуљистика Матесина под командом тренера Ђузепеа Корба.

Она је већ 2014. на Европском првенству за младе освојила злато, касније је постала и светска вицешампионка.

Анђелу прати тужна прича, да је њена највећа подршка, отац Ђузепе, преминуо ок се такмичила на prеthodnim Играма у Токију. Ђузепе је био полицајац, који је тешко рањен на дужности. Prеthodno се и он бавио боксом, али ја због те повреде на послу, годинама уназад био у инвалидским колицима.

Стање му се погоршало баш када је Анђела излазила у ринг у Токију, током Игара је преминуо.

Када се квалификовала за Олимпијске игре у Паризу, Анђела је имала снажну поруку. Причала је тада кроз сузе.

"Ево, видите, ово је мој отац.", рекла је показујући на телефон и наставила.

"Увек ми је причао о том последњем километру. Једног дана, пре Токија, осетила сам умор и причали смо. Рекла сам му, тата, уморна сам, ови тренинзи су интензивни, али не одустајем. Рекао ми је, 'Анђелина, шампион који се бори је као бициклиста који кад види последње километре, океће педале још јаче и брже. Тако и ти, кад видиш последњи километар, иди јаче и јаче. И то сам урадила. Ишла сам до краја и борила сам се крвавих очију", поручила је италијанска боксерка.

 

Аутор:
Пошаљите коментар