light rain
17°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БРАВО! СРЕБРО ЗА БОРИСЛАВУ ПЕРИЋ РАНКОВИЋ И НАДУ МАТИЋ на Параолимпијским играма у Паризу, Николи Спајићу измакла бронза

31.08.2024. 20:13 10:27
Пише:
Извор: ПОКС

Парастонотенисерке Србије Борислава Перић Ранковић и Нада Матић у дублу у категорији WD10 освојиле су сребрну медаљу на Параолимпијским играма у Паризу.

Оне су у финалу изгубиле од Кинескиња Ксјаодан Гу и Јиамин Пан са 3:1.

Борислави је ово шеста параолимпијска медаља. У Пекингу и Лондону је освајала сребрне медаље, у Рију се окитила златом, а тада је освојила и прво одличје у дублу са Надом – освојиле су сребро, тада је то било екипно. На прошлим Играма у Токују биле су екипно бронзане и сада сребрна у Паризу у дублу са Надом. За Наду је ово четврто параолимпијско одличје. Има бронзу из Рија појединачно и  сребро са Бебом екипно, те бронзу из Токија екипно са Бебом и сада опет сребро у дублу са Бебом.

Кинескиње су боље отвориле меч, мада су наше девојке држале прикључак од 3:4, али онда су ривалке успеле да се одлепе и на крају први део игре добију са 11:7.  У другом сету узвратиле су Борислава и Нада, заиграле су боље и водиле и са 7:4 и са 8:5. Нису се дале Кинескиње успеле су да смање на 7:8, али то је било све што су и успеле. Серијом од 3:0 Српкиње су решиле овај период игре у своју корист са 11:7 и изједначиле на 1:1. Али, у следећем сету Кинескиње су потпуно преузеле иницијативу,  користиле све своје шансе за разлику од наших девојака и убедљиво добиле са 11:3 и повеле са 2:1 у сетовима. Поправиле су игру Српкиње у четвртом сету и имале благу предност, али пошто су Кинескиње дошле до новог изједначења на 7:7, успеле су да преокрену резултат и серијом од4:0 дођу до 11:7 и победе. Покушао је наш тим тајм аутом на меч лопту (10:7) да поремети Кинескиње, али није успео и оне су прву и искористиле и освојиле злато.

Наше девојке су у преподневном програму у полуфиналу надиграле Корејке Ојејанг Канг и Ми Гју Ли са 3:1.  

- Задовољне смо освојеним сребром, мада смо могле и скупље "да продамо кожу" - рапортирају Борислава Перић Ранковић и Нада Матић из Париза. - Истрошили су нас мечеви против Францускиња и Корејки и требао нам је дужи одмор. Да је финале било сутра ко зна шта би било, можда бисмо се ми окитиле златом. Све у свему дале смо све од себе и то је у овом тренутку било довољно за сребрно одличје. Желеле смо злато, али да нам је неко пре Игара понудио било коју медаљу ми бисмо је оберучке прихватиле. Циљ је био да се опростимо са медаљом и ми смо га испуниле.

Овим је завршено надметање у дублу, а од сутра креће такмичење у синглу. Нада Матић у осмини финала игра са Францускињом Флором Вотије од 17 часова, а Борслава Перић Ранковић и Митар Паликућа као носиоци играју од четвртфинала у понедељак.

Паратеквондиста Никола Спајић није успео да освоји бронзану медаљу у  категорији К44 до 80 килогрема, пошто је поражен од Иранца Алиреза Баката са 29:6.Bakat је убедљиво отворио меч, за неких 40 секунди већ је водио 8:0 након три добара ударца, а затим су се нанизале и две казне за Спајића за 10:0. Иранац није спуштао ритам, задавао је прецизне ударце и суверено на крају стигао до бронзане медаље. Пре тога Спајић је победио у осмини финала у Бразилца Клара Лопеза де Оливеиру са 20:5, али је у четвртфиналу поражен од Корејца Јеонгуна Јоа са 8:1. Но, добио је прилику да се бори за бронзу кроз репасаж и победио је Азербејџанца Абулфаза Абузарлија са 11:9. Теквондисткиња Јелена Рашић је у осмини финала у категорији К44 преко 65 килограма победила Кубанку Лидиу Монтес де Оча са 13:4. У четвртфиналу је поражена од Мексиканке Фернанде Варгас са 4:1. Иако је добила још једну прилику поражена је у репесажу од Мароканке Раје Макерах са 12:0.

Пливачица Катарина Драганов Чордаш освојила је 7. место у финалу у категорији С2 у дисциплини на 50 леђно с временом од 1:28,80. У квалификацијама је у својој групи била четврта с временом од 1:32,28, што је укупно било осмо време. 

Атлетичар Стефан Димитријевић освојио је шесто место у финалу бацања кугле у категорији Ф12. Негова најбољи хитац био је 14. 60 метара у четвртој серији, што му је инајбољи резултат у каријери.  Стрелац Ласло Шурањи није успео да се пласира у финале ваздушном пушком СХ1. Он је освојио 17. место са 598 кругова.

Г. Маленовић

Аутор:
Пошаљите коментар
ПАРАСТОНОТЕНИСЕРКЕ БОРИСЛАВА ПЕРИЋ РАНКОВИЋ И НАДА МАТИЋ У ФИНАЛУ Параолимпијских игара

ПАРАСТОНОТЕНИСЕРКЕ БОРИСЛАВА ПЕРИЋ РАНКОВИЋ И НАДА МАТИЋ У ФИНАЛУ Параолимпијских игара

31.08.2024. 10:58 18:17