Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BRAVO! SREBRO ZA BORISLAVU PERIĆ RANKOVIĆ I NADU MATIĆ na Paraolimpijskim igrama u Parizu, Nikoli Spajiću izmakla bronza

31.08.2024. 20:13 10:27
Piše:
Izvor: POKS

Parastonoteniserke Srbije Borislava Perić Ranković i Nada Matić u dublu u kategoriji WD10 osvojile su srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

One su u finalu izgubile od Kineskinja Ksjaodan Gu i Jiamin Pan sa 3:1.

Borislavi je ovo šesta paraolimpijska medalja. U Pekingu i Londonu je osvajala srebrne medalje, u Riju se okitila zlatom, a tada je osvojila i prvo odličje u dublu sa Nadom – osvojile su srebro, tada je to bilo ekipno. Na prošlim Igrama u Tokuju bile su ekipno bronzane i sada srebrna u Parizu u dublu sa Nadom. Za Nadu je ovo četvrto paraolimpijsko odličje. Ima bronzu iz Rija pojedinačno i  srebro sa Bebom ekipno, te bronzu iz Tokija ekipno sa Bebom i sada opet srebro u dublu sa Bebom.

Kineskinje su bolje otvorile meč, mada su naše devojke držale priključak od 3:4, ali onda su rivalke uspele da se odlepe i na kraju prvi deo igre dobiju sa 11:7.  U drugom setu uzvratile su Borislava i Nada, zaigrale su bolje i vodile i sa 7:4 i sa 8:5. Nisu se dale Kineskinje uspele su da smanje na 7:8, ali to je bilo sve što su i uspele. Serijom od 3:0 Srpkinje su rešile ovaj period igre u svoju korist sa 11:7 i izjednačile na 1:1. Ali, u sledećem setu Kineskinje su potpuno preuzele inicijativu,  koristile sve svoje šanse za razliku od naših devojaka i ubedljivo dobile sa 11:3 i povele sa 2:1 u setovima. Popravile su igru Srpkinje u četvrtom setu i imale blagu prednost, ali pošto su Kineskinje došle do novog izjednačenja na 7:7, uspele su da preokrenu rezultat i serijom od4:0 dođu do 11:7 i pobede. Pokušao je naš tim tajm autom na meč loptu (10:7) da poremeti Kineskinje, ali nije uspeo i one su prvu i iskoristile i osvojile zlato.

Naše devojke su u prepodnevnom programu u polufinalu nadigrale Korejke Ojejang Kang i Mi Gju Li sa 3:1.  

- Zadovoljne smo osvojenim srebrom, mada smo mogle i skuplje "da prodamo kožu" - raportiraju Borislava Perić Ranković i Nada Matić iz Pariza. - Istrošili su nas mečevi protiv Francuskinja i Korejki i trebao nam je duži odmor. Da je finale bilo sutra ko zna šta bi bilo, možda bismo se mi okitile zlatom. Sve u svemu dale smo sve od sebe i to je u ovom trenutku bilo dovoljno za srebrno odličje. Želele smo zlato, ali da nam je neko pre Igara ponudio bilo koju medalju mi bismo je oberučke prihvatile. Cilj je bio da se oprostimo sa medaljom i mi smo ga ispunile.

Ovim je završeno nadmetanje u dublu, a od sutra kreće takmičenje u singlu. Nada Matić u osmini finala igra sa Francuskinjom Florom Votije od 17 časova, a Borslava Perić Ranković i Mitar Palikuća kao nosioci igraju od četvrtfinala u ponedeljak.

Paratekvondista Nikola Spajić nije uspeo da osvoji bronzanu medalju u  kategoriji K44 do 80 kilogrema, pošto je poražen od Iranca Alireza Bakata sa 29:6.Bakat je ubedljivo otvorio meč, za nekih 40 sekundi već je vodio 8:0 nakon tri dobara udarca, a zatim su se nanizale i dve kazne za Spajića za 10:0. Iranac nije spuštao ritam, zadavao je precizne udarce i suvereno na kraju stigao do bronzane medalje. Pre toga Spajić je pobedio u osmini finala u Brazilca Klara Lopeza de Oliveiru sa 20:5, ali je u četvrtfinalu poražen od Korejca Jeonguna Joa sa 8:1. No, dobio je priliku da se bori za bronzu kroz repasaž i pobedio je Azerbejdžanca Abulfaza Abuzarlija sa 11:9. Tekvondistkinja Jelena Rašić je u osmini finala u kategoriji K44 preko 65 kilograma pobedila Kubanku Lidiu Montes de Oča sa 13:4. U četvrtfinalu je poražena od Meksikanke Fernande Vargas sa 4:1. Iako je dobila još jednu priliku poražena je u repesažu od Marokanke Raje Makerah sa 12:0.

Plivačica Katarina Draganov Čordaš osvojila je 7. mesto u finalu u kategoriji S2 u disciplini na 50 leđno s vremenom od 1:28,80. U kvalifikacijama je u svojoj grupi bila četvrta s vremenom od 1:32,28, što je ukupno bilo osmo vreme. 

Atletičar Stefan Dimitrijević osvojio je šesto mesto u finalu bacanja kugle u kategoriji F12. Negova najbolji hitac bio je 14. 60 metara u četvrtoj seriji, što mu je inajbolji rezultat u karijeri.  Strelac Laslo Šuranji nije uspeo da se plasira u finale vazdušnom puškom SH1. On je osvojio 17. mesto sa 598 krugova.

G. Malenović

Autor:
Pošaljite komentar
PARASTONOTENISERKE BORISLAVA PERIĆ RANKOVIĆ I NADA MATIĆ U FINALU Paraolimpijskih igara

PARASTONOTENISERKE BORISLAVA PERIĆ RANKOVIĆ I NADA MATIĆ U FINALU Paraolimpijskih igara

31.08.2024. 10:58 18:17