overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

„Орлови“ силовито кренули по медаљу

24.08.2017. 22:37 09:07
Пише:
Извор: FoNet

Србија – Пољска 3:0 (25:22, 25:22, 25:20)

ВАРШАВА: Каква утакмица, какав амбијент и каква победа одбојкаша Србије на отварању Европског првенства у Пољској и то над  домаћином који је имао подршку преко 65.407 гледалаца на Националном фудбалском стадиону у Варшави.

Тим нашег селектора Николе Грбића одиграо је на максимуму, под паролом „сви за једног, један за све“ и на плећа бацио једну од најјачих репрезентација света. Пробудио се инат, играли су наши момци за повређеног друга Марка Ивовића и извојевали тријумф којем се мало ко надао, али и реванширали се Пољацима за идентичан пораз од пре три године са отварања Светског првенства на истом месту.

Домаћин је од почетка преузео контролу и до првог обавезног одмора, после добрих сервиса Курека и напада Кубијака, имао предност 8:5. Експресно је узвратио Ковачевић добрим сервисом и наш тим је вратио егал, а Лисинац асом и Подрашчанин блоком донели су „Орловима“ преокрет и 11:9. У два наврата се домаћин враћао до изједначења, после наших грешака, а на други обавезни одмор Србију је с два поена вишка погурао Срећко Лисинац (16:14).


Грбићу најјачи аплауз

Колико је пољска одбојкашка публика посебна показују велики поздрави и скандирање нашим играчима на свечаном представљању екипа. Сваки играч је добио поздрав, а чекало се да на терен изађе планетарна одбојкашка звезда Александар Атанасијевић да би се грла публике загрејала, а последњи играча у нашем тиму био је Срећко Лисинац који је добио још громкији поздрав, што је и реално јер већ четири сезоне игра у Пољској. Ипак, код представљања селектора „Орлова“ Николе Грбића стигле су највеће овације, а званични спикер на стадиону назвао га је „легендом“.


Надовезао се одмах блоком Ковачевић за 17:14 и искористио још један одличан сервис Подрашчанина, али је потом пропустио шансу да нас одведе до још веће предности већ и следећој акцији. Већи ризик са сервиса се исплаћивао, блок је радио са одбраном, а после Лубурићеве искоришћене контре, Србија је повела (20:16) и натерала Пољаке на бригу. Играли су наши момци веома добро, водили 23:18,

али са две узастопне грешке вратили су домаћина у игру (23:21). Ипак, поени Подрашчанина и Петрића донели су нашем тиму први сет и вођство.

Поново је Пољска боље кренула сет, напала из свих оружја и брзо повела, али су се одбојкаши Србије вратили и изједначили (10:10). Од тада, јасно је било да ће победника другог периода игре одлучити један добар потез неког појединца. Играло се поен за поен, са добрим сервисима, али још бољим пријемима и нападима и нико није желео да устукне.

Поново су наши момци били сталоженији и први се „одлепили“, а искочио је Лисинац снажним нападима кроз средину. На руку су нам ишле сервис грешке Пољака који су се трудили, али нису успевали да нађу добитну комбинацију, а блок Лисинца донео је „Орловима“ дупло вођство.

Због квалитета обеју екипа, поново је било изједначено на почетку, али Србија није посустајала и видела се решеност на лицима наших момака за потпуним реваншом за сусрет на Светском шампионату од пре три године.

Једна фантастична одбрана Јововића дала је додатна крила  „Орловима“, а одличан потез Ковачевића и два сјајна сервиса Немање Петрића донели су нашем тиму великих 14:10. Када је пољски селектор извео индиспонираног Бартоша Курека, најбољег играча тима, могао је да се наслути брзи крај домаћина и огромна победа Србије.

Само минут је био довољан домаћину да се врати на пристојни заостатак (15:17), што је натерало Грбића да затражи кратки предах. Пријем сервиса нашег тима на кратко је стао, а добрана Пољака се разиграла, па је веома брзо дошло изједначење (18:18) и још једна драма у завршници.

По ко зна који пут је Лисинац преузео одговорност, најпре изблокирао  контру Кубијака, а потом одсервирао ас за нову предност „плаве чете“ (20:18). Бомбе Лубурића и контар Петрића, а потом и блок Подрашчанина донели су Србији меч лопте, а Ковачевић је блоком један на један донео максималну победу Србији на премијери Европског првенства.

Специјални извештач из Варшаве Марко Ристић

Аутор:
Пошаљите коментар
Одбојкаши у Пољској одрадили први тренинг пред сусрет са домаћином

Одбојкаши у Пољској одрадили први тренинг пред сусрет са домаћином

23.08.2017. 19:39 20:08
Одбојкаши Србије на ЕП без повређеног Ивовића

Одбојкаши Србије на ЕП без повређеног Ивовића

21.08.2017. 15:47 09:35