Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Orlovi“ silovito krenuli po medalju

24.08.2017. 22:37 09:07
Piše:
Izvor: FoNet

Srbija – Poljska 3:0 (25:22, 25:22, 25:20)

VARŠAVA: Kakva utakmica, kakav ambijent i kakva pobeda odbojkaša Srbije na otvaranju Evropskog prvenstva u Poljskoj i to nad  domaćinom koji je imao podršku preko 65.407 gledalaca na Nacionalnom fudbalskom stadionu u Varšavi.

Tim našeg selektora Nikole Grbića odigrao je na maksimumu, pod parolom „svi za jednog, jedan za sve“ i na pleća bacio jednu od najjačih reprezentacija sveta. Probudio se inat, igrali su naši momci za povređenog druga Marka Ivovića i izvojevali trijumf kojem se malo ko nadao, ali i revanširali se Poljacima za identičan poraz od pre tri godine sa otvaranja Svetskog prvenstva na istom mestu.

Domaćin je od početka preuzeo kontrolu i do prvog obaveznog odmora, posle dobrih servisa Kureka i napada Kubijaka, imao prednost 8:5. Ekspresno je uzvratio Kovačević dobrim servisom i naš tim je vratio egal, a Lisinac asom i Podraščanin blokom doneli su „Orlovima“ preokret i 11:9. U dva navrata se domaćin vraćao do izjednačenja, posle naših grešaka, a na drugi obavezni odmor Srbiju je s dva poena viška pogurao Srećko Lisinac (16:14).


Grbiću najjači aplauz

Koliko je poljska odbojkaška publika posebna pokazuju veliki pozdravi i skandiranje našim igračima na svečanom predstavljanju ekipa. Svaki igrač je dobio pozdrav, a čekalo se da na teren izađe planetarna odbojkaška zvezda Aleksandar Atanasijević da bi se grla publike zagrejala, a poslednji igrača u našem timu bio je Srećko Lisinac koji je dobio još gromkiji pozdrav, što je i realno jer već četiri sezone igra u Poljskoj. Ipak, kod predstavljanja selektora „Orlova“ Nikole Grbića stigle su najveće ovacije, a zvanični spiker na stadionu nazvao ga je „legendom“.


Nadovezao se odmah blokom Kovačević za 17:14 i iskoristio još jedan odličan servis Podraščanina, ali je potom propustio šansu da nas odvede do još veće prednosti već i sledećoj akciji. Veći rizik sa servisa se isplaćivao, blok je radio sa odbranom, a posle Luburićeve iskorišćene kontre, Srbija je povela (20:16) i naterala Poljake na brigu. Igrali su naši momci veoma dobro, vodili 23:18,

ali sa dve uzastopne greške vratili su domaćina u igru (23:21). Ipak, poeni Podraščanina i Petrića doneli su našem timu prvi set i vođstvo.

Ponovo je Poljska bolje krenula set, napala iz svih oružja i brzo povela, ali su se odbojkaši Srbije vratili i izjednačili (10:10). Od tada, jasno je bilo da će pobednika drugog perioda igre odlučiti jedan dobar potez nekog pojedinca. Igralo se poen za poen, sa dobrim servisima, ali još boljim prijemima i napadima i niko nije želeo da ustukne.

Ponovo su naši momci bili staloženiji i prvi se „odlepili“, a iskočio je Lisinac snažnim napadima kroz sredinu. Na ruku su nam išle servis greške Poljaka koji su se trudili, ali nisu uspevali da nađu dobitnu kombinaciju, a blok Lisinca doneo je „Orlovima“ duplo vođstvo.

Zbog kvaliteta obeju ekipa, ponovo je bilo izjednačeno na početku, ali Srbija nije posustajala i videla se rešenost na licima naših momaka za potpunim revanšom za susret na Svetskom šampionatu od pre tri godine.

Jedna fantastična odbrana Jovovića dala je dodatna krila  „Orlovima“, a odličan potez Kovačevića i dva sjajna servisa Nemanje Petrića doneli su našem timu velikih 14:10. Kada je poljski selektor izveo indisponiranog Bartoša Kureka, najboljeg igrača tima, mogao je da se nasluti brzi kraj domaćina i ogromna pobeda Srbije.

Samo minut je bio dovoljan domaćinu da se vrati na pristojni zaostatak (15:17), što je nateralo Grbića da zatraži kratki predah. Prijem servisa našeg tima na kratko je stao, a dobrana Poljaka se razigrala, pa je veoma brzo došlo izjednačenje (18:18) i još jedna drama u završnici.

Po ko zna koji put je Lisinac preuzeo odgovornost, najpre izblokirao  kontru Kubijaka, a potom odservirao as za novu prednost „plave čete“ (20:18). Bombe Luburića i kontar Petrića, a potom i blok Podraščanina doneli su Srbiji meč lopte, a Kovačević je blokom jedan na jedan doneo maksimalnu pobedu Srbiji na premijeri Evropskog prvenstva.

Specijalni izveštač iz Varšave Marko Ristić

Autor:
Pošaljite komentar
Odbojkaši u Poljskoj odradili prvi trening pred susret sa domaćinom

Odbojkaši u Poljskoj odradili prvi trening pred susret sa domaćinom

23.08.2017. 19:39 20:08
Odbojkaši Srbije na EP bez povređenog Ivovića

Odbojkaši Srbije na EP bez povređenog Ivovića

21.08.2017. 15:47 09:35