overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У ФИНАЛУ ЕВРОЛИГЕ ИГРАЈУ ПАНАТИНАИКОС И РЕАЛ МАДРИД - Тренер Шпанаца Ћус Матео: Играмо треће узастопно финале Евролиге и имамо посебан ДНК, желимо нову титулу

25.05.2024. 13:03 14:02
Пише:
Извор: Tanjug (Andreas Gora/dpa via AP)

У финалу фајнал фора Евролиге у Берлину играће у недељу од 19 часова Панатинаикос и Реал.

Кошаркаши Панатинаикоса савладали Фенербахче у Берлину, пошто су у првом полуфиналу савладали Фенербахче резултатом 73:57. Грчки тим отворио је меч серијом 12:0 и потом успео да "одбије" више налета турске екипе, последњи на 51:50 у финишу треће четвртине и на крају дође до убедљивог тријумфа. Матијас Лесор био је најефикаснији са 17 поена, уз 10 скокова, Кендрик Нан убацио је 14, а Џелијан Грант 13 поена. Код Фенербахчеа Најџел Хејс-Дејвис постигао је 14, а Марко Гудурић и Нејтан Сестина 10 поена.

Кошаркаши Реал Мадрида браниће титулу шампиона Европе, пошто су другом полуфиналу савладали Олимпијакос резултатом 87:76. Реал је одиграо бриљантно прво полувреме (56:37), имали су чак и "плус 25", а грчки тим је у наставку успео само једном да приђе на "минус девет". Џанан Муса предводио је Мадриђане са 20 поена, Марио Хезоња убацио је 12, а Гершон Јабуселе и Венсан Поарје по 11. Код Олимпијакоса Алек Питерс постигао је 23, Шекил Mеkkisik 17, а Најџел Вилијамс-Гос 15 поена. Филип Петрушев убацио је пет, док се Никола Милутинов није уписао у стрелце.

Тренер кошаркаша Реала Ћус Матео рекао је пред финале Евролиге против Панатинаикоса да његова екипа има посебан ДНК јер игра треће узастопно финале елитног такмичења.

"О раду нашег клуба много говори то што смо у трећем финалу заредом. Сигурно имамо посебан ДНК. Не заустављамо се овде јер нам је нови циљ на дохват руке и желимо нову титулу", рекао је Матео на заједничкој конференцији за медије финалиста Евролиге.

Реал је пре две године изгубио финале од Ефеса, на чијој је клупи тад седео Ергин Атаман, садашњи шеф струке Панатинаикоса.

Матео је истакао да је задовољан што је екипа сачувала костур од лане.

"Стабилност екипе је веома битна, а за нас је изузетно важно што смо у односу на прошлу сезону добили шансу да додамо Факунда Кампаца у тим ове сезоне", додао је Шпанац.

У полуфиналном мечу између Панатинаикоса и Фенербахчеа брилијрао је Матијас Лесор, који је такође био присутан на конференцији за медије, али Матео истиче да екипа не сме да се фокусира само на њега.

"Ако мене питате, Лесор је један од најбољих играча Евролиге и покушаћемо да га зауставимо. Али урадили бисмо нешто веома глупо ако бисмо се фокусирали само на Лесора", закључио је Шпанац.

Новинари су подсетили Матеа на "проклетство" да првопласирани клуб после регуларног тока Евролиге годинама уназад није освојио Евролигу.

"Прошлост је прошлост, не причамо о томе шта је било и ко је фаворит, само гледамо прилику која је пред нама", закључио је Матео.

Тренер кошаркаша Панатинаикоса Ергин Атаман рекао је пред финале Евролиге против Реала да је његова екипа пуна самопоуздања и додао да му је посебан мотив да спречи тренера Мадриђана да понови његов успех и две везане титуле првака Европе. Турски тренер је на почетку сезоне преузео Панатинаикос и вратио га на Фајнал фор први пут после 2012. и у прво финале Евролиге после 2011.

"После годину паузе, у финалу ме поново чека Реал. Они су сјајна екипа, али ми смо сигурни у себе, пуни смо самопоуздања и биће то одлична утакмица. Свесни смо да добра одбрана доноси победе", рекао је Атаман на конференцији за медије.

Атаману ће ово бити четврто финале Евролиге, био је двоструки узастопни шампион 2021. и 2022. а пре две године је у финалу савладао баш Реал.

"Знам да мој колега Ћус Матео жели да освоји другу узастопну титулу. Последњи сам тренер који је везао две титуле у Евролиги, па ће ми то бити додатна мотивација да спречим колегу да понови мој успех", додао је Атаман.

Турчин ће четврти пут у каријери играти финале Евролиге, а иза себе има пет Фајнал форова.

"Као турском тренеру и спортисти, велики ми је понос што шести пут учествујем на Фајнал фору, а четврти пут играм у финалу. Знам да је много људи у Турској поносно на мој успех", закључио је Атаман.

Аутор:
Пошаљите коментар
Олимпијакос, Панатинаикос, Фенербахче и Реал Мадрид на фајнал - фору Евролиге

Олимпијакос, Панатинаикос, Фенербахче и Реал Мадрид на фајнал - фору Евролиге

08.05.2024. 23:28 23:32