Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U FINALU EVROLIGE IGRAJU PANATINAIKOS I REAL MADRID - Trener Španaca Ćus Mateo: Igramo treće uzastopno finale Evrolige i imamo poseban DNK, želimo novu titulu

25.05.2024. 13:03 14:02
Piše:
Izvor: Tanjug (Andreas Gora/dpa via AP)

U finalu fajnal fora Evrolige u Berlinu igraće u nedelju od 19 časova Panatinaikos i Real.

Košarkaši Panatinaikosa savladali Fenerbahče u Berlinu, pošto su u prvom polufinalu savladali Fenerbahče rezultatom 73:57. Grčki tim otvorio je meč serijom 12:0 i potom uspeo da "odbije" više naleta turske ekipe, poslednji na 51:50 u finišu treće četvrtine i na kraju dođe do ubedljivog trijumfa. Matijas Lesor bio je najefikasniji sa 17 poena, uz 10 skokova, Kendrik Nan ubacio je 14, a Dželijan Grant 13 poena. Kod Fenerbahčea Najdžel Hejs-Dejvis postigao je 14, a Marko Gudurić i Nejtan Sestina 10 poena.

Košarkaši Real Madrida braniće titulu šampiona Evrope, pošto su drugom polufinalu savladali Olimpijakos rezultatom 87:76. Real je odigrao briljantno prvo poluvreme (56:37), imali su čak i "plus 25", a grčki tim je u nastavku uspeo samo jednom da priđe na "minus devet". Džanan Musa predvodio je Madriđane sa 20 poena, Mario Hezonja ubacio je 12, a Geršon Jabusele i Vensan Poarje po 11. Kod Olimpijakosa Alek Piters postigao je 23, Šekil Mekkisik 17, a Najdžel Vilijams-Gos 15 poena. Filip Petrušev ubacio je pet, dok se Nikola Milutinov nije upisao u strelce.

Trener košarkaša Reala Ćus Mateo rekao je pred finale Evrolige protiv Panatinaikosa da njegova ekipa ima poseban DNK jer igra treće uzastopno finale elitnog takmičenja.

"O radu našeg kluba mnogo govori to što smo u trećem finalu zaredom. Sigurno imamo poseban DNK. Ne zaustavljamo se ovde jer nam je novi cilj na dohvat ruke i želimo novu titulu", rekao je Mateo na zajedničkoj konferenciji za medije finalista Evrolige.

Real je pre dve godine izgubio finale od Efesa, na čijoj je klupi tad sedeo Ergin Ataman, sadašnji šef struke Panatinaikosa.

Mateo je istakao da je zadovoljan što je ekipa sačuvala kostur od lane.

"Stabilnost ekipe je veoma bitna, a za nas je izuzetno važno što smo u odnosu na prošlu sezonu dobili šansu da dodamo Fakunda Kampaca u tim ove sezone", dodao je Španac.

U polufinalnom meču između Panatinaikosa i Fenerbahčea brilijrao je Matijas Lesor, koji je takođe bio prisutan na konferenciji za medije, ali Mateo ističe da ekipa ne sme da se fokusira samo na njega.

"Ako mene pitate, Lesor je jedan od najboljih igrača Evrolige i pokušaćemo da ga zaustavimo. Ali uradili bismo nešto veoma glupo ako bismo se fokusirali samo na Lesora", zaključio je Španac.

Novinari su podsetili Matea na "prokletstvo" da prvoplasirani klub posle regularnog toka Evrolige godinama unazad nije osvojio Evroligu.

"Prošlost je prošlost, ne pričamo o tome šta je bilo i ko je favorit, samo gledamo priliku koja je pred nama", zaključio je Mateo.

Trener košarkaša Panatinaikosa Ergin Ataman rekao je pred finale Evrolige protiv Reala da je njegova ekipa puna samopouzdanja i dodao da mu je poseban motiv da spreči trenera Madriđana da ponovi njegov uspeh i dve vezane titule prvaka Evrope. Turski trener je na početku sezone preuzeo Panatinaikos i vratio ga na Fajnal for prvi put posle 2012. i u prvo finale Evrolige posle 2011.

"Posle godinu pauze, u finalu me ponovo čeka Real. Oni su sjajna ekipa, ali mi smo sigurni u sebe, puni smo samopouzdanja i biće to odlična utakmica. Svesni smo da dobra odbrana donosi pobede", rekao je Ataman na konferenciji za medije.

Atamanu će ovo biti četvrto finale Evrolige, bio je dvostruki uzastopni šampion 2021. i 2022. a pre dve godine je u finalu savladao baš Real.

"Znam da moj kolega Ćus Mateo želi da osvoji drugu uzastopnu titulu. Poslednji sam trener koji je vezao dve titule u Evroligi, pa će mi to biti dodatna motivacija da sprečim kolegu da ponovi moj uspeh", dodao je Ataman.

Turčin će četvrti put u karijeri igrati finale Evrolige, a iza sebe ima pet Fajnal forova.

"Kao turskom treneru i sportisti, veliki mi je ponos što šesti put učestvujem na Fajnal foru, a četvrti put igram u finalu. Znam da je mnogo ljudi u Turskoj ponosno na moj uspeh", zaključio je Ataman.

Autor:
Pošaljite komentar
Olimpijakos, Panatinaikos, Fenerbahče i Real Madrid na fajnal - foru Evrolige

Olimpijakos, Panatinaikos, Fenerbahče i Real Madrid na fajnal - foru Evrolige

08.05.2024. 23:28 23:32