СЕЛЕКТОР СРБИЈЕ СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ: "Најјаче Олимпијске игре икад, свака медаља успех"; "Није тачно да они који откажу не воле своју земљу" (ФОТО И ВИДЕО)

Селектор Србије Светислав Пешић обратио се медијима на окупљању кошаркашке репрезентације пред Олимпијске игре у Паризу.
1
Фото: КСС

Популарни Кари рекао је пред почетак припрема за Олимпијске игре да ће ово бити најјаче Игре у историји и да би свака медаља била успех.

Конференција за медије је почела минутом ћутања у част данас преминулог Драгана Капичића, легендарног кошаркаша Црвене звезде и репрезентације.

"Припреме званично почињемо вечерас, иако су играчи који су раније завршили сезону већ неколико недеља радили индивидуално да би што спремније дочекали. Већ 28. јуна почињемо званично тимске припреме, радићемо први део припрема у Старој Пазови. Прва фаза завршава се са две тренинг утакмице са Холандијом и Турском. Идемо после у Абу Даби где играмо са Аустралијом и Америком, после се враћамо у Србију. То је то што се тиче плана", рекао је Пешић на конференцији за медије.

Пешић ће на почетку припрема рачунати 16 играча, који ће конкурисати за 12 путника за Париз. То су Алекса Аврамовић, Василије Мицић, Алексеј Покушевски, Богдан Богдановић, Никола Јовић, Никола Јокић, Алекса Раданов, Марко Гудурић, Вања Маринковић, Огњен Добрић, Филип Петрушев, Никола Милутинов, Душан Ристић, Огњен Јарамаз, Дејан Давидовац и Урош Плавшић.

Фото: КСС

Пешић је истакао да ће Никола Јовић ускоро скинути заштитну чизму и да ће се брзо укључити тренажни процес.

"Никола је у процесу рехабилитације, терапије. За сада је све добро. Надамо се да ће овај период од седам дана да му послужи да се прикључи екипи".

Фото: КСС


Алекса Раданов заменио Владимира Лучића у кошаркашкој репрезентацији Србије

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић саопштио је данас да ће на почетку припрема некадашњег капитена Владимира Лучића у тиму заменити Алекса Раданов.

"Лучић је рекао да не може да се одазове у овом тренутку, па смо уместо њега позвали Алексу Раданова који је већ три године део нашег система", рекао је Пешић.


Пешић је рекао да је оптимиста да екипа може да понови игре и резултат са прошлогодишњег Светског првенства, али је истакао да ће Олимпијске игре бити најјаче у историји кад је у питању кошарка.

Пешић је изразио наду да ће тим моћи да организује још једну припремну утакмицу.

"Можда организујемо још неку утакмицу. Потребна нам је, али тешко јер све репрезентације које би дошле у обзир имају квалификационе утакмице. То су 24 екипе који би могли да буду потенцијални противници у припремама. То је то што се тиче припрема. Што се тиче екипе, уместо Лучића који се захвалио на позиву, ми смо позвали Раданова који је у нашем програму три године. Са 16 играча почињемо припреме, па ћемо да видимо како иде".

Фото: КСС

Изнео је и очекивања пред Олимпијске игре у Паризу.

"Ми увек полазимо од реалних циљева које постављас пред екипу. И реални циљеви су тешко оствариви. Ми се налазимо у процесу, на његовом почетку, да припремимо екипу за оно што је очекује. Ја сам ту да допуним Богдана. Олимпијски турнир никада до сада није био јачи. Од 12 екипа, колико је учесника, само два, можда, само Јапан и Јужни Судан немају то искуство. Играли смо са Јужним Суданом у Манили па није то тако изгледало. Биће то изазован турнир, врло кратак. Ако буде како ми то желимо, биће шест утакмица. Свих 10 су за мене кандидати за медаље. Што се нас тиче, иако сте ви већ поставили циљеве ја не морам. Ми имамо неке друге приоритете. За нас би свака медаља била златна. Да надопуним опет Богдана, хемија је најважнији део у овом процесу у ком се ми налазимо. Приоритет је на томе, а након тога, резултат не зависи само од нас. То је апсолутна посвећеност, извршавање задатака, све зависи од стручног штаба и свих у процесу до почетка ОИ",


Даниловић: Хвала држави и председнику Вучићу на феноменалним условима које има КСС

Председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић рекао је да историјски успех што Србија има три селекције и захвалио држави Србији и председнику Александру Вучићу на помоћи Савезу претходних година.

Фото: КСС

"Што се тиче самих ОИ и КСС, желео бих да напоменем да КСС иде са три селекције, 3x3, женска репрезентација која трећи пут узастопно иде на ОИ и мушка селекција", рекао је Даниловић на почетку конференције за медије посвећеној почетку припрема репрезентације за Олимпијске игре.

Даниловић је додао да је то први пут у историји и да је то невероватна ствар.

"Улога КСС у свему томе јесте да све те селекције од најмлађих до прве А селекције имају одличне, и сигуран сам да имају, феноменалне услове. Било би ружно прећутати и не захвалити држави и пре свега председнику, елементарно је васпитање када неко помогне да му захвалите. Све остале ствари што се тиче стручног штаба и играча, свако треба да ради свој посао. И када смо то радили, имали смо добре резултате. Желим играчима много здравља, да тренирају, то су одлични момци, знамо какве квалитете имају и ако Бог да да се вратимо са добрим резултатом, а који је то резултат, видећемо", закључио је Даниловић.


"Орлови" играју са САД у групи, али Кари није забринут због тога.

Фото: КСС

"Великих промена неће бити, генерално, не знам да ли имате те податке. Ми смо направили најбоље проценте за три поена, били трећи по броју асистенција. Били смо трећи по броју постигнутих кошева у Манили, овде ће бити јачи противници, не треба очекивати да то буде 95 поена, али ћемо да радимо на томе. Имамо талента у нападу, али сви ви који дубље улазите у кошарку, ви знате да то почиње добро. Не можемо да се супротставимо екипама које су на нашем нивоу само нападом. Одбраном контролишемо судбину. Можда се не бисмо сложили, ова америчка екипа, ми се не бавимо, нити се бавим, нити хоћу да причам, са играчима. Ово је јачи тим од дрим тима из Барселоне, био сам са Немцима тамо. Није могло да се верује да такви играчи постоје, то је била 1992. година, а ово је 2024. година. Кошарка је један од спортова где смо као екипно направили највише. То не значи да све екипе неће да се припремају, као што се у Барселони нису сви припремали, него су се сликали. А ми нећемо да се сликамо. Биће то интересантно да видимо после толико година где је сада та кошарка ван НБА и НБА кошарка. То је за нас један изазов апсолутни, али концентрација остаје на Француској, Канади, ми не знамо да ли је у групи са нама Италија, Порторико, Литванија, ми морамо за Париз да победимо две утакмице. То је наш фокус. Када дођу Американци, лако ћемо са њима", објаснио је Пешић.

Фото: КСС

Упитан је и о отказима Владимира Лучића и Николе Калинића.

"Калинић и Лучић... Наравно, са моје стране, претпостављам и са стране председника и савеза, њима се одаје признање за све што су урадили за репрезентацију. Дође време када, из различитих разлога, приоритети су други. Долазе и године и повреде. Оно што сам раније покушавао да објасним. Није баш тачно да ти момци који некада откажу не воле своју земљу, да не навијају за своју земљу... Када си одговоран према себи, преузимас одговорност и за друге. Ако ниси спреман да одговориш захтевима, онда не долазиш. Онда је увек боље да направиш паузу или да се повучеш. Ако је то уопште битно, одајем им признање", закључио је Пешић.

(Дневник/Танјуг/Б92)

EUR/RSD 117.0324
Најновије вести