overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДО ЗЛАТА ДВАПУТ НА АМЕРИКАНЦЕ Компликовани систем такмичења за кошаркаше на Олимпијским играма

08.07.2024. 14:34 15:15
Пише:
Фото: Screenshot/Youtube/FIBA - The Basketball Channel

Кошаркашка репрезентација Србије коначно је сазнала против кога све игра на Олимпијским играма овог лета. Одавно смо већ знали да су у нашој групи "Ц" Сједињене Америчке Државе и Јужни Судан, а након квалификационог турнира у Сан Хуану - придружио нам се и Порторико. Сви су мислили да далеко веће шансе имају Италија и Литванија, међутим на крају су европски великани положили оружје пред храбром четом са карипског острва.

Укупно 12 земаља бориће се за златну медаљу на Олимпијским играма, па су тако у групи "А" још Аустралија, Грчка, Канада и Шпанија, док су у "Б" Француска, Немачка, Јапан и Бразил. Србија се такмичи у поменутој "Ц" групи и већ зна да ће прво играти у Лилу 28. јула игра против САД, па 31. јула против Порторика и за крај прве фазе са Јужним Суданом 3. августа.

С обзиром да "орлови" нису играли на prеthodnim Играма, важно је подсетити и да је систем такмичења промењен. Из сваке групе пролазе по две најбоље првопласиране екипе и две најбоље трећепласиране. Ту ће се наравно гледати укупан број освојених поена, па кош-разлика и број постигнутих поена, а затим следи нови жреб.

Након такозване "прелиминарне фазе" турнира поново ћемо имати жреб који је уведен због ранијих навика репрезентација да након добрих игара "забораве" да играју кошарку како би у даљој фази избегли Американце. Тако ће екипе бити подељене у четири шешира од по две екипе и то по следећем систему који делује компликовано, али је ФИБА инсистирала на њему како би се спречила било каква договарања:

Шешир "Д": Две најбоље првопласиране екипе

Шешир "Е": Најслабији првопласирани и најбољи другопласирани

Шешир "Ф": Два слабије пласирана другопласирана тима групне фазе

Шешир "Г": Два најбоље пласирана трећепласирана тима групне фазе

Битно је напоменути и да тимови који су били у истој групи не могу да буду извучени у четвртфиналу, односно да ће тако најбоље пласирани (шешир "Д") играти против најслабије пласираних (шешир "Г"). Аутоматски, то значи да ће они из шешира "Е" бити извучени против оних из шешира "Ф".

Како ће изгледати костур такмичења? Најбоље екипе (шешир "Д") не могу да се састану до финала, док је могућа "реприза" мечева у полуфиналу, рецимо Србије и САД. Наравно, све зависи од жреба који ће се одржати после прве фазе турнира, а друга се игра у Паризу.

На списку играча селектора Светислава Пешића налази се 16 кошаркаша: Василије Мицић, Алекса Раданов, Алексеј Покушевски, Богдан Богдановић, Никола Јовић, Никола Јокић, Марко Гудурић, Вања Маринковић, Огњен Добрић, Филип Петрушев, Никола Милутинов, Душан Ристић, Алекса Аврамовић, Огњен Јарамаз, Дејан Давидовац и Урош Плавшић.

Дакле, четворица су прекобројни, а селектор Пешић је објаснио када ће донети коначну одлуку око списка: "Као и сваке године, то је и за мене важно, али ја то не знам. Врло је тешко да могу било шта на ту тему да кажем од онога што се апсолутно зна, а то значи до пред сам одлазак. Зна се да 24. јула ујутру идемо за Лил, волео бих да се то раније деси, али вероватно пре тога нећемо одредити 12 играча", рекао је Пешић.

Такође, селектор је апострофирао да су Канада, САД и Француска највећи фаворити на Олимпијским играма: "Пуно ће зависити од тима који ће бити наш противник у групи, јер ће нам он отворити даље са ким ћемо да играмо у четвртфиналу. Знам да су наши медији и навијачи фокусирани на наше утакмице против Американаца, ја нисам, а јесам на сваку другу утакмицу. Ово је најјачи олимпијски турнир у историји, јер игра 12 екипа, од којих су 10 кандидати да поделе три медаље. За златну медаљу су апсолутни фаворити Американци, Канађани и Французи, не јер су домаћини, него јер имају изврстан квалитет. Остали, укључујући и Србију, имају своју шансу. Од нас зависи да узмемо судбину у своје руке, да се добро припремимо, али Олимпијске игре нису наравно само за то да учествујемо, већ и нешто да направимо и свака медаља коју тамо освојимо је златна. То је јасно и мени и играчима и о томе сви размишљамо", рекао је Пешић.

Аутор:
Пошаљите коментар
СРПСКИ КОШАРКАШИ САЗНАЛИ ПОСЛЕДЊЕГ ПРОТИВНИКА НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА! Ево на кога ће “орлови” ићи у Париз

СРПСКИ КОШАРКАШИ САЗНАЛИ ПОСЛЕДЊЕГ ПРОТИВНИКА НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА! Ево на кога ће “орлови” ићи у Париз

08.07.2024. 07:12 07:16