overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОНТРОЛА ТРОТИНЕТА ПОЧИЊЕ ДАНАС, ПАПРЕНЕ КАЗНЕ вам прете АКО НЕМАТЕ ОВО на свом двоточкашу

15.06.2024. 10:53 11:25
Пише:
Извор: Дневник

Ове прописе који важе за електичне тротинете морате знати.

Ако су тачне процене да је број електричних тротинета чак до 400.000, онда ће тек сваки стоти власник ових двоточкаша од сутра бити регуларан и легалан учесник у саобраћају. Без обзира на слаб одзив, контрола и евентуално кажњавање тротинеџија од стране припадника МУП-а – не одлаже се.

Наиме, како су потврдили из Агенције за безбедност саобраћаја, око 3.500 власника електричних тротинета у Србији аплицирало је и добило налепницу која је према Правилнику у Закону о безбедности саобраћаја (ЗБС) за лака електрична возила, потврда да постају легални учесници у саобраћају.

Међутим, ако се у обзир узму процене да се до сада улицама и чешће тротоарима наше земље кретало од 250.000 до чак 400.000 ових двоточкаша, испада да је тек сваки стоти власник електричног тротинета узимањем налепнице на себе преузео законско право употребе које носи и низ обавеза и прописаних санкција за њихово непоштовање.

- Питање је колико је стварно њих желело да буде легалан учесник у саобраћају, што обезбеђује поседовање налепнице, а колико је одустало јер је вожња електричних тротинета једноставно била помодарство и што су се ова лака електрична возила најчешће употребљавала на начин који би убудуће био кажњив – коментаришу наши саговорници из Агенције за безбедност саобраћаја занемарљив број тротинеџија који су до сада "регистровани".

Цена налепнице 2.600 динара

У овој организацији сматрају да цена налепнице сигурно није разлог слабог одзива, поготово што је реч о новчаном издатку који власник електричног тротинета плаћа само – једном.

- Наиме, издавање налепнице кошта 2.060 динара, а повољна околност за власнике јесте да када је једном плате и добију, не морају да је обнављају сваке године. Налепнице су трајне, а нова се може издати ако је постојећа оштећена или уништена – подсећају из Агенције.

Да је ипак било пожељно да налепнице за електричне тротинете буду бесплатне, указивао је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

- Ако се већ залажемо за што већи број лаких електричних возила и за ту урбану микромобилност, онда би требало грађане да подстичемо на њихово коришћење, а не да их демотивишемо разним таксама и наметима – истакао је својевремено Окановић, наводећи да су процене о постојању чак до 400.000 електричних тротинета у Србији “можда биле претеривање”.

Где се "региструје" електрични тротинет?

Захтев за издавање налепнице, подсећамо, подноси се на предајним местима Агенције за безбедност саобраћаја и AMSS, где се поред личних података, дају и подаци и техничка документација за двоточкаша којег треба довести на лице места, како би се након 30 минута процедуре на њега поставила налепница. Ту својеврсну “регистрацију” могу да добију само тротинети који потпадају под следећу дефиницију у ЗБС: “То је моторно возило са најмање два точка, механичким управљачем, без места за седење, чија трајна номинална снага мотора није већа од 0,6 kW и чија највећа конструктивна брзина не прелази 25 километара на сат и чија маса празног возила не прелази 35 килограма”.

Електрични тротинети тежи од 35 килограма и са могућношћу да развије брзину већу од 25 километара на сат, неће моћи да добију налепницу.

Контрола тротинета креће од данас

Без обзира на досадашњи број “регистрованих”, како је раније потврђено у Управи саобраћајне полиције МУП-а Србије, контрола ових двоточкаша почиње од данас, а поред саобраћајаца, тротинеџије ће моћи да заустави и преконтролише било који полицајац.

Што се тиче прописа, Правилником ЗБС за лака електрична возила прописано је да је приликом управљања електричним тротинетом ношење бициклистичке кациге обавезно за све, док је ношење рефлектујућег прслука, наравно и уз кацигу, обавезно за малолетнике у свим условима, а за остале возаче када возе по путу.

- За кретање возачи тротинета треба да користе бициклистичку стазу, пешачко-бициклистичку стазу или бициклистичку траку, а забрањена им је вожња тротоарима на којима нема посебног дела за бициклисте или дела који је заједнички за њих и пешаке. Кретање коловозом је дозвољено само на путу где је брзина ограничена на највише 30 км/х ако је возач малолетан, односно, ако је навршио 18 година на путевима где је ограничење највише 50 км/х – наводи се у овом Правилнику.

Вожња електричног тротинета за млађе од 14 година у потпуности је забрањена.

За прекршаје тротинетом папрене казне

Када је реч о казнама, вожња недозвољеном површином износи 10.000 динара, тим износом казниће се и вожња без осветљења, без рефлектујућег прслука на коловозу, превожење још једне особе на тротинету и вожња малолетника коловозом. Казна од 10.000 динара предвиђена је и за вожња без налепнице.

Казном од 3.000 динара казниће се возач тротинета који се на пешачко-бициклистичкој стази креће брзином већом од 10 км/х, а истим износом казниће се уколико вози преко пешачке “зебра”, те ако има слушалице на оба уха. Казна од 5.000 динара, пак, предвиђена је ако се два или више возача ових двоточкаша крећу паралелно а не један за другим, те ако се на тротинету превози предмет који возача омета током управљања.

Затворске казне предвиђене су за вожњу по аутопуту и мотопуту, као и за наношење лаких и тешких телесних повреда осталим учесницима у саобраћају. Коначно а исто као и за возаче аутомобила, тротинетџије могу привремено остати без свог двоточкаша ако направе серију тежих прекршаја.

Еспресо

Аутор:
Пошаљите коментар
У нацрту измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја и електрични тротинети

У нацрту измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја и електрични тротинети

17.12.2022. 15:37 15:39
Електрични тротинети: Пут у будућност или опасност на путу

Електрични тротинети: Пут у будућност или опасност на путу

13.08.2019. 14:18 14:21