clear sky
24°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТОЈКОВИЋЕВО ОБРАЋАЊЕ СРБИЈИ: Селектор изашао пред медије, ОЧЕКУЈЕМ ДА БУДЕМО НА НИВОУ ПРОТИВ ДАНСКЕ, Оценити игру због једне грешке...

21.06.2024. 14:09 14:42
Пише:
Извор: ФСС

Селектор репрезентације Србије, Драган Стојковић Пикси, одговара на питања новинара дан након утакмице против Словеније.

Обичај је био да се после утакмица јавности обраћају фудбалери, а да селектор за медије говори пред сам меч, али сада је донета одлука да Стојковић изађе пред новинаре дан након меча.

Орлови су се "извукли" поготком Луке Јовића у 96. минуту и освојеним бодом остали у игри за пласман у осмину финала Европског првенства.

Ипак, пред Србијом је тежак задатак, у трећем колу групе Ц мораће да падне Данска.

Селектор се осврнуо на утакмицу против Словеније

- Дубоко у ноћ смо анализирали све што се дешавало, утисци су помешани. Могли смо да изгубимо, али смо чинили све да победимо. Нисмо били на нивоу код реализације. Створен је велики број шанси што је добро за један тим на оваквом турниру. Некада, када видите лопту у мрежи, не мора тако да се деси. Ово је важан резултат за нас јер остајемо у игри, свесни чињенице да ако желимо да идемо даље, једну утакмицу морамо да победимо. Гол је дошао у последњи час и оставља нас у трци за пролаз.

Против Данске се игра одлучујућа утакмица.

- Одиграли смо једну пријатељску са њима, добро смо одиграли али смо је изгубили. Данска је добра екипа, стандардно је на том нивоу и екипа са којом наравно може да се игра. Нису непобедиви, ни недодирљиви. Имамо своју математику и учинићемо све да победимо. На крају крајева, пружа нам се шанса да решимо своју судбину. Гледали смо их наравно, против Словеније и Енглеске, што се тиче анализе и информација које играчи требају да знају, биће обавештени о томе.

Рајковић је један од најбољих појединаца Србије која има проблем са лошим стартом утакмица

- Трудим се и дајем све од себе да игра најбољи тим. Констатација да је голман наш најбољи играч то је леп комплимент за њега и он зато брани, а не зато што се по имену и презимену зове другачије од других. Драго ми је да је он у супер форми. Са друге стране, слажем се да је наш почетак доста конфузан, ради се о првих 15-20 минута, не бих рекао полувреме, али имамо врсту проблема да ухватимо игру и да пас буде течнији и кориснији за тим у целини. Радимо на томе, стално говоримо на састанцима и тренинзима. Очекујем да од првог минута против Данске будемо на нивоу. Сад, знате како, имате и противника који има свој стил игре и жели такође да доминира и да буде тим који држи контролу. Најбитније је да успевамо да пронађемо наш стил игре и да кроз пас игру и оно ка чему тежимо, на крају долазимо до неких акција које нам дају могућности и наду да можемо да угрозимо противника.

- Код нас ми се свиђа то што смо такмичарски расположени и што се не предајемо и што верујемо до краја да можемо до резултата. Морам да напоменем да смо јуче имали 56 процената посед лопте, упутили смо 15 удараца у гол. Направили смо 540 пасова, чак 200 више него Словенија, што довољно говори о доминацији. Од тога, 480 тачних додавања. Знате колико смо центаршутева упутили? Тридесет и три. Било би забрињавајуће да смо ми тим који не шутне на гол, па ћу вам навести пример Подгорице где смо победили на чисту рутину.

- Ови бројеви... Иду у прилог томе да можемо бити поносни на момке, да заиста желе да се боре, да тај морално вољни моменат је на високом нивоу, а да је лако играти, није... Ако додате једну ситуацију јуче, то да је утакмица играна у 15 часова и да су на полувремену 2-3 играча колаболирала, колико је било тешко трчати, борити се, враћати се психолошки после гола, гола који је постигнут после наше грешке. Ако погледамо ове параметре, не треба бити незадовољан, дошли смо до тога да одлучујемо о својој судбини у следећој утакмици.

О изменама на утакмици против Словеније и игри Мијата Гаћиновића и Сергеја Милинковић-Савића.

- Што се мотивације тиче ништа нећемо мењати, верујте и будите убеђени да ће мотивисаност бити на највишем нивоу. Када примите гол, када се изгуби лопта у отвореном простору... наравно да морате да водите рачуна да направите што мање грешака. По мени је одбрана одиграла феноменално јуче, поштовали су захтеве, држали смо концентрацију и на физичком нивоу били смо на високом нивоу. Оценити игру због једне грешке... нисам неко ко критикује, то се дешава, убудуће то треба да се смањи на минимум. Друга ствар, ја немам записано на папиру кога ћу убацити, кога нећу. Имам свој план, али темпо игре и оно што се дешава на терену вас доводи до тога да вучете неке потезе.

Да ли ће и против Данске Србија играти са двојицом нападача.

- Имам групу од 26 играча, сви они који су овде конкуришу за место у тиму. Играмо храбро, играли смо са Митровићем и Влаховићем. Нису то била два класична нападача, Влаховић је имао улогу неке повучене деветке. Најопаснија ствар ако се изгуби лопта у последњој трећини, долази до проблеме јер остајете са двојицом у средини и тад није лако покрити простор. Тако будете кажњени, али тако и ми кажњавамо. Квалитет који имамо је такав какав је. Долази нам Данска, видећемо, размислићемо добро како ћемо стартовати утакмицу. Имам у глави једну слику како бисмо требали да играмо, али мислим да је непотребно причати о томе четири дана пре утакмице.

Још мало речи о мотивацији Орлова и примљеном поготку против Словеније.

- Има времена причати, мислим да нема потребе причати одмах после утакмице. Сви су они свесни својих грешака. Знају да када се изгуби лопта морају у пуном спринту да јуре да исправе грешку. Видео сам да је Мијат био љут, вероватно због те грешке, али морао је да да више. Што се Сергеја тиче, знамо какав је он тип играча, не можемо од њега да у брзинским стварима буде тај. Он је такав какав је. Одбрана је стајала одлично, играчи у боксу су били одлично маркирани, али бек који се убацио је наставио и некако је био за метар испред Сергеја. Не кажем да није хтео да се врати, једноставно се тако десило. Поента код тог гола је да мора да се врати назад. Када се изгуби лопта очекујете да будете на мукама да примите гол. То може сваком да се деси, може да се деси да погрешите у техничком стилу, као на пример Лука Јовић против Енглеске. Само да је примио лопту, то би био гол.

- Свиђа ми се што Србија изгледа такмичарски добро. Успели смо ниво схватања обавеза да подигнемо и да изгледамо као тим који се такмичи и не жели да се преда. То су позитивне ствари које ми се допадају и инсистираћу да тако изгледамо и даље.

Не можете да будете доминантни 90 минута против некога, мале нијансе одлучују. Одлучује ментални склоп, жеља, воља, потези индивидуалаца. Како да се љутим на Митровића што није постигао гол? Имате моменте када једноставно неће. Он је све играчки урадио, али зато ће му се вратити против Данске.

О игри Самарџича и Бирманчевића, да ли ће можда играти од старта против Данске?

- Ја сам ту да доносим одлуке. Одлуке јуче су биле... ако сте приметили, изузетно офанзивне. Драго ми је и због Бирманчевића и због Самарџића који дефинитивно представљају будућност нашу. Да ли ћете рачунати да ће неко од њих бити стартер - врло могуће.

О нервози фудбалера на прве две утакмице.

- Искрен да будем, ја ту нервозу не видим и не знам на коју нервозу мислите. Ако се неко изнервира због грешке, мислим да је то природна реакција, али нервоза у смислу нечега што може да буде против тима нити видим, нити сам видео. Ако ћемо рећи 'taj и тај је погрешио и примили смо гол', мислим да то није у реду. Сви смо ту у функцији тима, по једним задатком. Кренули смо, чисто да имате информацију једну, 28. маја. Од тада смо заједно. За сво то време немамо ниједан једини проблем. Није лако држати људе 25 дана заједно, дође до нечега, засићења, или разноразних ствари.

- Поносан сам на атмосферу коју чувамо и наставићемо да је чувамо. Позитивно од почетка до краја и нема предаје. Нема предаје. То су неке ствари које и те како поштујем, јер немам ту врсту проблема да би ми мисли ишле на ту страну. Сви смо заједно овде, учинили смо велику ствар што смо Србију одвели на Европско првенство. Али нисмо ми Богом дани, нисмо једини, имате и противника. Ово је отворена игра, али када се показује срце, храброст, одважност. Јуче нисмо желели да изгубимо, нисмо се мирили са тим. Верујеш до краја и онда се деси шта се деси као награда за све што си урадио, а није ти се вратило. Атмосфера је одлична и нема никакве нервозе, настављамо да се спремамо и да будемо најбољи када је најпотребније.

Против Данске "него шта него на победу?"

- Радује ме да осим онога што се десило са Костићем немамо проблема са здравственим билтеном, то ми даје задовољство и самопоуздање да могу да рачунам на све њих. Што се тиче утакмице против Данске, па него шта него ћемо ићи на победу. Како сте другачије мислили? Нису они пали са марса, нису они људи који лете па да не можемо са њима. Ми одлучујемо о себи и ја то волим. Не очекујем да нико одигра за нас и волим што сам у овој ситуацији. Будите сигурни да ћемо задњу кап, да не кажем крви, али зноја, оставити у Минхену да дођемо до циља. Друге нема, нити може бити.

Аутор:
Пошаљите коментар