СЛАВИША ЈОКАНОВИЋ О НАГАЂАЊИМА ДА БИ МОГАО ДА ПОСТАНЕ НОВИ СЕЛЕКТОР СРБИЈЕ: Била би то непристојна прича

Фудбалска репрезентација Србије на Европском првенству у Немачкој прошла је онако како је прошла и међу првима се вратила кући.
1
Фото: Youtube Printscreen

„Орлови“ су остварили два ремија и пораз, постигавши на три утакмице само један гол, чиме су заузели последње место у Ц групи и жестоко разочарали овдашњу јавност.

Одмах по њиховом повратку, фудбалска Србија почела је да се бави причама о оставкама: како челних људи ФСС-а, тако и селектора Драгана Стојковића. Лансиране су и приче о томе ко би могао да наследи Пиксија на челу репрезентације и оне су прилично шарене. Лицитира се разним именима, помињу се имена неких домаћих стручњака, али и странаца с изврсним педигреом. Како то обично и бива у нашој земљи, идеја има много, а још више је оних који тврде да је њихова замисао најбоља.

Међу тренерима који се у Србији веома добро котирају да преузму селекторску фотељу, налази се и некадашњи фудбалер Војводине, Партизана, више страних клубова и некадашњи репрезентативац наше земље, Славиша Јокановић (55). Овај Новосађанин радио је у многим клубовима, а последњи ангажман имао је у московском Динаму. Осим у Русији, популарни Јокан за тренерски хлеб зарађивао је у Партизану, а онда и на Тајланду, у Бугарској, Шпанији, Енглеској, Израелу и Катару.

Позвали смо Јокановића и замолили га да нам каже како он доживљава приче по којима је међу најозбиљнијим кандидатима да постане нови први човек наше најбоље селекције.

- Србија има селектора – одговорио је он.

Тачно, али се ваше име веома добро котира на листи оних који би Пиксија могли да наследе?

- Било би непристојно да причамо на ту тему, све док наша репрезентација има човека који је води – остао је доследан Славиша Јокановић.

Пре неколико дана, међутим, овај стручњак је говорио у емисији „Спортлајт“, када је, између осталог, рекао и следеће:

- За ЕП нико није имао замерки око избора играча, једино је било питања зашто ту нису Радоњић или Ераковић. Али, то је група за коју се веровало да има квалитет и 90 одсто тих момака биће у наредној утакмици коју будемо играли за месец и по, у Лиги нација. Није ту ствар везана за сам избор фудбалера, већ нисмо у Немачкој успели да дођемо до игре, нисмо имали јасну организацију и шта желимо да радимо с лоптом и без ње. То нисам успео да провалим и то смо платили.

Јокановић је нагласио да се не слаже с онима који тврде да „орлови“ нису желели много бољи резултат.

- Став да неки нису хтели, желели, да нису патриоте, мислим да је све то прилично апсурдно. Играли су сви у оквиру властитих могућности и организације игре и то нам није донело успех.

О будућим корацима националног Савеза, није имао дилему.

- Треба нам стратегија за дужи период, за наредних 10 година. Мађари су направили инфраструктуру, улагали су и ево их на ЕП, а сетите се да смо их ми добили 7:1 у Будимпешти и тада отишли на Светско првенство. Није реално да ће они да постану нову Шпанци или Енглези, али правити стратегију око млађих категорија, инфраструктуре, регуларности такмиочења, погодностима за публику, то је једини начин – додао је Јокановић.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.0324
Најновије вести