broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Раднички (Ниш): Или свих 11 кола или крај првенства

03.05.2020. 14:56 15:02
Пише:
Извор: Моменат из прошле утакмице Војводина - Раднички у Новом Саду, фото: Ј. Грлић

НИШ: Фудбалски клуб Раднички из Ниша саопштио је данас да се залаже да се одигра свих 11 преосталих кола Суперлиге или да се у противном прекине првенство.

"ФК Раднички обавештава спортску јавност у Србији да неће пристати на прекрајање правила која су успостављена пре почетка сезоне у току исте. Укратко, Раднички се залаже да се сезона одигра до краја према раније предвиђеном плану или да се прекине и да се призна актуелна табела, уколико надлежни процене да би играње 11 кола довело у опасност играче и чланове стручних штабова, наводи се у саопштењу Нишлија.



Овим поводом огласио се вршилац дужности председника Радничког Драган Марковић.



"Ковид 19 одразио се на све поре друштвеног живота, укључујући и спорт. Цело друштво, па и спортисти, поштовали су мере Владе Србије и стручних тимова и обуставили све спортске активности. У складу са наведеним понасао се и Фудбалски клуб Раднички. Сад када је медицинска струка рекла да опасност од вируса јењава и да су се стекли услови за повратак и на спортске терене, та вест обрадовала је све спортисте, навијаче и руководсво ФК Раднички. У складу са тим и законом о спорту, не слажемо се покушајем кршења прописа и легализовања нерегуларних предлога појединих клубова, који желе да се скрати првенство", наводи он.



Ако се стекну услови да се настави првенство, времена има да се оно одигра у пуном капацитету до краја и да се регуларно заврши како је и до сада било, каже Марковић.



"Уколико Влада донесе било који законски акт и Скупштина то потврди, као што се десило у Француској и Холандији, ми ћемо то поштовати, а у супротном, ако преовлада став да се играју још само четири кола ми ћемо играти са другим тимом и на тај начин показати незадовољство и неслагање са таквом одлуком. Наглашавам, само у складу са законом је регуларно првенство", изјавио је Марковић.



Реаговао је и председник Скупштине Радничког Радан Илић.



"Уколико се усвоји ''skraćеna'' верзија, првенство у сваком случају не може да буде регуларно, јер није одиграно по прописима који су дефинисани пре почетка сезоне. Одигравање само четири утакмице, од прописаних 11, неће имати никакав такмичарски значај и биће то непотребно трошење материјалних и људских ресурса по клубовима, јер неће суштински ништа моћи да промене у односу на стање на табели које сада имамо", рекао је Илић.



Како истиче, мечеви без икаквог такмичарског значаја неинтересантни су и за клубове и за спортску јавност.



Илић сматра да у сваком случају такав завршетак првенства, мимо прописа који су важили на његовом почетку чини сезону нерегуларном, а за тако нешто, тврди, не постоје реални разлози и оправдање.



Како каже, има довољно времена да се одигра свих 11 предвиђених кола и да се првенство регуларно заврши крајем јуна или почетком јула, па да после краће паузе (играчи су већ искористили одмор од готово два месеца за време трајања епидемије) почне нова сезона 2020/2021, односно њен јесењи део у термину када иначе сваке сезоне и почиње, а то је прва половина јула.



"Због свега овога, потпуно је неоправдано размишљање неких појединаца да се фудбалско првенство 2019/2020 скрати за чак седам кола. Сматрам да би тако нешто ову сезону одвело у нерегуларност и непотребно оптеретило клубове за само четири утакмице које неће имати никакву драж, али ни циљ јер су без икаквог такмичарског значаја, имајући у виду тренутно стање на табели. Раднички се залаже да се првенство одигра до краја или да се призна тренутно стање на табели, свакако без та додатна четири меча", навео је Илић.



Уколико буде донета одлука да се првенство скрати за седам кола и тиме се угрози регуларност такмичења, Раднички из Ниша озбиљно ће размислити о томе да ли ће да троши своје материјалне и кадровске капацитете за одигравање само четири меча, поручује Илић.



"Ми ћемо у том случају размотрити опцију да шансу дамо играчима из наше Омладинске школе. Имајући у виду да постоји реални временски оквир у коме може да се заврши оно што је започето у потпуно регуларним условима, Раднички из Ниша апелује на органе Фудбалског савеза Србије да донесу једину могућу исправну одлуку", навео је Илић.



Додаје да је у интересу српског фудбала и свих клубова да се првенство заврши под условима који су прописани правилницима ФСС и који су важили и још увек важе, те напомиње да би само тако сви клубови били у равноправном положају, сачувала би се регуларност, а играчи у нашим клубовима добили би прилику да се кроз такмичење у наредних 11 кола врате у форму у којој су били пре пандемије коронавируса.



"То би уосталом било од огромног значаја и за наше представнике у европским такмичењима, јер би у те мечеве ушли потпуно физички спремни. Верујемо да це интерес српског фудбала превладати све друге недоумице и да ће ФСС донети једину исправну одлуку и да ће се првенство наставити у свом пуном капацитету", закључио је Илић.

Аутор:
Пошаљите коментар