overcast clouds
13°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.03
usd
105.5751
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДРАГАН СТОЈКОВИЋ ПИКСИ СУМИРАО УТИСКЕ ПОСЛЕ ШПАНИЈЕ И НАЈАВИО МЕЧ СА ДАНСКОМ: "Неки потези су допринели да људи могу да виде другачију Србију" (ВИДЕО)

06.09.2024. 18:17 18:18
Пише:
р
Извор: ФСС

Селектор Србије Драган Стојковић Пикси још једном је сумирао утиске после Шпаније и најавио меч с Данском у недељу.

Србија је у Београду одиграла 0:0 са шампионом Европе на старту такмичење у Лиги нација, за два дана чека је окршај са Данцима у Копенхагену.

"Па јесам, испуњен сам из разлога што један почетак, и сваки почетак је тежак наравно, у једном новом формату, у новом циклусу. По први пут у А дивизији је тако да се наша репрезентација нашла и испуњен сам из разлога што смо поред доста проблема у том неком играчком кадру, али смо ипак успјели да храбро изађемо и да храбро одиграмо утакмицу против актуелног шампиона Европе, који је само пред два месеца показао ту фудбалску моћ. И из тог разлога се осећам задовољним у сваком случају", рекао је Писки у интервјуу за ФСС.

Утисак је да је играчима било јако стало да покажу да иако десетковани, они могу да пруже отпор јаком противнику. 

"Не само да пруже отпор, него чак и да запрете, чак и да будемо у стању да креирамо шансе за постизање  гола. Што значи да свака екипа на свету није перфектна и свака екипа има својих мана које треба искористити. Ми смо то, по мени, ја и мој стручни штаб детектовали на начин како треба. То смо пренели играчима, то смо и радили у претходним данима и знали смо да можемо да будемо и те како опасни по гол противника, али тако смо и знали да морамо бити перфектни у том дефанзивном смислу, не би ли били у прилици да, не да је Боже, дамо буквално метар или два слободног простора који ће нас коштати. Тако да, са те стране, та једна дисциплина у тактичком смислу и једна жеља, воља, што је нормално. Ми кад говоримо жеља, воља, мотив, то се људи подразумева. Ви играте или играмо за своју земљу, за своју репрезентацију. Те рећи не треба уопште да се помињеу. То је нешто што је апсолутно нормална ствар".

Ипак, та дисциплина је била кључна.

"Управо тако, јер ви да бисте били добар тим, који се такмичи, компетитиван, једноставно у том погледу те неке тактичке дисциплине, ви очекујете да будете буквално перфекти, да једноставно не смете да направите грешку. Иако су, наравно, грешке или кашљење у неким реакцијама потпуно нормална ствар. Јер некада противник брже реагује. Али, оно што је јако важно, то је да су играчи показали једну карактеристику, а могу да назовем солидарност. Е, управо та једна солидарност на терену нас је и довела до чињенице да смо изгледали и били јако, јако компактни. Поготово, последња линија одбране и она линија испред њих. Да ту заиста није било грешке и да су играчи схватили потпуно ту једну тактичку припрему за утакмицу против најјаче селекције у Европи".

Та солидарност је можда најбоље видела после оне мале грешке Карла Симића, када су сви буквално изгинули у тој ситуацији да спасу гол.

"Тако је и када ће да погреши ако не сада. И треба да погреши. Све су то добре лекције за у будуће. Али, да, та солидарност се видела једноставно, ни по којој сфери нисмо желили да примимо гол, ако смо могли бити кажњени, наравно. И то се дешава у фудбалу увек. Али, та пожртвованост, та жеља да једноставно не дозволимо Шпанцима да нас казне, допринела је томе да негде заслужено одиграмо тај нерешен резултат против најјаче селекције".

р
Извор: ФСС

Било је речи и о Вељку Бирманчевићу.

"То је негде и у стратегији нашој и било. Ми смо знали, знали сте сви ви, а поготово ми, да је репрезентација Шпаније репрезентација број 1 у свету по проценту у поседу лопте. Значи посед од њихова је једноставно невероватна и то је њихов стил игре и имају тај квалитет за тако нешто. И то све екипе знају, од ових највећих до оних најмањих. Тако да свесно смо одиграли онако како смо одиграли, свесно припустили то. Али са друге стране смо исто знали да у моменту када се одузме лопте или када се изгуби њихов пас у нашу корист да морамо једноставно бити изузетно спремни да реагујемо, а то су управо ти неки контранапади или брзи напади по странама где смо имали расположене играче. И поменули сте Брманчевића, он је био играч који је покривао целу леву страну. И у тим фазама напада делао је заиста онако како треба, користио је паметно своју брзину. Тако да ниједном противнику није баш пријатно да има за противника једног таквог играча са тим брзинским карактеристикама. Оно што ми је драго негде у Немачкој, на Европском првенству, чини ми се да смо били доста спори. Поготово у том нападачком смислу. А да смо сада дошли у једну контраситуацију, а то је да како можемо да будемо брзи. И то ме радује, радује ме та брзина, радује ме та пробојност, радује ме та храброст да се иде до краја. И драго ми је, драго ми је због тих момака на крају крајева да су искористили шансу и да су се представили српској јавности у једном лепом светлу", рекао је Пикси.

Чак је било и две, три акције које су подсетиле на ону акцију против Португала у Београду.

"Тако је, много смо брзо дошли. Показали смо тај квалитет да буквално кроз једну, две лопте већ можемо да будемо итекако опасни за гол противника. То је једна карактеристика која те радује и једна карактеристика која даје играчима ту спознају да итекако могу да буду опасни. Тако да то није случајно то што се ради на тренингу или то што их се говори или што се припрема нека стратегија, то није случајност. Ви морате да читате игру, ви морате да се прилагодите некада противнику, а некада вашој самој игри. Али да, поента је увек да искористите максимално квалитет који имате, а да мане које имате сакријете максимално што можете". 

Колико вам значи што је публика препознала енергију, што је пружила подршку и да ли већ са нестрпљењем очекујете Лесковац? 

"Пре свега ми је драго због тих момака и уопште због једне, да кажем онако, мало другачије Србије у фудбалском смислу, када је репрезентација у питању. Људи су овде навикли, баш за ове три године колико сам ја селектор, навикли су мање више на иста лица, је ли тако? Сад се долази до неких потеза који су допринели овакву једну сцену где људи могу да виде и нешто другачију Србију. Али Србију која може да обећа, Србију која је храбра и Србију која користи неке квалитете које можда раније нисмо имали. Тако да ми је драго да су коментари и јавности и уопште оно што је публика на Маракани  јуче видела, а и сви људи који су гледали преко телевизора, видели да ти момци требају да се награде, а награда стиже управо у томе да им се пружи подршка и да се увек верује у њих.", закључио је Пикси.

 

Извор:
B92
Аутор:
Пошаљите коментар
СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ ПИКСИ ПОСЛЕ РЕМИЈА СА ШПАНЦИМА: Небитно је да ли играте добро или не, већ морате да дате све од себе када играте за своју земљу

СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ ПИКСИ ПОСЛЕ РЕМИЈА СА ШПАНЦИМА: Небитно је да ли играте добро или не, већ морате да дате све од себе када играте за своју земљу

05.09.2024. 23:23 23:28
СРБИЈА ОДОЛЕЛА И РЕМИЗИРАЛА СА ЕВРОПСКИМ ПРВАЦИМА, ШПАНЦИМА у утакмици првог кола А дивизије Лиге нација

СРБИЈА ОДОЛЕЛА И РЕМИЗИРАЛА СА ЕВРОПСКИМ ПРВАЦИМА, ШПАНЦИМА у утакмици првог кола А дивизије Лиге нација

05.09.2024. 22:57 23:03