overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Зукорлић: Од исхода разговора са СНС зависе наши следећи кораци

23.12.2021. 11:42 11:51
Пише:
Извор: Странка правде и помирења/Усаме Зукорлић

БЕОГРАД: Председник Странке правде и помирења Усаме Зукорлић каже да та странка још није донела одлуку да ли ће на предстојећим изборима наступити самостално или у коалицији, да су у току разговори са Српском напредном странком и да од исхода тих разговора зависе њихови следећи кораци.

“Када будемо окончали разговоре и знали на чему смо, Странка правде и помирења ће донети одлуку”, рекао је Зукорлић у интеврвјуу за Танјуг и додао да су спремни за сваку опцију која је у интересу народа.



Каже да још није било речи о томе да ли би бити на листи СНС или партнери, као ни о подршци актуелном председнику Вучићу као председничком кандидату, а на питање какакв је по нејговом мишљењу председнички кандидат потребан Србији каже, да он, пре свега, треба да буде респектабилан, утицајан на међународним пољима и да има подршку већине народа.



Зукорлић међутим указује и да Бошњаци, као и припадници других народа Мађари или Албанци на председничке изборе гледају на другачији начин, па врло често имају своје кандидате, а разлог за то је каже, да се не расипају гласови народа националних заједница већ да би своје гласове одржали на окупу.



Када је реч о изборној кампањи, Зукорлић каже да због жаловања за преминулим муфтијом Муамером Зукорлићем, нису у пуном капацитету могли да се посвете страначким активностима, али ће их у наредном периоду интензивирати, али је, као председник странке, ипак успео да до сада обиђе Тутин, Сјеницу, Пријепље и Прибој.



Када је реч о сарадњи на локалу са СДПС-а Расима Љајића и СДА Санџака Сулејмана Угљанина, Зукорлић оцењује да са њима нема политичку сарадњу каква би била нормална и природна с обзиром да су са једне територије.



“Њихов рок трајања истиче у сваком случају, да ли ће то бити сада, за годину или за четири није битно. Из тог разлога смо одлучили да се не бавимо њима. У њиховим редовима постоје бројни добри и паметни људи који су се саосећали са нама у овом периоду. Због тих људи не желимо конфликте, не желимо политику блаћења, желимо политику пројеката”, указао је Зукорлић.



На питање да ли своју странку у будућности види као власт или опозицију, Зуколић каже да намају проблем да буду опозиција, само ако има потребе за тим.



“Ми смо конструктивни, ми смо партнери, нисмо полтрони. Договарамо се на равноправној основи и онда договоре спроводимо на терену. Не зависимо, спремни смо да се боримо за наше циљеве у сваком могућем случају”, рекао је он.



Каже да су до 2012. године живели један врло тежак периоду у Санџаку, те да је, тврди, жандармерија на месечном нивоу долазила да решава политичка питања.



“Тако да нам је драго што партија која тренутно влада државом схватила да је много више корисно и за државу и за све у овој држави да се договарамо, да нам даје права, а онда ми одговарамо лојалношћу, договорима и то је пут који много више користи свима”, оценио је Зукорлић.



Зукорлић, на питање какав је став његове партије по питању увођења химне Републике Србије пред почетак сваке школске године, одговара да су још раније изнели став да што се тиче химне и осталих симбола треба да дође до промене у смислу да не одржавају само симболику једног народа у Србији и да они треба да буду блиски свима. “Идеја још из тог периода је била да се то компензује кроз закон о националним саветима где је припадницима националних заједница омогућено да имају своје заставе Уставом загрантоване, своје грбове и своје химне. Тако да би будући закон требало да узме И то у обзир па да у општинама И градовима где су већина припадници других заједница или у школама које имају наставу на другим језицима да се омогући поред интонирања химне Републике Србије да се омогући интонирање националне химне које би усвојили национални савети”, рекао је он. Указује да је идеја SPP уткана у име странке и да ће се залагати за правду и помирење, наводећи да је то остало као наслеђе муфтије, академика Муамера Зукорлића.



“То је важно за будућност Балкана. Без правде настаје неправда, а без помирења настаје неред. Јако је важно да знамо да смо ми за правду у миру и за праведно помирење, не може правда без помирења, нити помирења без правде”, рекао је он.



Сматра да је Муамер Зукорлић на том путу учинио пуно, али да процес помирења још траје.



“Једна жена ми пише из неког села из Шумадије, И каже ево седми дан ја плачем од како је умро тај човек. То је за мене било фасцинантно. Својеврсно откриће које ми је повећало убеђење да је могуће остварити хармонију међу народима на Западном Балкану, посебно међу Бошњацима и Србима где је у прошлости највише било рана”, закључио је Зукорлић.

Аутор:
Пошаљите коментар