clear sky
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Вакцинација почиње да даје резултате

18.03.2021. 20:57 22:47
Пише:
Извор: Танјуг/Драган Кујунџић

БЕОГРАД: Вакцинација почиње да даје резултате, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

„По први пут видимо како вакцинација даје резултате, али морамо да прођемо пола милиона ревакцинисаних и да прође три недеље“, објаснио је он за РТС.

Најавио је да ће 29. марта бити милион ревакцинисаних, а да ће 20. априла моћи да се каже да у Србији има 900.000 готово потпуно имунизованих људи, од којих се готово нико неће заразити или умрети од короне.

Казао је да је од Уједињених Арапских Емирата добио студију, која показује да вакцинација даје резултате,да је потребно четири недеље од ревакцинације да би могла да се мере антитела после Синофармове вакцине.

Нагласио је и да је свака вакцина добра и да због тога Србија није играла са АстраЗенеком, и повлачила ту вакцину и да се залаже за вакцинацију, јер је, како је рекао, свака вакцина боља од невакцине.

Указао је да је ситуација у централној Србији драматична, да је веома тешка у Београду, али и да види по бројевима, да се у главном граду поравњава број у поређењу са протеклим данима.

Подсетио је да је централна Србија, иначе, каснила две недеље за Београдом, те да ће и тамо, под условом да људи поштују мере и вакцинишу се, доћи до поравњања криве.

Истакао је да држава вага непрестано, везано за мере, и да на свака три сата прати резултате.

У централној Србији тешко, у Београду се стабилизује

Председник Вучић је изјавио да ће Србија имати још 1,3 милиона вакцина у року од 14 дана, као и да ће почетком априла кренути у кампању за вакцинацију по Србији.

Он је истакао и да је епидемиолошка ситуација у централној Србији тешка, јер корона вирус "дивља", док се у Београду, први пут, ситуација стабилизује.

Вучић је, за РТС, рекао да је своју вакцинацију одложио због мањка цепива, те да чека наредну испоруку вакцина, а да верује да ће већ крајем следеће недеље отићи, као што је и најавио, у једну од мањих општина, да се тамо вакцинише, како би указао на значај вакцинације.

Додао је да је добио информацију из места Бањани код Уба, где се у једном дану вакцинисала чак 301 особа, претежно старијих.

“Када казем мањак, то не значи да смо неуспешни. За 10 дана имаћемо много вакцина, али ми нећемо да дајемо прву дозу, а да нисмо обезбедили и другу вакцину за све. Не играмо се са тим”, нагласио је Вучић.

Он је рекао и да је за 29/30. март заказано 100.000 ревакцинација Синофарм вакцином.


Имаћемо две фабрике, 30 до 40 милиона доза вакцина

Вучић је најавио да ће Србија имати две фабрике вакцина и да ће годишње производити између 30 и 40 милиона доза.

"Вакцина је сада моћно оружје, вакцина је живот", поручио је Вучић на РТС и навео да ће једна фабрика бити на Торлаку, а друга ће се градити.

Напомиње да је данас разговарао са представницима Синофарма, а да је министар Ненад Поповић разговарао о производњи Спутњик В вакцине.

Очекује да ће за мање од годину дана да се прозводи и течност за вакцину, а не само да се пакује.

Можда ће бити кашњења, али ћемо успети, рекао је Вучић и истакао да ћемо производити између 30 до 40 милиона доза годишње. Ако буде потребно да се даје три дозе вакцина, Србији би годишње било потребно око 15 милиона, а 25 милиона могло би да се обезбеди за регион.


“Доћи ће нам и руске вакцине, из Ковакса треба да добијемо АстраЗенеку, верујем да ћемо 1. или 2. априла добити нових милион кинеских вакцина, што смо данас потписали. Ја не машем уговорима, ја машем вакцинама”, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће за два-три дана кренути у кампању обиласка инфраструктурних пројеката, како би све то “погурао” јер је то важно због стопе раста, а онда ће, од 1. Или 2. априла кренути у кампању за вакцинацију.

“Желим да обиђем све округе и да разговарам са представницима 50-60 општина, да причам са народом, да се људи вакцинишу јер то спашава животе”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је у овом тренутку, таман толико вакцина, колико је оних који су изразили жељу да се вакцинишу.

“Али, имамо бар још 1,5 до два милиона људи који желе да се вакцинишу. Имаћемо у року од 14 дана 1,3 милиона вакцина”, рекао је Вучић и навео пример Немачке где би неко ко има 30 година, ако би се сад пријавио, на ред дошао у новембру.

“Много смо труда уложили. Захвалан сам кинеским пријатељима, председнику Сију, Путину, Џонсону, људима из Индије, ЕУ, и компанији Фајзер, која са нама има билатерални уговор. Али, честитам грађанима Србије”, рекао је Вучић.

Тешко би издрзали још једну годину пандемије

Вучић је изјавио да Србија не би могла да издржи још једну годину пандемије, али верује да ћемо економску кризу презивети лакше него 90 одсто других.

"НИје утесно али морам да казем истину", истакао је Вучић у интервјуу за РТС, напомињући да туриста нема , али да срецом отварамо фабрике и привлачимо инвеститоре.

На питање како ће Србија бранити БДП и раст, рекао је да су ту стране и домаце дриектне инвестиције као и дрзавне јавне инвестиције и додао да ће

оно што се даје као помоћ грађанима утицати на општи пораз потрошње.

"Све то се може покрити само стопом раста и ако будемо радили", указао је Вучић, али је замерио што у буџету има 61,2 милијарди вишка, а да министри нису спремили пројекте да се то потроши.

Каже да се због тога нервира, јер је Србији стопа раста најважнија и да ће зато сваки дан ићи на пут и обилизати да види шта се ради.

Поновио је да очекује да ћемо 1. децембра имати осам аутопутева ако се све уради како треба, као што се сада ради на путу Лајковац.

Напомиње да има проблема и са експропријацијом, али и са радном снагом, занатлијама и грађевинарима.

Додаје да зато инсистирао на Мини шенгену и као пример за значај ове иницијативе наводи како су добродошли, на пример радници из Завидовића, јер у Србији, нема радника или одлазе у иностранство.

Вучић каже да се нада да ће се ти људи враћати када плате 2025 године буду 900 евра.

"Срећан сам кад се врате, јер виде прилику у Србији", наводи Вучић и истиче да се боримо за такво друштво, али су потребне године да би на пример стигли Немачку.

Говорећи о фриленсерима каже да је од владе тражио да им не наплацују ретроактивно порезе.

"Тим људима треба омогућити да раде, а јасно какав порез треба да плате, али не ретроактивно", указао је Вучић и доао да мисли да су тим поводом у влади већ много тога учинили.

Никада нисам за закључавање, али важни су животи

Вучић је истакао да никада није за мере закључавања, али наглашава да се морају узети у обзир лекари који су преоптерећени и животи грађана.

Вучић је, за РТС, казао да Србија готово да није имала никакво затварање од маја прошле године, за разлику од остатка Европе.

"Имамо најблаже мере у целој Европи. Велико хвала епидемиолозима који су разумели потребу државе да на сваки могући начин погура привреду. Сви ће доћи држави и рећи ''дај нам нешто''. Неће нико рећи ''крив је Ковид'' већ држава која је увела мере. Највише на свету мрзим мере", нагласио је он.

Вучић је казао да је премијерка Ана Брнабић доводила епидемиологе код њега, јер није желео да помогне у обезбеђивању већине на влади, али су лекари очајни и тразе помоћ.

"Нисам никада за закључавање, али морате да гелдате лекаре и животе људи. Морате имати у виду да просечан грађанин уплати годишње 550 евра у здравствено осигурање, а само пет дана у болници кошта 5.000 евра. То је новац који држава мора да плати, а не повећава стопу јавног дуга, не повећава порезе, а исплаћује све свима. Зато сам против затварања“, истакао је Вучић.


Незапослени добијају по 120 евра помоћи

Вучић је најавио да ће држава у оквиру пакета помоћи привреди и грађанима помоћи и незапослене, тако што ће добити додатних 60 евра у јуну.

Вучић је гостујући на РТС рекао да ће незапослени као сви пунлетни грађани добити два пута по 30 евра, у мају и новембру, али и још по 60 евра у јуну.

"Дакле, дајемо укупно 120 евра за незапослене у овој години", нагласио је Вучић.


Указао је да је држава купила 1. 800 ампула лека „Бамламвимаб“, који по кутији кошта 600 евра, а да је реч о леку који се даје ризичној групу и захваљујући којем уколико се да у првих десет дана болети, резултат излечења је 90 одсто.

Рекао је да држава мора да чува животе грађана, када је реч о здрављу, али и животе кроз привредни напредак.

„Не подносим да неки мисле да је популарно бити против мера, па се гурају тако вичући против мера. Нису људи луди, већ знају да држава мора да се бори за животе, али и да се побрине како да прехрани људе, обезбеди добро окружење за пословни амбијент“, истакао је он.

Вучић је рекао да је за то да се проба затварањем на пет до седам дана, али не две недеље, јер би то државу коштало пола милијарде евра.

Он је, међутим, нагласио да је, ако буду лоши бројеви, могуће продужење мера.

На питање да ли треба забранити кретање грађана казао је да би се тиме провоцирало да људи иду на затворене журке, и да је онда питање да ли се тиме постиже резултат.

Указао је да се то види по онима који су имали такве мере да нису успешнији од нас.

Поносан сам на помоћ грађана Србије региону

Вучић је изјавио да је поносан на помоћ Србије и њених грађана са вакцинама земљама у региону, као и да Србија жели да има најбоље односе са суседима.

Он је тако одговорио гостујући на РТС упитан како тумачи реакције у региону на његову јаку дипломатску иницијативу у региону са вакцинама из Србије и то што су их у БиХ назвали "Вучићевим вакцинама".

"Мени је већ на аеродрому у Сарајеву било јасно слушајући једног од саговорника да неки воле да живе у периоду од пре 25 година. Људи не размишљају шта је све ковид променио и колико су сада другачије моћи држава и што се мењају односу снага свуда", рекао је он и истакао значај регионалне сарадње., уз поруку да ће Србија да ради регионалном јачању.

Имамо можда најбоље односе са Северном Македонијом, додао је, са Албанијом имамо све боље, а са Црном Гором верујем веома добре односе.

Председник истиче Србија и са БиХ има врло пристојне односе, али да је док је говорио приликом предаје вакцина на аеродорму у Сарајеву "добио од трећег фактора који је напољу" информацију да је то вакцина за сиротињу и да не ваља ништа.

"Ја знам да је то политички наређено и знам од кога, али прећутите и кажете - гурај даље, јер су Бошнајци наша браћа и морамо да имамо најближе односе са њима. А онда они кажу - ајде да подрже Угљанина јер ће да тражи специјална статус у Санџаку", прокоментарисао је Вучић.

А те људе, нагласио је, пре свега, интересује решавање егзистенцијалних проблема, да траже путеве, канализацију, нове болнице и друго, и да се због тога више уздају у Београд него у све друге заједно.

"Питајте на Пештеру у кога се уздају", поручио је Вучић.

На питање зашто нема "Вучићевих вакцина" и на Косову, председник је нагласио да је реч о вакцинама грађана Србије, као и да је то неизводљиво.

"Зато што не дају и што нам прогоне људе. Али, ми се трудимо и вакцинишемо (на КиМ) наше људе", додао је Вучић.

Новчана помоћ и за око 3.000 музичара

Вучић је најавио да ће влада вероватно сутра или у понедељак донети одлуку о новачаној помоћи за око 3.000 музичара, који нису регистровани у АПР-у и нису у систему ПДВ-а.

Председник каже за РТС да је држава нашла начин како да помогне музичарима, који не плаћају порез, а којих има око 3.000.

"Добиће подршку, видећемо да ли ће бити два минималца, што није мала подршка", навео је Вучић.

Подсећа и да ће сви пунолетни грађани добити помоћ у мају и новембру по 30 евра односно укупно по 60 евра, и још по 50 евра у септембру ће добити пензионери који ће тако добити укупно 110 евра помоћи.

"Већ од 8. априла креће и исплата минималца за 1,55 милиона радника у приватном сектору, за предузетнике, микро, мала, средња и велика предузећа - три пута по пола минималца. Затим имамо секторску подршку за аутобуске превознике, затим хотелисере 350 евра по соби и 150 по кревету...", навео је Вучић.

Најавио је да ће држава вероватно морати да да бар још један минимац угоститељима и свим другим угроженим секторима.

Нагласио је да све то држава плаћа и успева да не повећа јавни дуг у односу на БДП.

"Не долази у обзир да подижемо порезе,већ ћемо тај новац наћи у расту", поручио је Вучић.

Каже да му је Предраг Кон рекао да је незадовољан одлуком о затварању од само пет дана , а да му је он одговорио да поштује његово мишљење, али да се мора наћи начин да се у Србији ради, и да се отворе и кафићи и ресторани.

Вучић је казао да јавни дуг Србије износи 58 одсто БДП, док је у Италији на пример 160 одсто, у Црној Гори 100 одсто, Француској 116 одсто, Шпанији 118 одсто, Грчкој 220 одсто, а у Словенији и Хрватској између 85 и 90 одсто.

Аутор:
Пошаљите коментар