light rain
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Улагање у ауто путеве довешће на нове инвеститоре из целог света

29.04.2023. 11:03 15:38
Пише:
Извор: FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/bs

КРУШЕВАЦ: Данас је велики дан и за 10, 20, 50 година овуда ће ићи људи и моћи ће да се сете ко је ово урадио и изградио, рекао је данас председник Србије Александар Вучић на отварању деонице Моравског коридора Појате-Макрешане и истакао да је ова инвестиција за нас најважнија јер може да нам доведе привреднике из целог света.

"Они ће моћи да улажу у овај лепи крај и моћи ће да нам се враћају људи који су отишли у иностранство и којима ћемо моћи да кажемо да овде може пристојно да се живи", рекао је он. " О овоме ће судити наши потомци, и ја се веома радујем том суду. Ови путеви остају наш траг у времену" , истакао је Вучић. Додао је да је веома важно да показујемо да можемо да радимо и градимо и у тешким временима.

"Треба да грабимо убрзано ка будућности, јер како каже Црњански у будућност треба ићи, у будућност гледају и иду сви срећни народи" истакао је он. Оценио је да ће изградња Моравског коридора и отварање ове деонице много значити за житеље Појата, Ћићевца, Крушевца, Врњачке Бање, Трстеника, Варварина, Бруса али и за све оне који из Београда и других места иду на Копаоник, Врњачку Бању. " За неколико месеци урадићемо још 11, 12 км до Кошева, а до краја следеће године биће готов део од Чачка до Краљева. То ће довести нове инвеститоре не само у ове градове него и Краљево, Нови Пазар и друге места у том крају", рекао је Вучић.

Навео је да су свуда по овој деоници постављени стубови за 4Г мрежу а биће постављени и за 5Г тако да ће путници добијати све неопходне информације.

"Ауто-пут је широк 30 метара, за 1,60 м је шири од других, а пројектована брзина је 130 км. На њему ће бити 117 великих грађевинских објеката, 63 моста, 25 подвожњака, 29 надвожњака" навео је он.

Истакао је да и сада када потрошња пада и расту референтне каматне стопе ми морамо да улажемо у раст и да чувамо запосленост. Према његовим речима Србија ће то и успети и до краја године у земљи ће бити веће плате. Нагласио је да градећи сваки нови пут ми као да градимо читав нови свет, свет догађаја, ситуација и сусрета, баш онако као што је велики Иво Андрић рекао да нема стазе ни пута којима нисам бар закорачио, само ако је то било могућно и у том нисам имао сумње, страха ни оклевања.

"То мора да буде наша девиза и то морамо да радимо у будућности. Да увек храбро и одлучно поставимо највеће циљеве пред себе, пред своју земљу. Свако од нас појединачно да себи поставимо и кажемо ово морамо да урадимо. Јер ако то будемо урадили нећемо имати никакве проблеме", поручио је Вучић.

"Хвала вам свима што сте имали веру у своју државу када је било много теже. И данас када није лако, умећемо да сачувамо своје виталне државне и националне интересе, умећемо да чувамо мир али ћемо умети да градимо Србију, да градимо њену богатију будућност и умећемо да из себе извучемо оно што је најбоље, а то је да покажемо колико смо вредни, марљиви и колико волимо своју Србију, јер резервне отаџбине немамо", поручио је Вучић окупљеним грађанима.

За мање од годину и по дана Србија ће добити најмодернији аутопут

ПОЈАТЕ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће за нешто мање од годину и по дана Србија добити најмодернији европски аутопут који ће подићи безбедност саобраћаја.

"Градећи сваки нови пут, ми као да градимо читав нови свет, свет догађаја, ситуација и сусрета", написао је Вучић на Инстаграму будуцностсрбијеав, уз фофографију са дела Моравског коридора од Појата до Макрешана.

Вучић, који данас присуствује отварању тог дела Моравског коридора, стигао је на прву тачку те деонице, код наплатне рампе Ћићевац.

Вучић је ту започео радни састанак са премијерком Аном Брнабић и министрима у Влади, са извођачима радова, директором "Коридора Србије" Александом Антићем и директором "Путева Србије" Зораном Дробњаком.

Србија никада није имала такву ликвидност

ПОЈАТЕ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија има на рачуну 4,35 милијарди евра и да никада у историји није била толико ликвидна, наводећи да ће Србија градити што више може инфраструктурних пројеката да би обезбедила привредни раст.

Возећи се аутобусом на делу Моравског коридора од Појата до Макрешана, Вучић је рекао да је јуче, последњег радног дана априла, дошао други део извозног и увозног ПДВ-а и део пореза и да су очекивали 16,3 милијарди, а добили 18 милијарди.

"Приходи су добри, дефицит много мањи него што смо очекивали. Имамо 4,35 милијарди евра на рачуну, земље наше величине такву ликвидност немају често, а ми никада нисмо имали такву ликвидност", поручио је Вучић.

Он је истакао да свуда у Европи и свету постоји проблем и да је ММФ смањио прогнозу за цео свет за стопе раста са 2,9 на 2,8 и, како је рекао, смањиваће се још, јер је тек април.

"Еврозона је са 0,9 на 0,8. Када нема раста нема повећања плата и пензија и код нас ће се осетити. Зато правимо инфраструктурне пројекте да би осигурали раст. Када скоче каматне стопе, нико неће да узима кредите за станове, чекаће. Инфлација је све уништила. Прерађивачка индустрија добро иде, пољопривреда не може лошије него што је била прошле, проблем је инфлација и то свуда смањује стопу раста па и код нас", упозорио је председник Србије.

Истакао је да раст Србије за прва три месеца од 0,7 није лош и бољи је него што су очекивали, а то је од 0 до минус 0,2 одсто. "Ми се надамо да можемо да идемо на 2,5, а Еврозона иде на 0,8, то значи да убрзано пристижемо, зато морамо да градимо и градимо, бар оно што држава контролише да обезбедимо раст. Све остало је за нас пропаст. Зато градимо ауто-путеве, и није питање да ли је добио ауто-пут Крушевац или неки други град, већ је то питање за целу Србију. Бити или не бити за све нас", поручио је Вучић.

Моравски коридор шири индустријске зоне и доводи стране инвеститоре

ЋИЋЕВАЦ: Изградња Моравског коридора и отварање дела ауто-пута Појате-Макрешане је најважнија за ширење индустријских зона, довођење страних инвеститора и развој тог краја, изјавио је председник Србије Александар Вучић, пролазећи у панорамском аутобусу са више чланова Владе Србије том деоницом Моравског коридора, која се данас отвара.

"Овај ауто-пут је најшири, шири је за 1,60 метара од других и биће широк 30 метара, дигитализован је, свуда су стубови за 4Г а биће и за 5Г мрежу када је буде", рекао је Вучић. Додао је да нема додатних радова око пута јер су извиђачи Бехтел и Енка све урадили како треба. Према његовим речима Крушевац, као осми град по величини у Србији, овим добија пуно, али и Ћићевац, Варварин, Трстеник као и сви они који иду на Копаоник, у Врњачку Бању, Краљево... Најавио је да ће до октобра бити завршено додатних 10,7 километра до Кошева и да је данашње отварање деонице Моравског коридора велика ствар за "чарапане", који су ово сањали 50, 60 година.

Хил: Уочи празника смо посебно свесни колико су аутопутеви важни

МАКРЕШАНЕ: Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил рекао је да је изузетно поносан јер се налази на месту где је америчка компанија Бехтел Србији донела нешто најбоље.

Он је на отварању деонице Појате - Макрешане на Моравском коридору рекао да су аутопутеви посебно важни када су празници, подсећајући на ситуације којима су, како је рекао сви сведочили, а то су раздвојене породице.

"Сви смо били свесни телефонских позива када родитељи зову своју децу у посету за викенд, а они кажу како немају времена јер су далеко и пут дуго траје. Можете да само замислие те баке и деке који чекају да им унуци дођу у посету. Захваљујући оваквом аутопуту све мање ће бити таквих позива, јер ће овај пут приближити породице", рекао је Хил.

Он је нагласио да су људи вековима користили Мораву да путују са истока на запад, али нико до данас није прошао оваквим путем каквим је делегација дошла данас.

"Овакав пут је важан и за економију и привреду, али не смемо да заборавимо и на значај који имају уочи празника", рекао је Хил. Амбасадорка Велике Британије у Србији Шон Меклауд рекла је да је срећна јер пре краја њеног мандата у Србији, како је рекла, види да је визија постала стварност.

"Ово је први аутопут у Европи финансиран од британске агенције. И надам се да ће Моравски коридор бити само почетак сарадње", рекла је Меклауд. Она је нагласила да је овај коридор важан симбол партнерства и сарадње.

Аутор:
Пошаљите коментар