overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић у Рашкој: Очекујемо уклањање барикада

28.12.2022. 17:18 23:49
Пише:
Извор: Printscreen/Instagram (budusnostsrbijeav)

У четвртак у преподневним сатима креће уклањање барикада, изјавио је Вучић, а преноси Танјуг.

Закључци Срба са барикада су да ако се наставе хапшења Срба, затвориће север КиМ за приштинске институције заувек, и траже јасну потврду да никад неће бити признања Косова у било којој форми, преноси Танјуг.

Председник Александар Вучић изјавио је раније вечерас по доласку у Рашку да је спреман да прихвати сваки одговор Срба са Косова и Метохије о уклањању барикада, јер их, како истиче, разуме.

Вучић каже да је дан за нама био тежак за све грађане Србије, да је више пута разговарао са представницима Срба и да ће вечерас поново разговарати, те да очекује да ће имати одређене захтеве.

"Разумем српски народ на КиМ. Они сада и када се све постигне, готово све што је могуће постићи, неће бити задовољни јер су незадовољни својом позицијом, јер не знају у којој држави живе...", казао је Вучић уочи разговора са представницима Срба са КиМ.

Добио је, каже, поруку да они не верују ни Европи, ни Америци, а Куртију још мање.

"Очекујем захтеве за мене и за Србију да ли ћу прихватити оно што је рационално и разумно...? Верујем да смо поставили неке ствари на формално правни ниво...", рекао је Вучић за Пинк тв.

Председник је указао да Срби знају да, како каже, ми први пут имамо нешто што се не односи на албанску и НАТО страну.

"Ми имамо документ који је потписао Расмунсен и Тачи, ми смо данас први пут добили нешто што је за нас извор права и јасно прописује став Кфора, да без Кфора и одобрења српске заједнице КБС не могу бити присутне на северу КиМ", казао је Вучић, уз оцену да је то велика ствар.

Додао је да је током ових дана и прошле ноћи и данас имао тешке разговоре са међународним представницима који су инсистирали на речи "барикаде".

"Ако уклоните барикаде нема договора. целу ноћ смо се борили, Срби су то знали, целу ноћ су слушали, дао сам све од себе, мој посао је да се борим за њих и увек сам био уз њих", рекао је Вучић.

"А шта нам је алтернатива...? Да се поубијамо сви.  Први пут се нисмо склањали, добро знате шта је све на овом месту од комплетног Генералштаба и свега другог. Спремни смо да помогнемо нашем народу. Није нам циљ да не сачувамо мир. Прихватићу сваку одлуку Срба...", навео је председник.

Петковић: Никад јаче гаранције од ЕУ и САД; 

Prеthodno је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је Београд добио никада јаче гаранције од САД и ЕУ да ће бити испуњени захтеви Срба с Косова и Метохије због којих су на барикадама.

Петковић је на конференцији за новинаре рекао да је Вучић замолио Србе у данашњем разговору да се повуку са барикада, а да су му они рекли да искључиво њему верују и да су једине гаранције које прихватају његове гаранције.

Замолили су да се врате на КиМ да разговарају са Србима, па ће се након тога упутити у централну Србију где ће се срести са председником Вучићем и након тога ћемо видети каква је њихова одлука, казао је Петковић.

Петковић је на конференцији за медије оценио да су данас најбоље вести те што је Дејан Пантић пуштен у кућни притвор и истакао да то показује да није крив за некакав тероризам.

Након 19 дана заточеништва, он ће вечерас како је потврђено од Еулекса бити са својом породицом, казао је Петковић и додао да се о том случају већ могла чути и реакција премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Како каже Петковић, сада Курти прети и тужиоцима и судијама који су донели одлуку везану за Пантића желећи да зна ко су они како би их прогонио.

Пренео је да се председник Александар Вучић чуо са супругом Пантића која се, како каже, у сузама и топлим речима захвалила председнику.

Истакао је да је пребацивање Пантића у кућни притвор и показатељ политике председника Вучића који се бори за српски народ.

Петковић је нагласио да је велика и значајна вест и да је на простор централне Србије стигао Никола Недељковић којег су сачекали родитељи, а који је опет обукао мајицу на којој пише "нема предаје" због које је био и ухапшен.

Вучић: Ако одбијете уклањање барикада, шта вам је план, ја га имам

Председник Александар Вучић рекао је данас у Рашки да је чуо да му је Кризни штаб припремио услове који су веома тешки за државу и поручио да уколико одговор о уклањању барикада буде негативан, мора му се, казао је, рећи и шта је план.

Истиче, да он план има, али га не може износити у јавности.

"Ок. Али размислите још једном, само ми реците шта тиме добијате и шта тиме добијамо а ја сам вам рекао 500 ствари шта добијамо", рекао је Вучић у Рашки у разговору са Србима са КиМ.

Истакао је да у документу око којег треба постићи сагласност нема ниједне лоше реченице за нас, напротив много је, истиче, добрих реченица.

''Друга је ствар што се нама накупило'', додао је председник Србије.

Председник Вучић се чуо и са његовом мајком. Борили смо се и за њега и да покажемо свету шта се дешава са Србима на КиМ. Он је поново са српском заставом и не одустаје од својих уверења, а успели смо да за два месеца скратимо казну затвора која је била скандалозна за Недељковића, казао је директор владине Канцеларије.

Петковић је истакао и да су стигле гаранције, односно да је добијена обједињена изјава САД и ЕУ у којој се јасно испуњава други захтев - потврђује се да не постоје спискови за хапшење или гоњење за оне који су учествовали у мирним протестима или на барикадама.

Знамо да Срби не верују Куртију. Сада овом изјавом наши људи на барикадама су заштићени, рекао је.

Трећи елеменат, како је рекао директор владине Канцеларије, укључује гаранције које смо добили од Кфора - јасно су рекли и потврдили да косовске безбедносне снаге не могу на север КиМ без договора са Кфором и цетири градоначелника са севера КиМ.

Та изјава постаје извор формалног и материјалног права, једна врста споразума, имамо договор који се односи на све стране, који укључује и Београд, али и српски народ на северу КиМ, то показује неопходност поштовања свега до сада договореног, казао је Петковић.

Како је навео, у наредном периоду ће наставити да се боре за преостале захтеве Срба да се врате у институције, а то је пре свега формирање Заједнице српских општина.      

Аутор:
Пошаљите коментар
Ракић: Пустиће Пантића и Николића, КБС неће моћи на север

Ракић: Пустиће Пантића и Николића, КБС неће моћи на север

28.12.2022. 17:10 17:11