Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić u Raškoj: Očekujemo uklanjanje barikada

28.12.2022. 17:18 23:49
Piše:
Izvor: Printscreen/Instagram (budusnostsrbijeav)

U četvrtak u prepodnevnim satima kreće uklanjanje barikada, izjavio je Vučić, a prenosi Tanjug.

Zaključci Srba sa barikada su da ako se nastave hapšenja Srba, zatvoriće sever KiM za prištinske institucije zauvek, i traže jasnu potvrdu da nikad neće biti priznanja Kosova u bilo kojoj formi, prenosi Tanjug.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je ranije večeras po dolasku u Rašku da je spreman da prihvati svaki odgovor Srba sa Kosova i Metohije o uklanjanju barikada, jer ih, kako ističe, razume.

Vučić kaže da je dan za nama bio težak za sve građane Srbije, da je više puta razgovarao sa predstavnicima Srba i da će večeras ponovo razgovarati, te da očekuje da će imati određene zahteve.

"Razumem srpski narod na KiM. Oni sada i kada se sve postigne, gotovo sve što je moguće postići, neće biti zadovoljni jer su nezadovoljni svojom pozicijom, jer ne znaju u kojoj državi žive...", kazao je Vučić uoči razgovora sa predstavnicima Srba sa KiM.

Dobio je, kaže, poruku da oni ne veruju ni Evropi, ni Americi, a Kurtiju još manje.

"Očekujem zahteve za mene i za Srbiju da li ću prihvatiti ono što je racionalno i razumno...? Verujem da smo postavili neke stvari na formalno pravni nivo...", rekao je Vučić za Pink tv.

Predsednik je ukazao da Srbi znaju da, kako kaže, mi prvi put imamo nešto što se ne odnosi na albansku i NATO stranu.

"Mi imamo dokument koji je potpisao Rasmunsen i Tači, mi smo danas prvi put dobili nešto što je za nas izvor prava i jasno propisuje stav Kfora, da bez Kfora i odobrenja srpske zajednice KBS ne mogu biti prisutne na severu KiM", kazao je Vučić, uz ocenu da je to velika stvar.

Dodao je da je tokom ovih dana i prošle noći i danas imao teške razgovore sa međunarodnim predstavnicima koji su insistirali na reči "barikade".

"Ako uklonite barikade nema dogovora. celu noć smo se borili, Srbi su to znali, celu noć su slušali, dao sam sve od sebe, moj posao je da se borim za njih i uvek sam bio uz njih", rekao je Vučić.

"A šta nam je alternativa...? Da se poubijamo svi.  Prvi put se nismo sklanjali, dobro znate šta je sve na ovom mestu od kompletnog Generalštaba i svega drugog. Spremni smo da pomognemo našem narodu. Nije nam cilj da ne sačuvamo mir. Prihvatiću svaku odluku Srba...", naveo je predsednik.

Petković: Nikad jače garancije od EU i SAD; 

Prethodno je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je Beograd dobio nikada jače garancije od SAD i EU da će biti ispunjeni zahtevi Srba s Kosova i Metohije zbog kojih su na barikadama.

Petković je na konferenciji za novinare rekao da je Vučić zamolio Srbe u današnjem razgovoru da se povuku sa barikada, a da su mu oni rekli da isključivo njemu veruju i da su jedine garancije koje prihvataju njegove garancije.

Zamolili su da se vrate na KiM da razgovaraju sa Srbima, pa će se nakon toga uputiti u centralnu Srbiju gde će se sresti sa predsednikom Vučićem i nakon toga ćemo videti kakva je njihova odluka, kazao je Petković.

Petković je na konferenciji za medije ocenio da su danas najbolje vesti te što je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor i istakao da to pokazuje da nije kriv za nekakav terorizam.

Nakon 19 dana zatočeništva, on će večeras kako je potvrđeno od Euleksa biti sa svojom porodicom, kazao je Petković i dodao da se o tom slučaju već mogla čuti i reakcija premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Kako kaže Petković, sada Kurti preti i tužiocima i sudijama koji su doneli odluku vezanu za Pantića želeći da zna ko su oni kako bi ih progonio.

Preneo je da se predsednik Aleksandar Vučić čuo sa suprugom Pantića koja se, kako kaže, u suzama i toplim rečima zahvalila predsedniku.

Istakao je da je prebacivanje Pantića u kućni pritvor i pokazatelj politike predsednika Vučića koji se bori za srpski narod.

Petković je naglasio da je velika i značajna vest i da je na prostor centralne Srbije stigao Nikola Nedeljković kojeg su sačekali roditelji, a koji je opet obukao majicu na kojoj piše "nema predaje" zbog koje je bio i uhapšen.

Vučić: Ako odbijete uklanjanje barikada, šta vam je plan, ja ga imam

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas u Raški da je čuo da mu je Krizni štab pripremio uslove koji su veoma teški za državu i poručio da ukoliko odgovor o uklanjanju barikada bude negativan, mora mu se, kazao je, reći i šta je plan.

Ističe, da on plan ima, ali ga ne može iznositi u javnosti.

"Ok. Ali razmislite još jednom, samo mi recite šta time dobijate i šta time dobijamo a ja sam vam rekao 500 stvari šta dobijamo", rekao je Vučić u Raški u razgovoru sa Srbima sa KiM.

Istakao je da u dokumentu oko kojeg treba postići saglasnost nema nijedne loše rečenice za nas, naprotiv mnogo je, ističe, dobrih rečenica.

''Druga je stvar što se nama nakupilo'', dodao je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić se čuo i sa njegovom majkom. Borili smo se i za njega i da pokažemo svetu šta se dešava sa Srbima na KiM. On je ponovo sa srpskom zastavom i ne odustaje od svojih uverenja, a uspeli smo da za dva meseca skratimo kaznu zatvora koja je bila skandalozna za Nedeljkovića, kazao je direktor vladine Kancelarije.

Petković je istakao i da su stigle garancije, odnosno da je dobijena objedinjena izjava SAD i EU u kojoj se jasno ispunjava drugi zahtev - potvrđuje se da ne postoje spiskovi za hapšenje ili gonjenje za one koji su učestvovali u mirnim protestima ili na barikadama.

Znamo da Srbi ne veruju Kurtiju. Sada ovom izjavom naši ljudi na barikadama su zaštićeni, rekao je.

Treći elemenat, kako je rekao direktor vladine Kancelarije, uključuje garancije koje smo dobili od Kfora - jasno su rekli i potvrdili da kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever KiM bez dogovora sa Kforom i cetiri gradonačelnika sa severa KiM.

Ta izjava postaje izvor formalnog i materijalnog prava, jedna vrsta sporazuma, imamo dogovor koji se odnosi na sve strane, koji uključuje i Beograd, ali i srpski narod na severu KiM, to pokazuje neophodnost poštovanja svega do sada dogovorenog, kazao je Petković.

Kako je naveo, u narednom periodu će nastaviti da se bore za preostale zahteve Srba da se vrate u institucije, a to je pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.      

Autor:
Pošaljite komentar
Rakić: Pustiće Pantića i Nikolića, KBS neće moći na sever

Rakić: Pustiće Pantića i Nikolića, KBS neće moći na sever

28.12.2022. 17:10 17:11