clear sky
20°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Сви желе крај саге о Косову, неће бирати средства

20.10.2022. 21:20 22:08
Пише:
Извор: Tanjug/S. Aćimović, arhiva

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је да је ситуација на КиМ веома компликована, у политичком и безбедном смислу, и истиче да притисци на Србију расту због тога што сви желе крај саге о Косову, а неће бирати ни начине ни средства да до тога дођу.

Притисци на Србију ће да расту због тога што сви желе крај те саге о Косову, да се не би мучили у одговорима које морају да дају Русима и свима другима који се позивају на то. Сви се све чешће позивају на косовски преседан и стало је западним силама да реше то што пре. Неће бирати начина и средства да до тога дођу, поручио је Вучић за ТВ Прва.



Он је, на питање, да ли постоји опасност од избијања сукоба у нашем региону будући да 31.октобра истиче рок за пререгистрацију возила са српским таблицама на КиМ, рекао је да постоји много тачака ризика.


Квинта тражила код мене хитан пријем

Претпостављам да желе да пронађу што пре решење за КиМ, ми ћемо да разговарамо, али из свих папира које смо до сада добили веома је тешко за Србију, ако морам да се одредим - нису нам дали шансу, поручио је Вучић.


Али наше је да се изборимо за мир и урадимо све да сачувамо мир и то радимо. Не треба да паничимо, да мислимо да ће неко тај мир да сруши, али морамо бити спремни на сваку врсту провокације, да радимо краткорочно, средњерочно и дугорочно увек у смислу очувања политичке стабилности и снажења наших снага одвраћања, како војске тако и снаге наше економије. То је оно што радимо, нагласио је.



Вучић је указао да осим извиђачких беспилотних летелица нисмо ништа имали и истакао да очекује да ћемо бити неко ко ће имати највише беспилотних летелица у региону и наоружане.



Радимо сами и с партнерским земљама на њиховој производњи. То говорим да би одвратио неког ко би да наруши нашу безбедност, подвукао је Вучић.

Указао је да ситуација није много лакша ни у РС у БиХ.

Досадашњи предлози о КиМ - Нису нам дали шансу

Ствари по питању Косова и Метохије се компликују, и очигледно је да ће се по сваку цену тражити нека врста решења, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић, и истакао да не треба ништа унапред одбијати, али је, по свему што је до сада видео из разних папира и предлога - то веома тешко за Србију.



Не желим да кажем да је немогуће, јер кроз разговор може да се дође до нечег бољег. Али, ако бих сада морао да се одредим… Нису нам дали шансу. А, кад вам неко не да шансу да размотрите и прихватите… , рекао је Вучић.



На констатацију да је Габријел Ескобар у Приштини потврдио да је питање коначног споразума Београда и Приштине питање недеља, а не година, Вучић је рекао да је то чуо и у разговору са Ентонијем Блинкеном, и у много разговора, али да он лично не мисли да је то реално, јер је неопходно да се у потпуности испуни Бриселски споразум, и формира Заједница српских општина.


Не бежим од одговорности

Не бежим од одговорности, о томе могу да размишљам ако треба да купим време за Србију и ако видим да бих тиме спасао своју земљу, а све радим да се решење пронађе, спреман сам да разговорам, казао је Вучић..


Видим да данас постоји у албанским медијима неки план у 17 тачака… Део квазисрпских медија је пренео албанске медије, то као да је ''Албаниан пост'' неки нови службени гласник из ког би требало да се информишем, рекао је Вучић.



Истакао је и да он нема ниједан рачун нити имовину у иностранству, па немају чиме да му прете, као што га не би дотакле ни претење да би са срушили са власти, јер је 18 година био у опозицији… али, зато прете Србији.



Испричао је и да је, када је разговарао с Мирославом Лајчаком и представницима немачког канцелара и француског председника, одбио папир, њихов предлог, и због тога што је знао да ће Албанци да га објаве.



Јер, они живе за новинаре, новине, параду, шараду. Вратио сам папир, нисам хтео да га узмем, и да тако покажем ко ће да га објави. Објавио га је албански лист и свима је постало јасно ко је прекршио договор, рекао је Вучић.



Напоменуо је да су представници Квинте тражили пријем код њега,до којег ће доћи, а претпоставља да ће му донети предлог.



Лист Албаниан пост објавио је данас наводни сценарио за предспоразум Приштине и Београда у коме се наводи да први договор мора бити постигнут најкасније до 24. фебруара, а Вучић примећује да није написано да је то датум почетка рата у Украјини, али да је га је он препознао .



Да то тада заврше први део, а начин на који треба да се формира ЗСО и њена овлашћења су онаква како су предложиле немачке агенције и НВО, за које смо знали да су имале састанак с нашим цивилним друштвом, рекао је Вучић.

Нова батина за Србију, због ваших грешака?

Србија је добила најтежу батину, 1999. године, у време НАТО агресије, у којој су страдали људи и инфраструктура, и сада са запада поново прете Србији батином - због њихових сопствених грешака, констатовао је Вучић.



Он је тако прокоментарисао део документа о КИМ, који је објавио Албаниан пост, наводни сценарио за споразум Београда и Приштине, у које се наводи да “ако се постигне договор, следе финансијски пакети, а ако се не постигне, следи тешка батина”.



Замислите сада - ова земља је добила најтежу батину 1999. године, убили су нам 2.500 људи, 82 деце, срушили на важне инфрастурктуре објекте. Све то можете да вратите, иако смо то тек сад успели, али да вратите малу Милицу, Сању, Јовану… њих никада не можете. И сада, претите Србији новом батином, упитао је Вучић и наставио:



“Мало је било што се Србији одузели 13,5 одсто територије, мало што је толико људи страдало… Сада ћете због својих грешака из тог периода, поново да претите батином, да то оправдате, да се неко не би позвао на то… Поново тој земљи која је већ страдала од ваше руке”.



Председник Србије је истакао да се нада да то није званична порука, већ само мишљење неког аутора у албанској новини.



Јер, ако то буде њихова порука, биће много тешко пристојно одговорити. Надам се да то неће бити порука, и јер нам је ЕУ потребна, рекао је Вучић.



Додао је да нам је ЕУ потребна из милион разлога, због фабрика, вредности, права, правде…



Али, ако мислите да једна земља треба да увек буде жртва, због ваших грешака, гажења међународног права, што им увек отворено говорим… , рекао је председник Србије.


У Републици Српској мора да се сачува мир



Председник Србије Александар Вучић рекао је да српско-српских сукоба не сме да буде, да Република Српска мора да се чува и сачува и смире тензије.



Вучић је рекао да су потребни и братски односи с Бошњацима.



Морамо да радимо и разговарамо с њима, поручио је Вучић.



Он је навео и да је у Нови Пазар, Прибој, Нову Варош, Сјеницу...уложено више него у prеthodnih 70 година и да ће наставити то да се ради и даље.



Нама нису потребни никакви сукоби с Бошњацима и то је моја политика и за то ћу да се борим свим срцем, рекао је Вучић.


Додао је да не може ни о свему јавно да говори, али да му се чини да грађани добро разумеју шта значи спречавање даље финансијске подршке и инвестиција.



Људи треба да знају да смо опрезни. Нису инвеститори овде само због ниске цене гаса и струје. Добро је што то наши политички противници констатују. Говорили су да је код нас све најскупље, а сада кажу најјефтиније. Имамо субвенције, а те субвенције можемо да имамо само ако имамо довољно фабрика, рекао је Вучић.



Додао је да нам све долази или са запада Европе, Емирата и Кине.



За нас је страшно важно да меримо до које границе идемо, јер морамо да сачувамо мир. Да ли познајете мајку која би послала свог сина у сукоб? Ја не познајем ни једну. Зато ћемо настојати да у сваком тренутку чувамо мир, да водимо рачуна о националним и државним инетесрима, да говоримо истину нашим партнерима и који нас притискају, рекао је Вучић.



Додао је и да је у годину дана обавио више разговора него сви председници за 25 година.



Чувамо независност, слободарски дух и независност Србије. Када чувате то, онда нико неће да дозволи да штрчите. Имате дупли притисак - санкције против Русије, и други, снажнији, око КиМ. Једни користе причу о санкцијама да би вас притиснули око Косова, рекао је Вучић.



Додао је да увек настоји да себи направи проблем, да буде “нека врста истуреног типа којег ће сви да нападају”, али да Србију сачува од свих удара.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: Поносан да стегнем руку борцима за слободни Београд

Вучић: Поносан да стегнем руку борцима за слободни Београд

20.10.2022. 14:00 14:04