broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Србија иде на превремене парламентарне изборе; ЗА ПРОСВЕТАРЕ 5,5% ПОВЕЋАЊЕ ЗАРАДЕ

07.06.2023. 20:26 22:34
Пише:
Извор: Танјуг/Раде Прелић

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је јасно да ће превремени парламентарни избори у Србији бити одржани, а да је сада једино питање када ће се ићи на изборе.

"Ми ћемо наставити да чекамо неке људе да разговарамо, али пошто је јасно да они чекају неке друге ствари, али никада се неће догодити да неко на улици преузима власт или насиљем, било је то превише за ову земљу од 90-тих година. Са тим прошлим временима је давно завршено", рекао је Вучић.

Вучић је навео да он и Влада Србије очекују да ће се појавити неко, ко ће, како је рекао, "показати довољно одговорности за цело друштво, а не само за своје ситне страначке потребе".

"Верујемо да ћемо пронаћи саговорнике, ако не идемо на изборе - убрзо на распуштање скупштине, јер постоје рокови. Она подноси оставку, ја имам рок 30 дана да понудим мандат, ако не постоји већина у Скупштини, ако то није могуће јер СНС неће желети нови мандат јер смо ми Аниним радом задовољни, постоје нам уставни рокови од 45 до 60 дана до одржавања нових избора", рекао је Вучић.

Нагласио је да су он и Влада спремни да, у складу са тим, разговарају о датуму избора. "Увек смо спремни да се договарамо, али то није питање нечије партијске воље, већ питање свих политичких чинилаца, а свакако не место где ће мањина надјачати већину. Али ће већина дати све од себе да буде одговорна и да направи неку врсту техничких договора око начина и тренутка одржавања различитих изборних процеса.

Од септембра повећање плате од 5,5 одсто за раднике у просвети

Председник Вучић изјавио је данас да ће од првог септембра запосленима у просвети бити већа примања за 5,5 одсто, а од првог децембра или од првог јануара наредне године поново ће бити повећана за још 10 одсто, што је, како је рекао, укупно повећање од око 16 одсто.

Он је на конференцији за штампу са премијерком Аном Брнабић изјавио да је у овом тренутку просечна плата у просвети око 74.000 динара, и да ће она након повећања бити нешто изнад 88.000 динара, и да је ту реч, како је истакао, о плати, а не укупној заради.

''Када се узме у обзир да је просечна инфлација око 11 одсто, видите колико је то повећање. Желимо да оснажимо учитеље и наставнике и да покажемо да бринемо о њима'', рекао је Вучић.

Он је додао да је ''било муке у разговорима са ММФ-ом'', јер је важно наставити тај програм.

За медицинске сестре и техничаре повећање плата око 16 одсто

Председник Вучић најавио је вечерас да ће медицинским сестрама и техичарима, за њих укупно 59.128 запослених, од 1. септембра бити повећане плате за 5,5 одсто, а у децембру или јануару додатних 10 одсто.

"То ће кумулативно бити око 16 одсто повећање плата", истакао је Вучић.

Додао је да верује да ће за лекаре, војску и полицију, администрацију и остале у јавном сектору имати снаге за повећање од око 11 одсто.

Ако грађевински сектор буде имао боље резултате, можда бисмо успесли и са нешто снажнијим повећањем, додао је Вучић.

Сви ће имати значајно поовећање, нагласио је Вучић.

По 10.000 динара за свако тек рођено дете до 16 године

Вучић је најавио данас нову меру, рекавши да је донета одлука да се по 10.000 динара да за свако дете, тек рођено, до 16 године.

“И то дајемо мајкама. Мајке примају тај новац на рачун у складу са тим колико деце имају. Ако имају двоје деце добиће 20.000 динара”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, пријављивање иде од 20. августа  до 15. септембра, а исплата око 25. септембра.

“Уколико је самохрани отац тај који се стара о деци, онда ће он добити тај новац. Уколико су старатељи, они ће добити тај новац. Укупно 1.190.000 деце од нула до 16 година”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је за ту меру издвојено сто милиона евра.

 “Када је реч о ваучерима, идемо сутра са још 100.000 јер су ови prеthodni били разграбљени, са по 5.000 динара и бићемо спремни на још 100.000 јер желимо да замолимо људе да лето и зиму проведу у  Србији”, рекао је Вучић.

Он је рекао да у прва три месеца Србија има 40 одсто увећање прихода од туризма.

Аутор:
Пошаљите коментар