Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Srbija ide na prevremene parlamentarne izbore; ZA PROSVETARE 5,5% POVEĆANJE ZARADE

07.06.2023. 20:26 22:34
Piše:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je jasno da će prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji biti održani, a da je sada jedino pitanje kada će se ići na izbore.

"Mi ćemo nastaviti da čekamo neke ljude da razgovaramo, ali pošto je jasno da oni čekaju neke druge stvari, ali nikada se neće dogoditi da neko na ulici preuzima vlast ili nasiljem, bilo je to previše za ovu zemlju od 90-tih godina. Sa tim prošlim vremenima je davno završeno", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da on i Vlada Srbije očekuju da će se pojaviti neko, ko će, kako je rekao, "pokazati dovoljno odgovornosti za celo društvo, a ne samo za svoje sitne stranačke potrebe".

"Verujemo da ćemo pronaći sagovornike, ako ne idemo na izbore - ubrzo na raspuštanje skupštine, jer postoje rokovi. Ona podnosi ostavku, ja imam rok 30 dana da ponudim mandat, ako ne postoji većina u Skupštini, ako to nije moguće jer SNS neće želeti novi mandat jer smo mi Aninim radom zadovoljni, postoje nam ustavni rokovi od 45 do 60 dana do održavanja novih izbora", rekao je Vučić.

Naglasio je da su on i Vlada spremni da, u skladu sa tim, razgovaraju o datumu izbora. "Uvek smo spremni da se dogovaramo, ali to nije pitanje nečije partijske volje, već pitanje svih političkih činilaca, a svakako ne mesto gde će manjina nadjačati većinu. Ali će većina dati sve od sebe da bude odgovorna i da napravi neku vrstu tehničkih dogovora oko načina i trenutka održavanja različitih izbornih procesa.

Od septembra povećanje plate od 5,5 odsto za radnike u prosveti

Predsednik Vučić izjavio je danas da će od prvog septembra zaposlenima u prosveti biti veća primanja za 5,5 odsto, a od prvog decembra ili od prvog januara naredne godine ponovo će biti povećana za još 10 odsto, što je, kako je rekao, ukupno povećanje od oko 16 odsto.

On je na konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić izjavio da je u ovom trenutku prosečna plata u prosveti oko 74.000 dinara, i da će ona nakon povećanja biti nešto iznad 88.000 dinara, i da je tu reč, kako je istakao, o plati, a ne ukupnoj zaradi.

''Kada se uzme u obzir da je prosečna inflacija oko 11 odsto, vidite koliko je to povećanje. Želimo da osnažimo učitelje i nastavnike i da pokažemo da brinemo o njima'', rekao je Vučić.

On je dodao da je ''bilo muke u razgovorima sa MMF-om'', jer je važno nastaviti taj program.

Za medicinske sestre i tehničare povećanje plata oko 16 odsto

Predsednik Vučić najavio je večeras da će medicinskim sestrama i tehičarima, za njih ukupno 59.128 zaposlenih, od 1. septembra biti povećane plate za 5,5 odsto, a u decembru ili januaru dodatnih 10 odsto.

"To će kumulativno biti oko 16 odsto povećanje plata", istakao je Vučić.

Dodao je da veruje da će za lekare, vojsku i policiju, administraciju i ostale u javnom sektoru imati snage za povećanje od oko 11 odsto.

Ako građevinski sektor bude imao bolje rezultate, možda bismo uspesli i sa nešto snažnijim povećanjem, dodao je Vučić.

Svi će imati značajno poovećanje, naglasio je Vučić.

Po 10.000 dinara za svako tek rođeno dete do 16 godine

Vučić je najavio danas novu meru, rekavši da je doneta odluka da se po 10.000 dinara da za svako dete, tek rođeno, do 16 godine.

“I to dajemo majkama. Majke primaju taj novac na račun u skladu sa tim koliko dece imaju. Ako imaju dvoje dece dobiće 20.000 dinara”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, prijavljivanje ide od 20. avgusta  do 15. septembra, a isplata oko 25. septembra.

“Ukoliko je samohrani otac taj koji se stara o deci, onda će on dobiti taj novac. Ukoliko su staratelji, oni će dobiti taj novac. Ukupno 1.190.000 dece od nula do 16 godina”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je za tu meru izdvojeno sto miliona evra.

 “Kada je reč o vaučerima, idemo sutra sa još 100.000 jer su ovi prethodni bili razgrabljeni, sa po 5.000 dinara i bićemo spremni na još 100.000 jer želimo da zamolimo ljude da leto i zimu provedu u  Srbiji”, rekao je Vučić.

On je rekao da u prva tri meseca Srbija ima 40 odsto uvećanje prihoda od turizma.

Autor:
Pošaljite komentar