broken clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Бићемо одважни и храбри, решење је „негде између”

13.10.2017. 22:56 08:47
Пише:
Извор: Tanjug

Влада Србије ће на наредној седници разговарати о стварању техничких услова за унутрашњи дијалог о Косову.

Председник Александар Вучић је у говору на крају Београдског безбедносног форума рекао да је разговарао с премијерком Аном Брнабић и да ће Влада обезбедити „пуну логистику за дијалог” и формирати радне групе. Он је истакао да је унутрашњи дијалог неопходан да би се „приближиле жеље и реалности” и да то морају да учине и српска и албанска страна.

"Иначе ћемо имати тај замрзнути сукоб током следећих 10-15 година, а немамо више времена за губљење, поготово када помислимо на будућност наше деце и унука",  додао је он и додао да ће имати стрпљења да саслушају све, а онда ћемо бити храбри да кренемо одважно с неким предлогом који ћемо представити нашем народу.

Како је рекао, сматра да је то веома важно, да има прави садржај,  „без празних речи и политичког маркетинга”. Мисли да право решње лежи негде између наших и албанских уступака, а с друге стране, и међународне заједнице, која „треба да учини напор да разуме обе стране”.

Вучић је оценио да је у дијалогу Београда и Приштине постигнут напредак у неким питањима и да се због бриселског дијалога људи осећају сигурније и безбедније.

Пут Балкана је ка Европској унији и политички актери, поручио је, немају право да „гуше и задржавају једни друге” те да је најважније да се Западни Балкан извуче из економске кризе.

Вучић је приметио да је референдум о независности у Каталонији „покренуо многа питања” и да Србија на њих није добила одговоре, и позвао ЕУ да „не остане тиха, не ћути” када Србија даје сугестије.

"Не смемо подизати очекивања међу нашим народом након онога што се десило у Каталонији јер се не можемо поредити с већим и снажнијим земљама", појаснио је Вучић.

Председник је у интервјуу Асошијетед пресу обећао да ће увести земљу у Европску унију. Каже да то што Русија наоружава српску војску не угрожава тај циљ.

"Ми знамо куда идемо, што значи да смо на нашем путу ка ЕУ. То је стратешки циљ наше земље. У исто време, желимо да сачувамо најбоље односе с Русијом, Турском, Кином, САД и свима осталима", поновио је Вучић став Србије

Америчка агенција навела је да су неки западни званичници исказали забринутост због тога и позвали Београд да одлучно каже куда иде – ка Истоку или ка Западу.

"Не видим у томе ништа погрешно, и то функционише, и функционисаће. То је наша политика и ми смо војно неутрални",  истакао је председник Србије, уз тврдњу да наоружавање Србије нема за циљ претњу суседима.

На питање новинара на маргинама безбедносног форума, шта ће моћи да се види на обележавању Дана ослобођења Београда 20. октобра, Вучић је навео да ће бити предстваљени „мигови 29”, два нова руска хеликоптера и 1.500 најбоље обучених припадника Војске. Биће, каже, приказано и девет или десет „мигова 29”, а тако нешто, истиче, није се могло видети у последњих 30 година. Председник Србије је у том смислу поменуо и два руска хеликоптера „Ми-17”, а рекао је и да смо купили девет хеликоптера од „Ербаса”...

Председник Србије је у интервјуу америчкој агенцији такође истакао да, по његовом мишљењу, „сваки члан Владе даје све од себе да би се испунили наши циљеви, а један од наших главних циљева јесте пуноправно чланство у ЕУ”.

"Мислим да морамо да будемо део Европске уније. То је мој задатак, то је мој посао и ја ћу то урадити", закључио је Вучић.

Осврћући се на посету турског председника Rеyеpa Тајипа Ердогана, Вучић је навео да је она од изузетног значаја и по питању снижавања тензија у региону и због економских ефеката.

"Поруке које је турски председник послао из Новог Пазара су веома важне и веома добре", приметио је.

Ако траже изборе, нећу их одбити

Председник Србије каже да му није познато да је неко тражио парламентарне изборе заједно с београдским, али да, ако на томе инсистирају његови политички противници, не бежи од тога.

"Не знам ко их је тражио. Видео сам да је председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла да неко тражи. Не знам зашто би неко тражио изборе и надам се да су ти људи довољно професионални да знају какво је стање у јавном мњењу", рекао је Александар Вучић и додао да им не би препоручио, али, ако инсистирају, неће стопроцентно да одбијем.

Поновио је да не разуме опозицију зашто инсистира на изборима, када, како је додао, стање за њих није добро.

Ни Скот ни Вулин нису одушевљени

Одговарајући новинарима на питање о недавној полемици амбасадора САД Кајла Скота и министра одбране Александра Вулина, председник Србије је рекао да није нека велика тајна да „Скот није одушевљен Вулином, нити да Вулин није одушевљен Скотом”. Поручио је да је, по природи ствари, на страни наших државних органа.

"Не видим шта је то речено толико важно да се све подиже на тако висок ниво, нити видим баш неки проблем у размени мишљења Скота и Вулина. Нисмо богзна шта ново сазнали из тога", казао је Вучић.

Веће плате и пензије, бонус приде

Председник Вучић најављује да ће наредних дана или недеља плате бити значајно повећане Војсци, полицији, БИА, порезницима, радницима у социјалном сектору, као и здравственим и просветним радницима. Такође, Вучић је рекао новинарима да ће пензије бити увећане за највећи број пензионера – за 88 одсто људи пензије ће бити веће него икада, а за оне најсиромашније убедљиво веће него икада.

Додао је да ће пензионери добити и бонус између 4.000 и 6.000 динара, као и још неки у јавном сектору који су били вредни, на пример, у безбедносном сектору.

Он је реаговао и на то што је новинарско питање било – када ће плате бити „враћене” на prеthodni ниво, и подсетио на то да су плате Војсци и полицији већ враћене, као и да су просветним радницима већ сада 0,7 одсто веће него што су икада биле. Такође, додао је Вучић, здравственим радницима ће бити увећане плате, подсетивши на то да су и њима већ враћене у односу на раније смањење, као и социјалним радницима.

"Проблем је што се води кампања лажи и неистина, која има несагледиве последице. Коме нису враћене? Ја ћу вам рећи – нису враћене државној администрацији, односно за 17.000 људи који раде у Београду и делом у Покрајини и локалној администрацији ", навео је он.

С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар