clear sky
9°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Спустићемо незапосленост испод 10 одсто, гарантујем

10.07.2017. 21:50 22:49
Пише:
Фото: Tanjug

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да не обећава, већ гарантује да ће спустити ниво незапослености на испод 10 одсто.

„Не обећавам, гарантујем“, подвукао је он у емисији „Ћирилица“ на Хепи телевизији. 



Вучић је казао да смо прошли тешке реформе и да је сада питање "технике" да одржимо тренд и да не направимо неке грешке. 



„Најтеже смо прошли захваљујући народу. Нећу никада заборавити колико дивне грађане имамо, који су разумели шта значе тешке реформе“, подвукао је он. 



Јавна предузећа, према његовим речима нису велики проблем.

"Највећи проблем је ЕПС"



„Србијагас је сувише мала компанија да би била велики проблем. Највећи проблем је ЕПС“, објаснио је Вучић. 



Стао је у одбрану некадашњег министра финансија Лазара Крстића рекавши да никада не бисмо ушли у озбиљне реформе без његове дијагнозе, која је била прецизна, пошто је упозорио да је стање јавних финансија катастрофално, након што смо остали без приватног сектора, односно на томе да мора да се издржава јавни сектор без приватног. 

Расходи на пензије, у том тренутку, како је пренео, били су 30 одсто укупних јавих расхода у Србији, односно сваки трећи динар ишао је на пензију, што је било неодрживо. 



Упитан за реизбор Павла Петровића за шефа Фискалног савета Вучић је казао да је та установа критиковала владу из другачијег угла, док су други из популистичког. 



„Петровић је један од веома заслужних људи за спровођење реформи у Србији“, нагласио је и додао да су га други, за разлику од Петровића, критиковали из популитичког угла само у намери - не да би рушили државу, већ смањили снагу независне Србије. 

"На европском смо путу"

Први пут имамо суфицит у трговини с Хрватском, јер смо увек били високо увозно зависни, а данас имамо много тога што извозимо, и на то сам врло поносан, изјавио је Вучић. 



Он је говорећи о позицији Србије у Европи и свету, поновио да ћемо наставити да водимо политику пријатељских односа с Русијом, али да је наша будућност у ЕУ. 



"Као сто Русима морам увек да кажем ''хвала на свему'', морам да истакнем да ми и даље готово 70 одсто извозимо у земље ЕУ и то нам је и даље изузетно важно", рекао је Вучић. 


„Бабић гине у Коридорима“

Директор Коридора Србије Зоран Бабић, кога су прозивали због погрешно изречене речи

"ваздуплохов", на тој функцији "гине" и зато ћемо завршити аутопут на Коридору 10 до краја ове или почетком наредне године, изјавио је Вучић.

Имаћемо више аутопутева него у Титово време, рекао је Вучић у интервјуу телевизији Хепи.

Он је истакао да је железнички Коридор 10 превише скуп да би га Србија радила сама, из свог буџета, због чега ће размотрити могућност да се то заврши из руског и кинеског кредита.




Додао је да 20 одсто извозимо у земље региона, те да са свима имамо суфицит у трговинској размени, те нагласио да је, кад је реч о односу великих сила, посебно након сусрета Путина и Трампа, добро кад су "велики играчи у бољим односима, јер кад се слонови гледају попреко ми страдамо у сваком случају". 



Добро је зато, приметио је, да имамо јасну спознају где смо и ко смо и како треба да се понасамо, а како сада ствари стоји мислим да ћемо моћи да се понасамо као и до сада и да водимо своју политику. 



Упитан да ли је то политика неутралности, нагласио је да смо ми војно неутрални, док је питање политичке неутралности нешто сасвим друго. 

"Имамо став и износимо га "

Војна неутралност је наша суверена одлука, поновио је, те нагласио да смо ми на европском путу, али за разлику од неких других земаља имамо став и износимо га. 



"Наша доктрина је челично пријатељство са Кином и искрена и отворена сарадња са Русијом", поруцио је, а говорећи о Русији, подсетио да при томе мисли и на економску сарадњу и сваку другу. 



Како је рекао, некада су нам продавали трик да су "Руси ето добри за уметност и то је то". 

"Терет досадашњних реформи поднели грађани, највише пензионери"

Председник Србије Александар Вучић поновио је вецерас да су највећи терет досадашњних реформи поднели грађани, а највише пензионери, приметивши да је и он могао да обећава "куле и градове" као што су чинили неки неодговорни политичари раније, али да је било најважније да се обезбеди фискална стабилност, а затим и раст.

Вучић је истакао да је имао подршку prеthodnika Томислава Николића и коалиционог партнера Ивице Дачића, кад је реч о спровођењу тешких мера фискалне консолидације и смањења плата и пензија.

"Како су спроведене реформе? Ноћима нисам спавао, размишљао сам о томе како да проведемо реформе и знао сам да могу да се ослоним на пензионере и раднике, да су они најодгворнији за државу, док би ме млади слабо разумели", рекао је Вучић.

Како каже, плашио се реакције коалиционих партнера и није био сигуран каква ће да буде реакција Томислава Николића.

"Николићева улога је велика, да он није подржао мере и да се понашао другачије велико је питајне да ли бисмо успели мере да спроведемо", подвукао је Вучић.

Такође, каже, дуго је разговарао са Дачићем, који је, иако левичар, то рационално прихватио и подржао те мере, као пут ка оздрављењу.;

"Ушли смо у то и данас имамо другачију ситуацију, која иде на боље", рекао је Вучић.

На констатацију да су други пред изборе обећавали по 1.000 евра, рекао је да то не жели ни да коментарише, те додао да он то није радио, а ипак је остварио три највеће победе на изборима у новијој историји.

"Говорио сам само о раду и да ће видети резултате", рекао је Вучић и поновио да до краја године следи повећ плата и пензија, а следеће године још веће.

Аутор:
Пошаљите коментар
У Војводини списак од 150.000 незапослених

У Војводини списак од 150.000 незапослених

07.07.2017. 08:16 08:23
Мартиновић: Сезонским пословима до мање незапослености

Мартиновић: Сезонским пословима до мање незапослености

07.06.2017. 09:04 09:07
У првом кварталу стопа незапослености 14,6 одсто

У првом кварталу стопа незапослености 14,6 одсто

31.05.2017. 15:17 15:24