scattered clouds
12°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Само компромис за КиМ, обе стране мало да попусте

07.06.2019. 21:51 21:55
Пише:
Фото: Tanjug

Председник Србије Александар Вучић поручио је да се до решења косовског питања може доћи само компромисом и да оно мора бити такво да обе стране „мало попусте“.

На панелу „Дијалог Београд–Приштина – улажење у срж“, у оквиру међународне конференције „Глобсец“ у Братислави подсетио је на то да Приштина и Србија имају другачија тумачења о територији Косова. По његовим речима, приштинске власти и албанско становништво сматрају да Косово припада њима, и да је независна држава, а по српском уставу, Косово је територија Србије. Вучић је казао да су, када су две стране почеле да дају предлоге, уследиле осуде од читаве међународне заједнице. Указао је и на то да половина света подржава независност Косова, а друга половина је није признала и нема намеру да то учини.

– То значи да морамо ми да нађемо решење. Ако је политичка ситуација данас таква да не можемо то да учинимо, неки у будућности мораће то да ураде. Надам се да ће бити неких храбрих људи, не само у Београду већ и Приштини, да прихвате решења која ће бити компромис, а не која ће одговарати само њима – објаснио је он.

Додао је да „решење мора бити такво да обе стране нешто мало попусте.

– Не може бити да Срби морају да признају безусловно независност. То се неће догодити – подвукао је он.


У Србији се насиље кажњава

На питање из публике да ли је истражен напад на Борка Стефановића, после којег су почели протести у Србији, Вучић је рекао да се у Србији свако насиље кажњава те да је истражен и напад на једног од лидера опозиције и да је суђење у току. Он је рекао и да је добијао лекције од многих да ће Србија бити земља у којој ће се догодити убиства и напади на новинаре, али да се након тога управо то десило у многим земљама ЕУ и другим, а у Србији ништа слично.

– У сваком случају, ми увек кажњавамо све људе који користе насилне методе и наставићемо то да радимо – категоричан је Вучић.

Говорећи о протестима и броју људи на њима, рекао је да је веома задовољан тоном протеста, иако они некада постану насилни. Истакао је да готово нико није ухапшен, што се не дешава у неким европским земљама, те да су демонстранти слободни да изразе своју вољу.


Вучић је истакао да је Београд испунио све своје обавезе из Бриселског споразума, а Приштина ни једну једину – формирање ЗСО – и поручио да му је доста да међународна заједница стално окривљује Србију за нешто.

– Не желим да представљам државу која ће стално бити осумњичена од међународне заједнице да уништава мир, а сви остали су свеци и анђели. Мени је тога доста. Ми смо испунили све обавезе и нико не може рећи да то није тако. Нико не може да каже, укључујући и Тачија, да ништа нисмо испунили до сада – поручио је он, упозоривши и на то да се ситуација на Косову компликује све више, али да се нада да ће се мир одржати.

На тврдње Тачија, који је такође учествовао на панелу, да Србија није испунила све своје обавезе, попут интегрисаног управљања границама, енергетског споразума и проходности моста у Митровици, Вучић је одговорио да се у Бриселском споразуму управљање границама и мост у Митровици уопште не помињу, а да само у ставки 13 стоји да ће се интензивирати дискусија о енергетици и телекомуникацијама.


Поново позвао Трампа

Председник Александар Вучић упутио је  још један позив председнику САД Доналду Трампу да посети Србију, преко америчких званичника, Рона Yonsona и Филипа Рикера,

с којима је разговарао на маргинама „Глобсец“ форума у Братислави.

Новинарима истакао да би та посета била „ињекција“ за односе двеју земаља, али и решавање проблема у региону.

– Рекао сам да је мало земаља у којима он код огромног броја становника има већу подршку од свих његових политичких противника у Америци, као и да председник САД дуго није долазио у Србију – пренео је Вучић новинарима.

Додао је и да би Трампова посета била велика промена у односима.


Вучић је подсетио на то да је Тачи, када је реч о ЗСО, пре само два дана рекао да је неће формирати, те да је, као и раније, променио своје мишљење након што је потписао документ. Међутим, додао је да не жели да игра игру окривљавања других јер је спреман да настави дијалог с Тачијем или било с ким ко хоће јер је од кључног значаја, како је рекао, да се споразум постигне.

– Надам се да ће нам данашњи разговор помоћи да у будућности јаче радимо на покушају да нађемо решење за наше проблеме – поручио је Вучић.

Хашим Тачи је  казао да су таксе уведене против Србије због агресивног понашања Београда. На то је Вучић дговорио:

– Ми смо само радили наш посао, а то је да се боримо против чланства Косова у УНЕСКО-у и Интерполу. Нисмо урадили ништа агресивно што би угрозило албански народ. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо по питању статуса, и, по њима, то је агресивно српско понашање.

Упитао је колико ће Приштини бити потребно, када се укину таксе, да поново разговара, пошто је Београд спреман да то учини одмах по њиховом укидању. Председник је рекао да, где год да се одржава скуп на којем се говори о косовском проблему, увек се поставља питање да ли ће доћи до поделе, размене територија, и да сви питају да ли ће Београд и Приштина постиће споразум.


У суботу разговор с Ангелом Меркел

Председник Србије је најавио да ће У суботу разговарати телефоном с немачком канцеларком Ангелом Меркел, а да ће главна тема бити КиМ. До разговора Вучића и Меркелове долази уочи најављеног састанка у Паризу, почетком јула.

– Шта може бити тема разговора – КиМ наравно. Питаћу је и за додатну подршку и помоћ Немачке, и за немачке инвестиције, али, наравно да ће тема бити Косово и Метохија – рекао је Вучић.

Додао је да је задовољан што је у Братислави разговарао с Ангелином Ајнхорст, Кетрин Ештон, али и с америчким званичницима.

– Људи траже неко решење, виде да то иде у тешком смеру, да односи нису једноставни. Свако би желео решење, а онда Приштина уведе таксе – рекао је Вучић.


– Важније од одговарања на питања која прижељкују други јесте да морамо то да решимо због нас – нагласио је он. – Ако питате какве су нам могућности за

решење, ја сам прилично песимистичан, али то не значи да нећу дати све од себе, као и сви други, да одржимо мир, стабилност, а у исто време покушамо да нађемо могућа решења.

Говорећи о европским интеграцијама Србије, казао је да је наша највећа препрека Косово, мада Србија има још доста тога да учини и на пољу владавине права. Осврнуо се и на речи председника Црне Горе Мила Ђукановића о томе да не постоји одговарајућа алтернатива за ЕУ, констатацијом да немамо алтернативу, али да је важно да се држимо заједно, и то много снажније него до сада.

– Зато се увек залажем за потенцијални споразум Београда и Приштине. Јер, када бисмо то урадили, као блок нација, територија, земаља, много тога бисмо могли више него данас – закључио је Вучић. – Да, сви бисмо волели да видимо своје земље у ЕУ. Чланство у ЕУ је жеља Мила Ђукановћа, то је и моја жеља, много тога је до нас, али није све, и тога треба бити свестан.

Када је реч о односу Србије и Русије, поновио је да је Србија независна држава на европском путу, која ће задржати добре односе с Москвом.

С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар