overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Надао сам се већем разумевању, али нема очајавања

21.03.2018. 19:43 20:51
Пише:
Извор: Tanjug

ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић састао се у седишту УН у Њујорку са генералним секретаром светске организације Антониом Гутерешом, а како наводи РТС, председник Републике се заложио за поштовање Резолуције 1244 о Косову, већу улогу Унмика у покрајини и проналажење компромисног решења за Косово.

Надао сам се већем разумевању, искрено, нисам задовољан оним што сам постигао у разговорима ових дана у Њујорку, рекао је вечерас Александар Вучић, председник Србије. Он је за јавни сервис, а обраћајући се грађанимс Србије, рекао да му се чини да су његови саговорници у Њујорку чврсто и даље на поштовању принципа очувања независности Косова, а то је, поручио је, за нас веома тешко. 



О томе је обавестио и генералног секретара Уједињених нација Антониа Гутереша, с којим је данас имао сусрет, али свакако је, како каже, након три дана разговора разочаран. "Разочаран сам, разумели смо поруку, наше је да се даље боримо", поруцио је Вучић. С друге стране, каже, задовољан је нашим трудом, али не и резултатима. 



"Да будем отворен, разговарали смо о будућности Србије и КиМ и гледамо да нађемо компромисно решење. Албанска страма ради своје, међународна заједница своје, а ја сам се трудио да с руба амбиса доведемо Србију бар на површину", навео је и поновио да резуилтатом није задовољан. 



"Нисам задовољни јер код великих западних сила , а имао сам много дубинских разговора с људима који одлучују чини ми се да они тврдо стоје на поштовању принципа очувању независности Косова што је за нас веома тешко", рекао је. 



То је, додао је, пренео и Гутерешу, обавестио га је о свему томе , па и о томе да смоми спремни на компромисно решењ, али не тако да жртвујемо своје дрзавне и националне интересе. 



Како је рекао, након тешких разговора о Косову које је имао надао се већем разумевању, али и додао да нема кукања и очајавања и да ће наставити да штити интересе земље."Наш највећи проблем је што ми не преговарамо само са Албанцима већ и са онима који су створили независно Косово", рекао је Вучић.



Навео је да је у разговорима које је имао у Њујорку друга страна поновила да причу о томе коме припада територија Косова сматрају завршеном, да покретање било какве приче на ту тему сматрају отварањем Пандорине кутије."На све то сам рекао и сада, и раније, да су они то урадили 2008. не поштујући Резолуцију 1244", каже Вучић.Како је додао, Србија данас плаћа велику цену и то између осталог и сосптевених погрешних одлука, укључујући тражење мишљења пред МСП.



"И наставиће да је плаћа.Ништа нема џабе, ситуација је тешка и биће велики притисак на Србију са различитих страна", додоа је Вучић.Како је нагласио, наставиће као председник Републике да штити интересе земље и да земљу немогућих услова, доведених спољним силама али и нашим одлукама, да поправимо све што можемо."Нема кукања, нема очајавања", закључио је Вучић.

Да отворим коверат независности и извучемо што више можемо



Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нас најскупље кошта одлука Међународног суда правде о Косову и Метохији која је, каже, продукт глупе и неодговорне политике prеthodnih власти, а чиме смо "ставили печат на косовску независност" и да он сад "покушава да тај коверт отвори, да извади то што у њему пише и да извучемо највише што можемо".



Како је рекао, десиле су се 1999. година, погром 2004. године, 2008. година и једнострано проглашење независности, али је катастрофална одлука, она која нас је наскупље кошта - питање пред МСП.Вучић је додао да ће се борити, да ће радити да се избори за све што може,  



Он је рекао да је у разговору са Гутерешо нагласио да нигде у Резолуцији 12.44 нити у било којем папиру постоји клаузула за формирањем војске Косова, што је, поновио је, рекао уживо и представнику Стејт департмента Весу Мичелу недавно, а рећи ће му и поново јер би требало да се са њим сусретне ових дана.



Председник Србије је рекао и да се свашта прича, те "да Вучић хоће поделу Косова и сличне ствари"....и упитао ко то уопште нуди и да ли неко мисли да ће Албанци са КиМ то да дају.



"Као да је то нека пијаца", приметио је председник Србије и рекао да ствари стоје тако да има 500 могућности, да гледа да из сваке од тих "500 сламки" извуче једну за Србе на КиМ и за Србију.Поновио је да разговара са свима, да мора грађанима да понуди нешто и да сагледа стање ствари и тражи подршку за наше ставове, истакавши да је Србија спремна на компромис.



На констатацију да се у штампи помињу спекулације да би Немачка могла да изађе са новим планом, који би се могао објаснити као формирање ЗСО за статус посматрача у УН за Косово, слично некада Палестини, Вучић је рекао да немачка неће изаћи са таквим планом и да се то неће догодити.Суштина је у томе да знамо шта Немачка хоће, а шта неће "и то знам али не могу да говорим" додао је и нагласио да морамо да видимо, да направимо план шта можемо за себе да изгурамо.



Нагласио је да Албанци са КиМ играју све време "али не сами", да ништа од договореног не испуњавају, а онда поручују да ће формирати ЗСО када добију то и то...а да је његов одговор на тако нешто "јел сте то сами измислили".

Нема никакве тајне у вези посете, мрзим статусне симболе



Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да нема никаквог "вела тајне" када је реч о његовој посети САД.На питање РТС зашто није рекао отворено да иде у САД и да ли је тиме допринео да се шире спкулације и да посета буде под велом тајне, Вучић подсећа да је на конференцији за новинаре пред одлазак рекао да иде у "бели свет", и да је потом отишао у Њујорк редовном линијом Ер Србије са још 270 људи.



"Шта је требало? Да људима забраним да причају глупости?", пита он.Навео је да је "по ко зна који пут" ишао у САД без обезбеђења, да је био са кћерком, са којом иначе не проводи довољно времена, и да са њом био на вечери а не са Џорџом Сорошем, како су неки говорили."Никада нисам био на приватним вечерама са Тачијем овде или онде, ту су увек представници међународне заједнице, мада не бих имао ништа против, лакше бих се договорио", рекао је он.



Одговарајући на коментаре из Београда, рекао је и да сваки пут када је у САД потпише папир да тамо буде без подршке тајне полиције."Мрзим статусне симболе, ја сам обичан човек, никога се не плашим, знам да радим најбоље за своју земљу, ниједан динар нисам потрошио противзаконито", рекао је он.



Како каже, многи тајкуни у Србији су кренули у напад, "један хоће да буде у стрељачком воду"."А неће да виде колико се неко бори. Рачунам да људи виде колико се неко бори и колико воли своју земљу и шта ради - извукли смо земљу из дугова, поправили имиџ..", додао је.

 

Вучић: Нека размисле хоће ли компромис или понижавање Србије



Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија увек спремна за разговор и компромис како би косовски проблем био решен, али да није спремна на понижење.То је, каже, поручио и генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу, с којим се сусрет у Њујорку, али и у многим сусретима са званичницима чије су земље признале независност Косова.



"Док сам председник Србије неће понизити Србију, а за компромис и за разговор увек смо спремни", поручио је.Вучић је за јавни сервис рекао и да ће се за Србију борити и у Њујорку, Бриселу, Лондону, Берлину, Паризу, али и на оним местима где се противе једнострано проглашеној независности Косова - у Москви, Пекингу...



"Сваки пут кажем, нисте ви цео свет, има друга половина света која то не признаје. Хоћете да кажете да Србија баш нема ништа у својим рукама, има, али Србија хоће компромис, а ви размислите хоћете ли компромис или понижавање Србије", указао је Вучић.Каже и да би волео када би се разговори о Косову и Метохији водили само између Срба и Албанаца, а "без интереса других сила", јер би тиме, сматра, проблеми били лакше решени.



Свакодневно се, међутим, каже, суочава с коментарима из Србије о "подели Косова" и то од "губитника који су разорили Србију својом неодговорношћу и неозбиљношћу"."Нека не брину, биће времена и у Србији да им одговорим на све и биће времена увек у Србији да их, докле будем желео овим послом да се бавим, побеђујем без проблема", изјавио је Вучић.



Председник је најавио да ће ускоро имати разговоре са невладиним сектором 31. марта, али и са другим националним организацијама да саслуша који су њихови ставови о решењу косовског питања, а након тога ће, како каже, после свих добијених сазнања из целог света да изађе са принципима које Србија може, а које не може да прихвати.



"Прихватићу ту врсту одговорности, без страха да ће ми најнеодговорнији, они који су најкривљи за овакво стање данас, држати придике о томе како би то они направили много боље", закључио је Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић у Њујорку „тајно” редовном линијом „Ер Србије” 

Вучић у Њујорку „тајно” редовном линијом „Ер Србије” 

19.03.2018. 23:24 23:33
Глас Америке: Вучић је у приватној посети Њујорку

Глас Америке: Вучић је у приватној посети Њујорку

19.03.2018. 21:15 21:19