clear sky
21°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Постоји стална потреба да се Србија "црта" као непријатељ

04.08.2023. 15:02 15:04
Пише:
Извор: TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

БАЊАЛУКА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да постоји стална потреба да се Србија "црта" као непријатељ, а он да буде представљен као монструм, коментаришући наводе политичара из Сарајева да креира "српски свет".

Након потписивања Меморандума о сарадњи Србије и Републике Српске у Бањалуци, председник Вучић осврнуо се на односе Београда и Сарајева, рекавши да је суочен са лажима о њему, чак и ако, како каже, милион пута понови да поштује Дејтонски споразум, устав Босне и Херцеговине и њен територијални интегритет.

"Кажу - ено га Вучић са пушком код Сарајева. Где је та пушка? Једном је био статив од камере, други пут кишобран. Само лажу. Што више лажу, то се боље осећају. Није их брига. Морам ја да будем представљен као монструм, да Србију води психопата", рекао је Вучић.

Председник Србије поставио је питање да ли је ико размислио зашто није било озбиљног пута или пруге који повезује Србију и БиХ и зашто су грађени бедеми и зидови уместо да се повезујемо.

Како је рекао, срећан је када се у БиХ граде путеви, чак и када се путеви у Србији називају "смешним Вучићевим путевима".

"Зашто правите непријатеље где их нема? Не мрзи вас да настављате са измишљотинама. Ово што кажем је истина и ви то знате", додао је председник Србије.

Вучић је оценио и да је за страни фактор увек крива Република Српска, баш као што се за све на Косову и Метохији увек криве Срби.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је једина спортска дисциплина политичара из Сарајева да клевећу њега, Вучића и цели српски народ код страних амбасадора.

"Република Српска представља једну трећину у БиХ и они на то не могу да се навикну. БиХ је састављена од два ентитета и три народа. Без тога БиХ нема", навео је Додик.

Додик је рекао и да ће Република Српска бранити Дејтонски споразум и да у то не треба сумњати.

Србија ће се понашати као да санкције према руководству РС не постоје

Вучић је изјавио данас да Република Србија неће признавати санкције које су САД увеле руководећим људима Републике Српске и поручио да су они у Србији увек добродошли и да ће наставити да сарађује са њима.

После седница Савета за сарадњу Републике Србије и РС, на заједничкој конференцији за медије са председником РС Милорадом Додиком Вучић је рекао да је Србија против санкција јер оне увек производе погрешње ефекте и да је и сама готово деценију била изложена тешким санкцијама.

"Санкције руководству РС сматрамо непримереним и незаслуженим и у складу са тим, без обзира што смо ми мала земља и мали народ, посебно у поређењу са тако великом силом као што су САД, ми немамо избора и, у складу са тим, Република Србија односиће се према санкционисаним особама као да санкције не постоје. За нас санкције не постоје, нећемо их примењивати и ни на који начин се нећемо сагласити са онима који су те санкције против припадника нашег народа уводили", поручио је Вучић.

Додао је да је то за нас једина могућа одлука, правична, часна и тешка одлука због које ће Република Србија трпети последице, не директне, али индиректне без сумње.

"Ми немамо избора и да не можемо да оставимо свој народ на цедилу, нећемо да постављамо блокаде на Дрини, као што су неки постављали блокаде на Дрини и забрањивале особама из РС да долазе у Србију,  код нас су све особе које су под америчким санкцијама добродошле, никакав проблем у Србији нећете имати и ми ћемо са вама наставити да сарађујемо, посебно имајући у виду да смо уверени да те санкције никоме неће донети добро, а нанеће штету нашем поверењу према тако великим силама које такве мере доносе искључиво према припадницима српског народа", закључио је Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар