broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић одлази на Андрићев венац, Немањина чека наследника

29.05.2017. 08:27 08:47
Пише:
Извор: EPA (KOCA SULEJMANOVIC)

Новоизабрани председник Србије Александар Вучић положиће заклетву пред народним посланицима 31. маја. Иако та вест није и званично обнародована, очекивало се да лидеру напредњака петогодишњи мандат на функцији шефа државе започне у дану када се завршава дужност досадашњег председника Томислава Николића.

И сам Вучић јуче је најавио да ће последње обраћање јавности  као председник владе имати сутра, док је из Немањине саопштено да ће он још само данас председавати седницом Владе Србије у овом мандату.

Свечани чин полагања заклетве биће уприличен на посебној седници, како то налаже Пословник о раду парламента. Њу ће сазвати председница Народне скупштине Маја Гојковић. Посебна седница, како је прописано, сазива се ради усвајања предлога устава, проглашења устава и уставног закон, ради полагања заклетве председника Републике, када кандидат за председника Владе излаже програм и предлаже састав Владе, ради избора Владе и полагања заклетве председника и чланова Владе, као и ради полагања заклетве изабраних лица која, у складу са законом, заклетву полажу пред Народном скупштином. Председник скупштине може сазвати посебну седницу на којој се посланицима може обратити председник Републике, председник или представник стране државе, представник парламента стране државе или представник међународне организације.

Дневни ред посебне и свечане седнице утврђује председник Народне скупштине. У погледу начина и рока у коме се народним посланицима доставља обавештење о времену и месту одржавања посебне и свечане седнице, сходно се примењују одредбе овог пословника које се односе на сазивање седнице Народне скупштине, тако да није касно да позив стигне у руке парламентарцима 24 сата раније.

Скупштина Србије се од сутра налази  у ванредном заседању, пошто је у понедељак у поноћ истекло редовно, започето првог дана у марту и трајало је 90 дана. Током ванредног заседања захтев за одржавање седнице може упутити, поред владе, и група од најмање једне трећине посланика, са унапред утврђеним дневим редом. По таквим правилима заседања ће протећи и збор нове Владе Србије, те самим тим неће бити могућности предлагања допуне унапред планираног дневног реда.

Након полагања заклетве новоизабраног председника и интонирања химне “Боже правде “, у скупштинском холу биће приређен коктел за посланике и званице, односно представнике дипломатског кора, верске поглаваре и истакнуте представнике друштвеног и културног живота Србије. Како се очекује,  свечаност поводом инаугурације председника Србије биће одржана три недеље након полагања заклетве, и то у Новом двору, популарније названој згради Председништва.

Из протокола најављују да ће Вучић положити заклетву на Уставу и Мирослављевом јеванђељу, како би на тај начин показао поштовање према држави, традицији и правним тековинама.

Том приликом ће прочитати : " Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности. Грађани ће, целу церемонију полагања заклетве моћи да прате на видео биму. Очекује се да ће потом бити уприличена и смотра Војске Србије и подношење рапорта начелника генералштаба новом председнику.

Томислав Николић ће свог наследника дочекати у кабинету на Андрићевом венцу и приликом примопредаје дужности уручиће му државни печат. Вучић ће постати пети председник Србије, што је функција која је уведена по Уставу 1990. године. Устав Србије предвиђа надлежности председника Републике – да представља Србију у земљи и иностранству, указом проглашава законе, предлаже Народној скупштини кандидата за председника Владе, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа, поставља и опозива указом амбасадоре Републике Србије на основу предлога Владе, прима акредитивна и опозивна писма страних дипломатских представника, даје помиловања и одликовања, командује Војском и поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије…

Вучићев prеthodnik Томислав Николић осим званичне, имао је и неформалну инаугурацију у родној Бајчетини, прозвану шумадијском. Пошто до тада није изабран председник парламента, заклетву је положио пред најстаријим послаником тог сазива Захаријем Трнавчевичем.

Полагањем заклетве, новом председнику државе престаје мандат председника владе. Устав прописује да председник републике не може да „обавља ниједну другу јавну функцију или професионалну делатност”. Вучић би, како је и најавио, одмах по ступању на дужност требало да обави консултације са представницима изборних листа које су ушле у парламент и да након тога предложи Скупштини Србије мандатара за састав нове владе. Мандатар ће изнети програм и предложити чланове владе. Александар Вучић, као мандатар, посланицима свој програм, у скраћеној верзији читао прошлог лета пуних шест сати.

Рок за избор владе је 30 дана након што Вучићу престане премијерска функција. Уколико се то не би догодило уследили би ванредни парламентарни избори. Раније је најављено да би Србија до 20. јуна требало да добије нову републичку владу.  Име премијера још увек је у сфери нагађања, с тим што је са медијске листе отпао бивши министар правде Никола Селаковић, који је потврдио да ће бити генерални секретар новоизабраног шефа државе.

Дачић “техничар”

Као први потпредседник Владе, лидер социјалиста и шеф дипломатије Ивица Дачић, водиће као технички премијер Владу до избора новог кабинета. Техничка влада не може осим текућих послова да ради ништа друго, па ни да, између осталог, предлаже законе Скупштини Србије.

С. Ст.

Аутор:
Пошаљите коментар