clear sky
14°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Нећемо у НАТО, нећемо у ОДКБ, хвала...!

31.07.2017. 16:09 16:55
Пише:
Извор: Танјуг (Тања Валић)

Мој позив на дијалог не значи признање Косова, рекао је председник Србије Александар Вучић и поручио "светским силама" да не воде српску политику.

Он је то рекао поводом питања новинара како види изјаву руске историчарке Елене Гускове да отварање дијалога води признању Косова.

"Српску политику води српско руководство у складу са српским државним и националним интересима", нагласио је Вучић.

Према његовим речима, Србија је данас више него икада изложена различитим притисцима, са различитих страна.

„Нико није задовољан позицијом Србије, јер је она независна држава и брине о својим интересима у условима све већег сукоба великих сила, када протерују 750 и всисе лица из дипломатских представништва, па је разумљива заоштрена реторика", оценио је Вучић.

Он је додао да сви очекују да се Србија опредељује.

„Србија не седи на две столице, како неки тврде. Србија има своју, српску, столицу и неће ничију туђу. Сами бирамо свој пут у будућност", подвукао је Вучић.


Добро што Тадић учествује, иако столицу у УН није пре помиња

Александар Вучић изјавио је, поводом става бившег председника Бориса Тадића да Косову треба дати столицу у УН, да је добро што учествује у дијалогу, "макар му то није била идеја кад је био на власти".

Вучић је, одговарајући новинарима, рекао да је добро што се чују различити гласови, од Тадићеве идеје до Војислава Шешеља и Лазареве клетве, па до три, четири предлога која су стигла из владе.

"Добро је да су се људи ''отворили'' и да говоре шта мисле", рекао је председник.

Додаје да ћемо тако моћи да видимо "шта је реално, шта могуће, а шта не смемо да изгубимо ни по коју цену".


Веома оштро одбацио је тврдње да је позив на дијалог пут ка признању Косова:

„Ово је само позив на дијалог, решења нису готова. Прекините да измишљате на свим странама. Нећу да излазим са решењима, док не чујем ставове комплетног друштва", подвукао је Вучић.


Бесмислени написи о БИА

Александар Вучић изјавио је да су констатације и изјаве о раду БИА које су се могле прочитати у листу Курир потпуно бесмислене.

Вучић је на питања новинара у Крагујевцу како види те написе Курира извратио контрапитањем: "А, кога је то БИА ликвидирала?".

"Дајте ми и једно име и презиме", додао је Вучић.      

Опаску новинара "да тако пише Курир", Вучић је прокоментарисао:

"Је л'' тако пише? Е, тако како пише, и како сви ви овде знате одговор на то питање - е тако и пише".


Казао је и да Србија не жели да буде ниједног војног савеза:

„Имамо своју војску, која јача и која ће бити све снажнија. Прекините са свих страна да водите политику Србије. Нећемо у НАТО, хвала. Нећемо у ОДКБ, хвала", закључио је Вучић.

О извршиоцима кривичних дела не преговарамо

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија неће преговарати по питању Исмаила Морине, јер не преговара у случајевима извршилаца кривичних дела, те да је већ предузела оно што је сматрала за потребно кад је реч о његовом изручењу Србији.

"Ми смо свој посао урадили и чекамо одлуку", рекао је Вучић новинарима Крагујевцу, не желећи да коментарише писање медија да је Албанија у "офанзиви" да до изручења не дође, али је напоменуо да "медији пишу свашта".

Према Вучићевим речима, када су у питању учиниоци кривицних дела ту су ствари чисте.

"О томе немамо шта ни да разговарамо, нити да преговарамо са било ким", нагласио је Вучић.

Он је најавио да су пред нама не лаки дани поводом годишњице војно-полицијске операције "Олуја”, током које је протерано више стотина хиљада Срба из Хрватске.

"Почетак августа за нас су тешки дани, а за Хрвате дани радости. Али се надам да ћемо имати довољно разума да колико је могуће не скривајући своје емоције и тугу, покушамо да у плитичком смислу спустимо тензије и да буде мање увреда и тензија у односу на prеthodnе године", навео је председник Србије.

Скат и Вучић: Посета Вашингтону дала подстицај сарадњи

Председник Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора САД Кајла Ската, а двојица саговорника су се сагласила да је Вучићева посета Вашингтону, на позив потпредседника САД Пенса, дала значајан подстицај наставку сарадње и развоју политичких и економских веза две земље.

Скат је Вучићу уручио писмо председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа, којим му се захваљује на честитки упућеној поводом националног празника - Дана независности, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима

На састанку је констатовано да су билатерални односи двеју земаља у успону и да САД континуирано подржавају напоре Србије да испуни услове за чланство у Европској унији, ојача владавину права, модернизује економију и буде стуб стабилности у региону.

Аутор:
Пошаљите коментар