Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Nećemo u NATO, nećemo u ODKB, hvala...!

31.07.2017. 16:09 16:55
Piše:
Izvor: Tanjug (Tanja Valić)

Moj poziv na dijalog ne znači priznanje Kosova, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio "svetskim silama" da ne vode srpsku politiku.

On je to rekao povodom pitanja novinara kako vidi izjavu ruske istoričarke Elene Guskove da otvaranje dijaloga vodi priznanju Kosova.

"Srpsku politiku vodi srpsko rukovodstvo u skladu sa srpskim državnim i nacionalnim interesima", naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je danas više nego ikada izložena različitim pritiscima, sa različitih strana.

„Niko nije zadovoljan pozicijom Srbije, jer je ona nezavisna država i brine o svojim interesima u uslovima sve većeg sukoba velikih sila, kada proteruju 750 i vsise lica iz diplomatskih predstavništva, pa je razumljiva zaoštrena retorika", ocenio je Vučić.

On je dodao da svi očekuju da se Srbija opredeljuje.

„Srbija ne sedi na dve stolice, kako neki tvrde. Srbija ima svoju, srpsku, stolicu i neće ničiju tuđu. Sami biramo svoj put u budućnost", podvukao je Vučić.


Dobro što Tadić učestvuje, iako stolicu u UN nije pre pominja

Aleksandar Vučić izjavio je, povodom stava bivšeg predsednika Borisa Tadića da Kosovu treba dati stolicu u UN, da je dobro što učestvuje u dijalogu, "makar mu to nije bila ideja kad je bio na vlasti".

Vučić je, odgovarajući novinarima, rekao da je dobro što se čuju različiti glasovi, od Tadićeve ideje do Vojislava Šešelja i Lazareve kletve, pa do tri, četiri predloga koja su stigla iz vlade.

"Dobro je da su se ljudi ''otvorili'' i da govore šta misle", rekao je predsednik.

Dodaje da ćemo tako moći da vidimo "šta je realno, šta moguće, a šta ne smemo da izgubimo ni po koju cenu".


Veoma oštro odbacio je tvrdnje da je poziv na dijalog put ka priznanju Kosova:

„Ovo je samo poziv na dijalog, rešenja nisu gotova. Prekinite da izmišljate na svim stranama. Neću da izlazim sa rešenjima, dok ne čujem stavove kompletnog društva", podvukao je Vučić.


Besmisleni napisi o BIA

Aleksandar Vučić izjavio je da su konstatacije i izjave o radu BIA koje su se mogle pročitati u listu Kurir potpuno besmislene.

Vučić je na pitanja novinara u Kragujevcu kako vidi te napise Kurira izvratio kontrapitanjem: "A, koga je to BIA likvidirala?".

"Dajte mi i jedno ime i prezime", dodao je Vučić.      

Opasku novinara "da tako piše Kurir", Vučić je prokomentarisao:

"Je l'' tako piše? E, tako kako piše, i kako svi vi ovde znate odgovor na to pitanje - e tako i piše".


Kazao je i da Srbija ne želi da bude nijednog vojnog saveza:

„Imamo svoju vojsku, koja jača i koja će biti sve snažnija. Prekinite sa svih strana da vodite politiku Srbije. Nećemo u NATO, hvala. Nećemo u ODKB, hvala", zaključio je Vučić.

O izvršiocima krivičnih dela ne pregovaramo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija neće pregovarati po pitanju Ismaila Morine, jer ne pregovara u slučajevima izvršilaca krivičnih dela, te da je već preduzela ono što je smatrala za potrebno kad je reč o njegovom izručenju Srbiji.

"Mi smo svoj posao uradili i čekamo odluku", rekao je Vučić novinarima Kragujevcu, ne želeći da komentariše pisanje medija da je Albanija u "ofanzivi" da do izručenja ne dođe, ali je napomenuo da "mediji pišu svašta".

Prema Vučićevim rečima, kada su u pitanju učinioci krivicnih dela tu su stvari čiste.

"O tome nemamo šta ni da razgovaramo, niti da pregovaramo sa bilo kim", naglasio je Vučić.

On je najavio da su pred nama ne laki dani povodom godišnjice vojno-policijske operacije "Oluja”, tokom koje je proterano više stotina hiljada Srba iz Hrvatske.

"Početak avgusta za nas su teški dani, a za Hrvate dani radosti. Ali se nadam da ćemo imati dovoljno razuma da koliko je moguće ne skrivajući svoje emocije i tugu, pokušamo da u plitičkom smislu spustimo tenzije i da bude manje uvreda i tenzija u odnosu na prethodne godine", naveo je predsednik Srbije.

Skat i Vučić: Poseta Vašingtonu dala podsticaj saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora SAD Kajla Skata, a dvojica sagovornika su se saglasila da je Vučićeva poseta Vašingtonu, na poziv potpredsednika SAD Pensa, dala značajan podsticaj nastavku saradnje i razvoju političkih i ekonomskih veza dve zemlje.

Skat je Vučiću uručio pismo predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, kojim mu se zahvaljuje na čestitki upućenoj povodom nacionalnog praznika - Dana nezavisnosti, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima

Na sastanku je konstatovano da su bilateralni odnosi dveju zemalja u usponu i da SAD kontinuirano podržavaju napore Srbije da ispuni uslove za članstvo u Evropskoj uniji, ojača vladavinu prava, modernizuje ekonomiju i bude stub stabilnosti u regionu.

Autor:
Pošaljite komentar