overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучевић: Имамо подршку за оно што радимо

30.12.2018. 13:15 13:16
Пише:
Извор: novisad.rs

Новосадски градоначелник Милош Вучевић изјавио је да Нови Сад идуће године очекује низ значајних догађаја - биће Европска престоница младих и биће завршено више капиталних објеката.

У интервјуу за емисију "Лицем у лице са Ивасом" Телеграф ТВ-а, он је подсетио да је ове године обележено 100 година од завршетка Првог светског рата и присаједињења Војводине Србији.



"Мислим да смо се показали као достојни потомци великих наших предака, који су донели историјски битне националне одлуке, да смо на један пристојан начин обележили велики јубилеј. Једну привилегију, која нам је као генерацији припала, искористили смо, не само да нас подсетимо на те моменте, већ да утемељимо те чињенице за будуће генерације", рекао је Вучевић.



За њега је, како је рекао, у обележавању тог јубилеја било "најимпозантније откривање споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу у Новом Саду, испред Гимназије ''Јован Јовановић Змај'', прве српске гимназије, поред најстарије пијаце у граду".



Он је најавио да ће у току 2019. велики број гостију, пре свега Новосађани, уживати у ономе што ће приредити девојке и младићи из "Опенса", а очекује се преко 150 догађаја различитог типа и садржаја, од којих први већ 26. јануара, у Новом Саду, Европској престоници младих. 



"Наравно, биће великих концерата и фестивала, свега оно што краси и јесте део живота младих људи, али биће и много активности које су усмерене на креативне радионице, како би млади били предузетнички ангажовани, да могу да аплицирају за различите пројекте, да могу да припремају пројекте, да активније буду укључени у друштвене активности у нашем граду и држави", рекао је Вучевић, додавши да ће то бити једна врста увода за 2021. када ће Нови Сад бити Европска престоница културе.



У интервјуу за Телеграф ТВ, градоначелник Новог Сада говорио је и о капиталним пројектима који ће у идућој години бити завршени или на којима ће се радити.



Он је најавио да је план, договорен с председницом Владе Србије Аном Брнабић и војвођанским премијером Игором Мировићем, да се део Научно-терхнолошког парка који ће бити усмерен за образовање, односно за науку и биће део Факултета техничких наука, опреми и буде спреман за следећу академску годину, односно на јесен 2019. године. 



Што се тиче нове зграде Радио-телевизије Војводине (РТВ), коју исто финансирају по пола Република и Покрајина, а Град ће такође урадити инфраструктурно уређење, саобраћајнице, паркинг, јавну расправу у вредности од око 150 милиона динара, Вучевић је рекао да би из ње сигнал требало да буде емитован на 101. годишњицу од присаједињења Војводине Србији, односно 25. новембра 2019.



"То су планови. Од свих нас зависи да ли ћемо бити способни да то реализујемо. Имате некада и непредвиђене околности, изазове, које нико није могао да пројектује. Али, верујемо да ће ово бити редослед дешавања и завршетак ових великих инвестиција", рекао је новосадски градоначелник.



Он је још рекао да је за њега "пар екселанс догађај године отварање Жежељевог моста". 



"После 19 година, Нови Сад је добио сва три моста назад које су нам бандитски одузели и срушили бомбардовањем. Зграда РТВ, која је симбол страдања Новог Сада те 1999. године, њеном реконстукцијом биће потпуно створена једна потпуно друга слика и димензија града", рекао је Вучевић.



Што се тиче спорне изградње тржног центра “Променада”, која је под привременом дозволом, он је рекао да је то сада сређено, да је то највећа инвестиција у Новом Саду и да је до сада директно у буџет града уплаћено 40 милиона евра.



Вучевић је рекао и да је за СПЕНС донета одлука да се продужи необавезујући међународни јавни позив за јавно-приватно партнерство или концесију с приватним партнером до 15. фебруара 2019. године. 



"Послали смо позиве на све амбасаде, на све привредне коморе, на све адресе где можемо да детектујемо да постоје могућа заинтересована лица. Да тестирамо тржиште, да ли постоје интересовање да приватник уђе с нама и да заједнички реконструишемо, улажемо у СПЕНС, очувамо, унапредимо и сачувамо га. За дужи период", рекао је Вучевић, додавћи да рушење није у овом тренутку апсолутна опција. ж



Најавио је и да ће стадион "Карађорђе" бити реконтруисан, да по жељи навијача, коју град уважава, неће бити измештен, као што је било предлагано.



"Ја хоћу снажан град. Ја хоћу град који се не боји ничега, који иде напред, такмичи се с другим градовима и победује. Што би се Нови Сад плашио? Чега се плаши? Тржних центара? Не дам Нови Сад који се плаши тржних центара. Него Нови Сад који има нове инвестције и који се развија. Нећу да кажњавам нове генерације. Хоћу да нове генерације имају најбољи град за живот. Хоћу да остају клинци овде да живе. Зато што су бољи, креативнији, способнији и храбрији од нас. А, не ми сада као заробљеници наших емоција и жала за младошцу не смемо ништа", нагласио је Вучевић.



Он је да је Нови Сад предвидео и 160 милиона динара директно у оквиру акционог плана мера подршке запошљавања. 



"Мислим да то ниједна локална самоуправа није предвидела. Град ће давати тај новац као подстицајне мере за запошљавање, самозапошљвање, струцну праксу, приправницку праксу, старт-апове, са посебним фондом за жене - односно у оквиру родног буџетирања. Без економског оснаживања жена, ви не можете да обезбедите да жене буду равноправне или равноправније цланице овог друштва, које је цесто сурово и неправицно према њима", рекао је Вучевић.



Он је поновио да и даље мисли да би било добро да избори буду оџани у току 2019.



"Наравно, одлуку ће донети председник (Александар) Вучић. Да не буде никакве дилеме. Пре два месеца, неколико нас, из страначког руководства, изнело је неке аргументе око размишљања зашто би ваљало изаћи раније на изборе. Није то ништа драматично раније. Нас најдаље у марту 2020. године чекају редовни избори - за Скупштину Србију, покрајинску скупштину и највеци број општина и градова. Нисмо ми на пола мандата, ми смо на 15 месеци од следећих редовних избора", подсетио је Вучевић, који је и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке (СНС).



Он је навео да би и с обзиром на питање Косова, на односе у региону, али и на унутрашњем плану, било "можда најбоље да питамо градане шта мисле о томе". 



"Можда смо у заблуди, можда ми имамо утисак да имамо подршку за оно што радимо. Можда ми имамо утисак да нас велика већина разуме и подржава. Не кажу да је лако, сјајно, фантастично, али свакако кажу да је боље него што је било и осећају напредак у свим сегментима друштвеног живота и верују да Србија на добром путу - можда ми имамо погрешан утисак", рекао је Вучевић.



Он је још рекао да се могу очекивати промене у странци, јер "нико није заменљив", али да не очекује да са њеног чела оде Вучић, јер су сви у СНС против тога.



"Ми нисмо имали таквог политичара 40 или 50 година. Може неко да га воли или не воли, али је то чињеница. То ће показати и време које ће доћи и оцене садашњег времена у некој будучности од стране историчара и аналитичара", рекао је Вучевић.



Он је на крају Новосађанима и свим грађанима у новој години пожелео "добро здравље, мало среће, јер је морате имати бар мало".



"Не морамо ми да померамо планине и планете, хајде да поправимо оно што је у нашем непосредном окружењу и да тиме покажемо да волимо своје градове и Србију. Да желимо да Србија буде једно боље место за живот. Искључиво и у највећој мери то зависи од нас. Немојмо да чекамо да доде неко са са стране или да падне са неба, да би нам било боље. Љубав према својој држави, отаџбини, граду, морате да покажете конкретним стварима", закључио је Вучевић.

Аутор:
Пошаљите коментар