Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučević: Imamo podršku za ono što radimo

30.12.2018. 13:15 13:16
Piše:
Izvor: novisad.rs

Novosadski gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da Novi Sad iduće godine očekuje niz značajnih događaja - biće Evropska prestonica mladih i biće završeno više kapitalnih objekata.

U intervjuu za emisiju "Licem u lice sa Ivasom" Telegraf TV-a, on je podsetio da je ove godine obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.



"Mislim da smo se pokazali kao dostojni potomci velikih naših predaka, koji su doneli istorijski bitne nacionalne odluke, da smo na jedan pristojan način obeležili veliki jubilej. Jednu privilegiju, koja nam je kao generaciji pripala, iskoristili smo, ne samo da nas podsetimo na te momente, već da utemeljimo te činjenice za buduće generacije", rekao je Vučević.



Za njega je, kako je rekao, u obeležavanju tog jubileja bilo "najimpozantnije otkrivanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Novom Sadu, ispred Gimnazije ''Jovan Jovanović Zmaj'', prve srpske gimnazije, pored najstarije pijace u gradu".



On je najavio da će u toku 2019. veliki broj gostiju, pre svega Novosađani, uživati u onome što će prirediti devojke i mladići iz "Opensa", a očekuje se preko 150 događaja različitog tipa i sadržaja, od kojih prvi već 26. januara, u Novom Sadu, Evropskoj prestonici mladih. 



"Naravno, biće velikih koncerata i festivala, svega ono što krasi i jeste deo života mladih ljudi, ali biće i mnogo aktivnosti koje su usmerene na kreativne radionice, kako bi mladi bili preduzetnički angažovani, da mogu da apliciraju za različite projekte, da mogu da pripremaju projekte, da aktivnije budu uključeni u društvene aktivnosti u našem gradu i državi", rekao je Vučević, dodavši da će to biti jedna vrsta uvoda za 2021. kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.



U intervjuu za Telegraf TV, gradonačelnik Novog Sada govorio je i o kapitalnim projektima koji će u idućoj godini biti završeni ili na kojima će se raditi.



On je najavio da je plan, dogovoren s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i vojvođanskim premijerom Igorom Mirovićem, da se deo Naučno-terhnološkog parka koji će biti usmeren za obrazovanje, odnosno za nauku i biće deo Fakulteta tehničkih nauka, opremi i bude spreman za sledeću akademsku godinu, odnosno na jesen 2019. godine. 



Što se tiče nove zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV), koju isto finansiraju po pola Republika i Pokrajina, a Grad će takođe uraditi infrastrukturno uređenje, saobraćajnice, parking, javnu raspravu u vrednosti od oko 150 miliona dinara, Vučević je rekao da bi iz nje signal trebalo da bude emitovan na 101. godišnjicu od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, odnosno 25. novembra 2019.



"To su planovi. Od svih nas zavisi da li ćemo biti sposobni da to realizujemo. Imate nekada i nepredviđene okolnosti, izazove, koje niko nije mogao da projektuje. Ali, verujemo da će ovo biti redosled dešavanja i završetak ovih velikih investicija", rekao je novosadski gradonačelnik.



On je još rekao da je za njega "par ekselans događaj godine otvaranje Žeželjevog mosta". 



"Posle 19 godina, Novi Sad je dobio sva tri mosta nazad koje su nam banditski oduzeli i srušili bombardovanjem. Zgrada RTV, koja je simbol stradanja Novog Sada te 1999. godine, njenom rekonstukcijom biće potpuno stvorena jedna potpuno druga slika i dimenzija grada", rekao je Vučević.



Što se tiče sporne izgradnje tržnog centra “Promenada”, koja je pod privremenom dozvolom, on je rekao da je to sada sređeno, da je to najveća investicija u Novom Sadu i da je do sada direktno u budžet grada uplaćeno 40 miliona evra.



Vučević je rekao i da je za SPENS doneta odluka da se produži neobavezujući međunarodni javni poziv za javno-privatno partnerstvo ili koncesiju s privatnim partnerom do 15. februara 2019. godine. 



"Poslali smo pozive na sve ambasade, na sve privredne komore, na sve adrese gde možemo da detektujemo da postoje moguća zainteresovana lica. Da testiramo tržište, da li postoje interesovanje da privatnik uđe s nama i da zajednički rekonstruišemo, ulažemo u SPENS, očuvamo, unapredimo i sačuvamo ga. Za duži period", rekao je Vučević, dodavći da rušenje nije u ovom trenutku apsolutna opcija. ž



Najavio je i da će stadion "Karađorđe" biti rekontruisan, da po želji navijača, koju grad uvažava, neće biti izmešten, kao što je bilo predlagano.



"Ja hoću snažan grad. Ja hoću grad koji se ne boji ničega, koji ide napred, takmiči se s drugim gradovima i pobeduje. Što bi se Novi Sad plašio? Čega se plaši? Tržnih centara? Ne dam Novi Sad koji se plaši tržnih centara. Nego Novi Sad koji ima nove investcije i koji se razvija. Neću da kažnjavam nove generacije. Hoću da nove generacije imaju najbolji grad za život. Hoću da ostaju klinci ovde da žive. Zato što su bolji, kreativniji, sposobniji i hrabriji od nas. A, ne mi sada kao zarobljenici naših emocija i žala za mladošcu ne smemo ništa", naglasio je Vučević.



On je da je Novi Sad predvideo i 160 miliona dinara direktno u okviru akcionog plana mera podrške zapošljavanja. 



"Mislim da to nijedna lokalna samouprava nije predvidela. Grad će davati taj novac kao podsticajne mere za zapošljavanje, samozapošljvanje, strucnu praksu, pripravnicku praksu, start-apove, sa posebnim fondom za žene - odnosno u okviru rodnog budžetiranja. Bez ekonomskog osnaživanja žena, vi ne možete da obezbedite da žene budu ravnopravne ili ravnopravnije clanice ovog društva, koje je cesto surovo i nepravicno prema njima", rekao je Vučević.



On je ponovio da i dalje misli da bi bilo dobro da izbori budu odžani u toku 2019.



"Naravno, odluku će doneti predsednik (Aleksandar) Vučić. Da ne bude nikakve dileme. Pre dva meseca, nekoliko nas, iz stranačkog rukovodstva, iznelo je neke argumente oko razmišljanja zašto bi valjalo izaći ranije na izbore. Nije to ništa dramatično ranije. Nas najdalje u martu 2020. godine čekaju redovni izbori - za Skupštinu Srbiju, pokrajinsku skupštinu i najveci broj opština i gradova. Nismo mi na pola mandata, mi smo na 15 meseci od sledećih redovnih izbora", podsetio je Vučević, koji je i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS).



On je naveo da bi i s obzirom na pitanje Kosova, na odnose u regionu, ali i na unutrašnjem planu, bilo "možda najbolje da pitamo gradane šta misle o tome". 



"Možda smo u zabludi, možda mi imamo utisak da imamo podršku za ono što radimo. Možda mi imamo utisak da nas velika većina razume i podržava. Ne kažu da je lako, sjajno, fantastično, ali svakako kažu da je bolje nego što je bilo i osećaju napredak u svim segmentima društvenog života i veruju da Srbija na dobrom putu - možda mi imamo pogrešan utisak", rekao je Vučević.



On je još rekao da se mogu očekivati promene u stranci, jer "niko nije zamenljiv", ali da ne očekuje da sa njenog čela ode Vučić, jer su svi u SNS protiv toga.



"Mi nismo imali takvog političara 40 ili 50 godina. Može neko da ga voli ili ne voli, ali je to činjenica. To će pokazati i vreme koje će doći i ocene sadašnjeg vremena u nekoj budučnosti od strane istoričara i analitičara", rekao je Vučević.



On je na kraju Novosađanima i svim građanima u novoj godini poželeo "dobro zdravlje, malo sreće, jer je morate imati bar malo".



"Ne moramo mi da pomeramo planine i planete, hajde da popravimo ono što je u našem neposrednom okruženju i da time pokažemo da volimo svoje gradove i Srbiju. Da želimo da Srbija bude jedno bolje mesto za život. Isključivo i u najvećoj meri to zavisi od nas. Nemojmo da čekamo da dode neko sa sa strane ili da padne sa neba, da bi nam bilo bolje. Ljubav prema svojoj državi, otadžbini, gradu, morate da pokažete konkretnim stvarima", zaključio je Vučević.

Autor:
Pošaljite komentar