broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Власт учврстила редове, опозиција отвара и мала врата

14.04.2017. 21:36 21:51
Пише:
Извор: Дневник/Радивој Хаџић

Победа на председничким изборима, иако доноси „само” једну државничку функцију, углавном повлачи за собом и промене на политичкој сцени Србије.

Овога пута њихов епилог – победа премијера Александра Вучића, води у избор нове Владе Србије, али с истим партнерима који су и до сада чинили владајућу коалицију. По свему судећи, највише промена претрпеће ипак српски парламент, и то углавном на опозиционом делу. Годишњицу парламентарних избора, који су одржани крајем априла прошле године, Скупштина Србије дочекује с нестанком две посланичке групе, формирана је једна нова, а очекује се да би клубове под куполом здања на Тргу Николе Пашића могла, без учешћа на парламентарним изборима, добити и два председничка кандидата – Саша Јанковић и Вук Јеремић.   

Од старта овог скупштинског сазива, владајућа већина „окрњена је” одласком Дијане Вукомановић из СПС-а, као и недавним издвајањем два посланика Нове Србије у нови опозициони посланички клуб. С друге стране, Нова Србија је разлазом Велимира Илића с доскорашњим партнерима у Влади, остала без свог посланичког клуба, па су тако Дубравка Филиповски, Драган Јовановић и Младен Грујић наставили да подржавају Републичку владу. Сва остала померања и скретања дешавају се на опозиционом полу парламента. Напре је ДСС остао без посланичког клуба, који напуштају експредседница ДСС-а Санда Рашковић Ивић, тренутно предводница новоформиране групе „Нова Србија – За спас Србије”. Њој се, осим два парламентарца Нове Србије, прикључио и Ђорђе Вукадиновић, који је наступио на листи ДСС-а као нестраначка личност и до тада самостална посланица Дијана Вукомановић. Већ тада су морали да се „бране” да нису омогућили улазак на мала врата парламента бившем шефу дипломатије. Како су тада истакли на конференцији за новинаре, „то није клуб Вука Јеремића, како су поједини медији наводили, већ клуб опозиционих посланика” који се, како су тврдили, боре за промене

Након што је најавио да ће формирати покрет, с којим ће наступити на наредним изборима, Саша Јанковић је рекао да је у контактима с другим људима с политичке сцене и да је његов циљ да се у наредном периоду „парламент оживи”. За сада није познато ко су његови контакти и на чију све подршку може рачунати унутар скупштинске сале. Међутим, ваља подсетити на то да су, због тога што није желео да подржи Јанковића на председничким изборима, већ се сам кандидовао, Ненад Чанак и ЛСВ на чијем је челу, остали у једном тренутку без посланичког клуба. Некадашња функционерка Лиге Мариника Тепић крајем јануара напустила је ту странку, уз поруку да је „сваки глас против Саше Јанковића глас против Србије, а за кандидата власти”. У међувремену, она је постала и део Јанковићевог политичког савета.

Цео текст прочитајте у нашем штампаном издању за суботу. 15. април

За Јанковића се везује још један куриозитет овог сазива. Како је појаснио, Нова странка, коју предводи народни посланик Зоран Живковић, изразила је жељу да буде део новоформираног покрета на чијем ће челу бити. На парламентарним изборима Нова странка је наступила на листи ДС-а, да би потом Живковић наставио деловање у Скупштини као самостални посланик. Но, ако се суди по досадашњој пракси, није само политика то што повезује актере већ нешто има и у процедури и правним пречицама. Стога није случајно адвокат Владимир Гајић, иначе члан РИК-а и правног тима Вука Јеремића, питао на друштвеним мрежама: ‏„Која је ово фора Саше Јанковића с покретом, у који улази регистрована политичка странка? Као неки правни бућкуриш?” А такав „бућкуриш“ није новина јер је пре три године слично поступио и Борис Тадић са својом странком, када се удружио са Зеленима и преименовањем доскочио бирократији. Наиме, Зелени Србије, с Иваном Карићем на челу, 5. фебруара 2014. донели су одлуку да ће се звати НДС – Зелени Србије, а Министарство правде и државне управе, у чијој је надлежности регистрација странака, већ 10. фебруара завршило је тај посао. Да је то одрађено брзо, сведочи и чињеница да Закон о политичким партијама предвиђа да Министарство доноси решење о упису промена података у регистар у року од 30 дана од дана предаје уредне пријаве. На тај начин је тадашња Народна демократска странка успела да стигне до регистра политичких партија пречицом, а касније су, након што је СДС прикупио 10.000 потписа, те две странке наставиле самостални ангажман...

С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар