Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vlast učvrstila redove, opozicija otvara i mala vrata

14.04.2017. 21:36 21:51
Piše:
Izvor: Dnevnik/Radivoj Hadžić

Pobeda na predsedničkim izborima, iako donosi „samo” jednu državničku funkciju, uglavnom povlači za sobom i promene na političkoj sceni Srbije.

Ovoga puta njihov epilog – pobeda premijera Aleksandra Vučića, vodi u izbor nove Vlade Srbije, ali s istim partnerima koji su i do sada činili vladajuću koaliciju. Po svemu sudeći, najviše promena pretrpeće ipak srpski parlament, i to uglavnom na opozicionom delu. Godišnjicu parlamentarnih izbora, koji su održani krajem aprila prošle godine, Skupština Srbije dočekuje s nestankom dve poslaničke grupe, formirana je jedna nova, a očekuje se da bi klubove pod kupolom zdanja na Trgu Nikole Pašića mogla, bez učešća na parlamentarnim izborima, dobiti i dva predsednička kandidata – Saša Janković i Vuk Jeremić.   

Od starta ovog skupštinskog saziva, vladajuća većina „okrnjena je” odlaskom Dijane Vukomanović iz SPS-a, kao i nedavnim izdvajanjem dva poslanika Nove Srbije u novi opozicioni poslanički klub. S druge strane, Nova Srbija je razlazom Velimira Ilića s doskorašnjim partnerima u Vladi, ostala bez svog poslaničkog kluba, pa su tako Dubravka Filipovski, Dragan Jovanović i Mladen Grujić nastavili da podržavaju Republičku vladu. Sva ostala pomeranja i skretanja dešavaju se na opozicionom polu parlamenta. Napre je DSS ostao bez poslaničkog kluba, koji napuštaju ekspredsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić, trenutno predvodnica novoformirane grupe „Nova Srbija – Za spas Srbije”. Njoj se, osim dva parlamentarca Nove Srbije, priključio i Đorđe Vukadinović, koji je nastupio na listi DSS-a kao nestranačka ličnost i do tada samostalna poslanica Dijana Vukomanović. Već tada su morali da se „brane” da nisu omogućili ulazak na mala vrata parlamenta bivšem šefu diplomatije. Kako su tada istakli na konferenciji za novinare, „to nije klub Vuka Jeremića, kako su pojedini mediji navodili, već klub opozicionih poslanika” koji se, kako su tvrdili, bore za promene

Nakon što je najavio da će formirati pokret, s kojim će nastupiti na narednim izborima, Saša Janković je rekao da je u kontaktima s drugim ljudima s političke scene i da je njegov cilj da se u narednom periodu „parlament oživi”. Za sada nije poznato ko su njegovi kontakti i na čiju sve podršku može računati unutar skupštinske sale. Međutim, valja podsetiti na to da su, zbog toga što nije želeo da podrži Jankovića na predsedničkim izborima, već se sam kandidovao, Nenad Čanak i LSV na čijem je čelu, ostali u jednom trenutku bez poslaničkog kluba. Nekadašnja funkcionerka Lige Marinika Tepić krajem januara napustila je tu stranku, uz poruku da je „svaki glas protiv Saše Jankovića glas protiv Srbije, a za kandidata vlasti”. U međuvremenu, ona je postala i deo Jankovićevog političkog saveta.

Ceo tekst pročitajte u našem štampanom izdanju za subotu. 15. april

Za Jankovića se vezuje još jedan kuriozitet ovog saziva. Kako je pojasnio, Nova stranka, koju predvodi narodni poslanik Zoran Živković, izrazila je želju da bude deo novoformiranog pokreta na čijem će čelu biti. Na parlamentarnim izborima Nova stranka je nastupila na listi DS-a, da bi potom Živković nastavio delovanje u Skupštini kao samostalni poslanik. No, ako se sudi po dosadašnjoj praksi, nije samo politika to što povezuje aktere već nešto ima i u proceduri i pravnim prečicama. Stoga nije slučajno advokat Vladimir Gajić, inače član RIK-a i pravnog tima Vuka Jeremića, pitao na društvenim mrežama: ‏„Koja je ovo fora Saše Jankovića s pokretom, u koji ulazi registrovana politička stranka? Kao neki pravni bućkuriš?” A takav „bućkuriš“ nije novina jer je pre tri godine slično postupio i Boris Tadić sa svojom strankom, kada se udružio sa Zelenima i preimenovanjem doskočio birokratiji. Naime, Zeleni Srbije, s Ivanom Karićem na čelu, 5. februara 2014. doneli su odluku da će se zvati NDS – Zeleni Srbije, a Ministarstvo pravde i državne uprave, u čijoj je nadležnosti registracija stranaka, već 10. februara završilo je taj posao. Da je to odrađeno brzo, svedoči i činjenica da Zakon o političkim partijama predviđa da Ministarstvo donosi rešenje o upisu promena podataka u registar u roku od 30 dana od dana predaje uredne prijave. Na taj način je tadašnja Narodna demokratska stranka uspela da stigne do registra političkih partija prečicom, a kasnije su, nakon što je SDS prikupio 10.000 potpisa, te dve stranke nastavile samostalni angažman...

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar