few clouds
9°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Годишњица Владе обележава се данас у Суботици

04.07.2018. 16:38 08:29
Пише:
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Годишњица Владе Србије предвођене премијерком Ане Брнабић биће обележена данас у Суботици. Иако је тим из Немањине положио пред парламентом свечану заклетву 29. јуна прошле године, председница Владе одлучила је да с министрима дан посвећен мини-јубилеју проведе радно, и то ван Београда, на северу Бачке.

– Генерално сам задовољна учињеним, мада увек може више и боље, има и поука које треба да извучемо – казала је премијерка сумирајући резултате.

Није задовољна тиме што смо много времена изгубили на стварима које је требало да буду урађене после 2000.

Пред грађане после године рада излазе у неокрењеном саставу, само с једном променом у лику министра финансија Синише Малог. Очекивана реконструкција премијеркиног кабинета је протеклих месеци била у жижи медијског интересовања, али до ње ипак није дошло иако ју је најавила лично Ана Брнабић као „отворену тему”. И јуче је била на истим позицијама, говорећи о разлозима због којих се одустало од измена играча у њеној репрезентацији. Поручила је да би било неозбиљно помињати реконструкцију,  док „водимо озбиљну дипломатску битку за КиМ”.

– Сада је важно да у сваком тренутку демонстрирамо јединство јер је много земаља и људи у свету који би желели да виде разједињену и слабу Србију – објаснила је она.

Казала је да је председник Србије Александар Вучић на себе преузео велики терет – да проба да реши „косовски чвор” за све будуће генерације. Категорична је да ће она као премијерка, али и цела Влада, у томе стајати иза Вучића.

– Ако и када будемо имали неки узајамно прихватљив компромис на столу, пре свега прихватљив за Србију, верујем да ће народ стати иза свог председника и Владе – казала је Ана Брнабић.

Председница Владе задовољна је оним што је Влада учинила за животни стандард грађана у првој години мандата. Као успехе навела је  континуитет с prеthodnom владом, финансијску дисциплину, као и наставак инфраструктирних пројеката.

Из Немањине посебно указују на раст БДП-а у првом кварталу од 4,6 одсто, што је највећи квартални раст остварен у последњој деценији и највиши у региону

– Плате у јавном сектору повећане су између пет и десет одсто, пензије пет одсто, а до краја године укинућемо меру смањења пензија – рекла је Ана Брнабић.

Из Немањине посебно указују на раст БДП-а у првом кварталу од 4,6 одсто, што је највећи квартални раст остварен у последњој деценији и највиши у региону. Суфицит buyеta при крају јуна 2018. године износио је 24,6 милијарде динара, што је 47,2 милијарди боље од планираног. Стопа незапослености, тврде, пала је испод 12 одсто, што је најнижи ниво од 2008. године.

Након низа годинапод кључем”, поново су отворени Музеј савремене уметности и Народни музеј у Београду, а завршена је и реконструкција Галерије Матице српске у Новом Саду.

Из Владе поручују да се Србија на „Дуинг бизнис” листи Светске банке попела на 43. место од 190 земаља, да је Светска банка прогласила Србију за лидера у спровођењу реформи у Југоисточној Европи и да је успешно приведен крају трогодишњи аранжман „из предострожности” с ММФ-ом. Подсећају и на то да решавају проблем стечајева и подизања на ноге старих гиганата и брендова па је тако решен проблем „Галенике”, ИМТ-а, „Магнохрома”, „Срема Шид” и других. Што се аграра тиче, први пут су уведене мере подршке пољопривредницима млађим од 40 година, кроз које је исплаћено 685 субвенција од укупно 478.000.000 динара. Када је реч о инфраструктури, пуштено је у саобраћај 36 километара ауто-пута на Коридору 10, завршена је изградња и поново успостављен железнички саобраћај на „Жежељевом” мосту преко Дунава у Новом Саду.


Хиљаде нових радних места

Из Немањине наводе да је у првој години рада Владе закључено 35 нових уговора с домаћим и страним инвеститорима, укупне вредности око 250 милиона евра, чиме је директно обезбеђено 9.227 нових радних места, а додатно је, кажу, потписано шест уговора с инвеститорима који су реинвестирали. Стране директне инвестиције у прва четири месеца ове године износиле су 917 милиона евра бруто, што је 13,7 одсто више него у истом периоду лане


У протеклу годину, Србија је отворила четири поглавља у преговорима с ЕУ: поглавље 6 – Право привредних друштава, 30 – Економски односи с иностранством, 33 – Финансијске и buyеtskе одредбе и 13 – Рибарство. Упркос контроверзама и опречним информацијама, три земље су у првој години Владе повукле признање Косова – Суринам, Гвинеја Бисао и Бурунди. Председница Владе наглашава да није нарочито разочарана тиме што је Србија недавно отворила само два поглавља у преговорима с ЕУ.

– Србија има паметну спољну политку, треба да остане посвећена евроинтеграцијама, и то треба да буде стратешки циљ земље – рекла је Ана Брнабић, и додала да због динамичног економског раста и бољег живота грађана Србија мора да буде отворена за све међународне партнере.


Корист од дигитализације

У оквиру Стратегије за дигитализацију друштва, која је била један од темеља експозеа премијерке Брнабић, отворен је Центар дигиталне пољопривреде на Институту „БиоСенс” у Новом Саду. Канцеларија за ИТ и еУправу је у првој години постојања освојила Награду за развој информационог друштва. У Бачкој Тополи је отворена прва дигитална фарма у региону као и Државни дата-центар у Београду.

Донета је одлука да се Информатика и рачунарство уведе као обавезан предмет од петог разреда основне школе, а све основне школе умрежене су у оквиру Академске мреже Србије. Усвојен је и низ закона, као што је Закон о електронском пословању и Закон о електронској управи, уведена је аутоматска овера здравствених картица, „еРецепт”... 


Највеће замерке у извештајима Европске комисије односиле су се на владавину права и медијске слободе. Председница Владе је, пре око месец дана, покренула разговоре с медијским и новинарским удружењима, формирана је радна група за израду медијске стратегије, чиме је започет процес уређивања медијске сфере и креирања потенцијала за унапређење медијског тржишта.

С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар