Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Godišnjica Vlade obeležava se danas u Subotici

04.07.2018. 16:38 08:29
Piše:
Foto: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Godišnjica Vlade Srbije predvođene premijerkom Ane Brnabić biće obeležena danas u Subotici. Iako je tim iz Nemanjine položio pred parlamentom svečanu zakletvu 29. juna prošle godine, predsednica Vlade odlučila je da s ministrima dan posvećen mini-jubileju provede radno, i to van Beograda, na severu Bačke.

– Generalno sam zadovoljna učinjenim, mada uvek može više i bolje, ima i pouka koje treba da izvučemo – kazala je premijerka sumirajući rezultate.

Nije zadovoljna time što smo mnogo vremena izgubili na stvarima koje je trebalo da budu urađene posle 2000.

Pred građane posle godine rada izlaze u neokrenjenom sastavu, samo s jednom promenom u liku ministra finansija Siniše Malog. Očekivana rekonstrukcija premijerkinog kabineta je proteklih meseci bila u žiži medijskog interesovanja, ali do nje ipak nije došlo iako ju je najavila lično Ana Brnabić kao „otvorenu temu”. I juče je bila na istim pozicijama, govoreći o razlozima zbog kojih se odustalo od izmena igrača u njenoj reprezentaciji. Poručila je da bi bilo neozbiljno pominjati rekonstrukciju,  dok „vodimo ozbiljnu diplomatsku bitku za KiM”.

– Sada je važno da u svakom trenutku demonstriramo jedinstvo jer je mnogo zemalja i ljudi u svetu koji bi želeli da vide razjedinjenu i slabu Srbiju – objasnila je ona.

Kazala je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sebe preuzeo veliki teret – da proba da reši „kosovski čvor” za sve buduće generacije. Kategorična je da će ona kao premijerka, ali i cela Vlada, u tome stajati iza Vučića.

– Ako i kada budemo imali neki uzajamno prihvatljiv kompromis na stolu, pre svega prihvatljiv za Srbiju, verujem da će narod stati iza svog predsednika i Vlade – kazala je Ana Brnabić.

Predsednica Vlade zadovoljna je onim što je Vlada učinila za životni standard građana u prvoj godini mandata. Kao uspehe navela je  kontinuitet s prethodnom vladom, finansijsku disciplinu, kao i nastavak infrastruktirnih projekata.

Iz Nemanjine posebno ukazuju na rast BDP-a u prvom kvartalu od 4,6 odsto, što je najveći kvartalni rast ostvaren u poslednjoj deceniji i najviši u regionu

– Plate u javnom sektoru povećane su između pet i deset odsto, penzije pet odsto, a do kraja godine ukinućemo meru smanjenja penzija – rekla je Ana Brnabić.

Iz Nemanjine posebno ukazuju na rast BDP-a u prvom kvartalu od 4,6 odsto, što je najveći kvartalni rast ostvaren u poslednjoj deceniji i najviši u regionu. Suficit buyeta pri kraju juna 2018. godine iznosio je 24,6 milijarde dinara, što je 47,2 milijardi bolje od planiranog. Stopa nezaposlenosti, tvrde, pala je ispod 12 odsto, što je najniži nivo od 2008. godine.

Nakon niza godinapod ključem”, ponovo su otvoreni Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej u Beogradu, a završena je i rekonstrukcija Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Iz Vlade poručuju da se Srbija na „Duing biznis” listi Svetske banke popela na 43. mesto od 190 zemalja, da je Svetska banka proglasila Srbiju za lidera u sprovođenju reformi u Jugoistočnoj Evropi i da je uspešno priveden kraju trogodišnji aranžman „iz predostrožnosti” s MMF-om. Podsećaju i na to da rešavaju problem stečajeva i podizanja na noge starih giganata i brendova pa je tako rešen problem „Galenike”, IMT-a, „Magnohroma”, „Srema Šid” i drugih. Što se agrara tiče, prvi put su uvedene mere podrške poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, kroz koje je isplaćeno 685 subvencija od ukupno 478.000.000 dinara. Kada je reč o infrastrukturi, pušteno je u saobraćaj 36 kilometara auto-puta na Koridoru 10, završena je izgradnja i ponovo uspostavljen železnički saobraćaj na „Žeželjevom” mostu preko Dunava u Novom Sadu.


Hiljade novih radnih mesta

Iz Nemanjine navode da je u prvoj godini rada Vlade zaključeno 35 novih ugovora s domaćim i stranim investitorima, ukupne vrednosti oko 250 miliona evra, čime je direktno obezbeđeno 9.227 novih radnih mesta, a dodatno je, kažu, potpisano šest ugovora s investitorima koji su reinvestirali. Strane direktne investicije u prva četiri meseca ove godine iznosile su 917 miliona evra bruto, što je 13,7 odsto više nego u istom periodu lane


U proteklu godinu, Srbija je otvorila četiri poglavlja u pregovorima s EU: poglavlje 6 – Pravo privrednih društava, 30 – Ekonomski odnosi s inostranstvom, 33 – Finansijske i buyetske odredbe i 13 – Ribarstvo. Uprkos kontroverzama i oprečnim informacijama, tri zemlje su u prvoj godini Vlade povukle priznanje Kosova – Surinam, Gvineja Bisao i Burundi. Predsednica Vlade naglašava da nije naročito razočarana time što je Srbija nedavno otvorila samo dva poglavlja u pregovorima s EU.

– Srbija ima pametnu spoljnu politku, treba da ostane posvećena evrointegracijama, i to treba da bude strateški cilj zemlje – rekla je Ana Brnabić, i dodala da zbog dinamičnog ekonomskog rasta i boljeg života građana Srbija mora da bude otvorena za sve međunarodne partnere.


Korist od digitalizacije

U okviru Strategije za digitalizaciju društva, koja je bila jedan od temelja ekspozea premijerke Brnabić, otvoren je Centar digitalne poljoprivrede na Institutu „BioSens” u Novom Sadu. Kancelarija za IT i eUpravu je u prvoj godini postojanja osvojila Nagradu za razvoj informacionog društva. U Bačkoj Topoli je otvorena prva digitalna farma u regionu kao i Državni data-centar u Beogradu.

Doneta je odluka da se Informatika i računarstvo uvede kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, a sve osnovne škole umrežene su u okviru Akademske mreže Srbije. Usvojen je i niz zakona, kao što je Zakon o elektronskom poslovanju i Zakon o elektronskoj upravi, uvedena je automatska overa zdravstvenih kartica, „eRecept”... 


Najveće zamerke u izveštajima Evropske komisije odnosile su se na vladavinu prava i medijske slobode. Predsednica Vlade je, pre oko mesec dana, pokrenula razgovore s medijskim i novinarskim udruženjima, formirana je radna grupa za izradu medijske strategije, čime je započet proces uređivanja medijske sfere i kreiranja potencijala za unapređenje medijskog tržišta.

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar