overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВЕЖБА ЧЕЛИК 2017: Српска војска показала моћ

09.05.2017. 12:16 20:14
Пише:
Извор: Дневник/С. Шушњевић

Импресивном војном вежбом „Челик 2017” на полигону „Никинци”, код Руме, Србија је обележила 9. мај, Дан Војске Србије, Дан победе и Дан Европе.

Приказу новог наоружања и оперативних способности припадника Војске Србије и Министарства унутрашњих послова и бојевом гађању из тенкова, ваздухоплова, артиљеријског и пешадијског наоружања присуствовали су председник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић, председник и премијерка Републике Српске Милорад Додиг и Жељка Цвијановић, чланови Владе Србије и представници дипломатског кора.

Председник Николић оценио је, у изјави новинарима, да је војна вежба „Челик 2017” у Никинцима успешно завршена и да су грађани могли да виде да је Србија потпуно самостална у одбрани својих територија. Он је истакао да је то била озбиљна и сложена вежба и да су наше снаге демонстрирале да могу да одврате сваког ко би помислио да може нанети неко зло грађанима Србије.

“ Ми, у ствари, одвраћамо свакога ко би помислио да може да нанесе неко зло Србији и њеним грађанима, овде сте видели да смо спремни и за одбрану од војски, терориста, као и различитих изазова који су данас у свету веома изражени”, рекао је Николић.

Додао је да је веома задовољан оним што је видео на вежби, која је била, како је рекао, озбиљна и коју може да спровде „само озбиљна војска с озбиљном командом”.

Овде сте видели да смо спремни и за одбрану од војски, терориста, као и различитих изазова који су данас у свету веома изражени(Томислав Николић)

Николић је подсетио на то да је вежба изведена на Дан победе над фашизмом, на дан који су и грађани Србије „заслужили пре толико година учествовањем у сламању једног зла које је претило да уништи човечанство”. Он је додао да су сви могли видети колико Србија брине о својој безбедности, сигурности својих грађана, али и о припадницима оружаних снага које брину о грађанима Србије.

Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је Србији и њеној оспособљености да одбрани Србију и њен народ и да несумњиво брине о својој будућности у смислу одбране „јер нико не сме да се заноси чињеницом да је престала било каква опасност за све нас на овом простору”. Како је казао, Република Српска је загледана у Србију и покушава, у делу у којем може, да се оспособи за одбрану тих простора и грађана РС, а то је „путем политичких снага да их максимално оспособимо и сарађујемо са Србијом на тим питањима”.

Нико не сме да се заноси чињеницом да је престала било каква опасност за све нас на овом простору(Милорад Додик)

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић рекао је да је вежба била високоризична, и свима који су у њој учествовали одао признање на успешно завршеној вежби.“Србија је земља која је способна да се брани од изазова”,  рекао је Диковић.

У динамичком делу приказа, учествовале су заједно снаге Министарства одбране, Војске Србије и Министарства унутрашњих послова с више од 30 средстава наоружања и војне опреме, из којих су изведена гађања с убојним средствима, укључујући и гађање из авиона и хеликоптера.

У оквиру тактичко-техничког збора изложено је више од 40 средстава наоружања и војне опреме одбрамбене индустрије Србије.

У реализацији свих активности учествовало је више од 500 припадника Министарства одбране и Војске Србије, као и представника одбрамбене индустрије Србије. Приказано је дејство авијације, специјалних јединица Војске и МУП-а, као и дејства артиљеријским системима „алас”, модернизованим „огњем”, „моравом”, „нором”.

Србија је земља која је способна да се брани од изазова(Љубиша Диковић)

Атрактивна су била и дејства новом генерацијом стрељачког наоружања, модуларним и снајперским пушкама, као и бацачем граната, и демонстрације гађања из борбених и теренских возила.

Три унапређена тенка с противавионским митраљезима гађала су, у покрету, мете у тунелу. Реч је о модернизованованим тенковима М-841С, М-84А и М-84. Иза њих је било борбено возило М-80.

Противавионски систем „пасарс” погодио из топа калибра 40 mm право у центар мету на удаљености од 1,5 километар. Понашање топа у рафалу показало се као стабилно.

Представљено је и мало беспосадно оклопно возило „милош“, које је погодило мете право у центар. Тим малим гусеничаром се управља даљински, а посебно је погодан за борбе у урбаним срединама. Након тога, возило „лазар 3” гађало је топом калибра 30 mm мету удаљену 1,5 километар.

Противоклопни хеликоптери Хн42/45 „гама“гађали су мете ракетама „маљутка” на даљину од 1.500 метара. Ти хеликоптери су намењени за ватрену подршку, неутралисање и онеспособљавање оклопних борбених средстава.

Противракетни систем „алас” гађао је покретну мету која је удаљена око 12 километара. Оператер је припремио ракету за дејство, након чега је она лансирана. Ракета лети уз помоћ аутопилота и погађа мету.

Најубојитији су били артиљерци. Када је самоходна хаубица „нора” из топа калибра 155 mm испалила први пројектил, земља се тресла. Убрзо је уследио други и трећи пројектил и – сви су погодили мету.

У оквиру приказа оперативних способности Војске Србије, демонстриране су и способности јединица Војне полиције у контроли територије у зони одговорности и решавање талачке ситуације, оперативне способности дела специјалних јединица Војске Србије у садејству са специјалним антитерористичким јединицама МУП-а у противдиверзантско-терористичким дејствима, као и приказ способности санитетске евакуације ваздушним и копненим путем.

Најатрактивнијих део ипак је остао за крај. Модернизовни вишецевни ракетни систем „огањ” и модуларни самоходни ракетни систем „морава”, која је први пут представљена јавности на бојевом гађању, намењени за ватрену подршку јединица бригадног нивоа, за око три-четири минута, исплалили су 70 ракета. Иза пројектила су остајали пламени језичци, а на земљи облаци прашине. Чинило се да горе и земља и ваздух.

На крају вежбе пилот ловачког авиона „МиГ-29” је из кокпита честитао Дан победе, Дан Европе и Дан Војске Србије.

На полигону у Никинцима припремљен је и тактичко-технички збор, као и изложба „Југоимпорта СДПР“, коју су гости свечаности имали прилике да обиђу.

Милан Бозокин

Фото: Слободан Шушњевић

 

 

Вучић са словеначком министарком одбране



Председник Владе Републике Србије Александар Вучић је у Никинцима, након приказа дела оперативних способности Војске Србије, разговарао с министарком одбране Републике Словеније Андреом Катич о војнотехничкој сарадњи двеју земаља, ситуацији у региону и сарадњи у области наменске индустрије.

Премијер Вучић је захвалио на учешћу словеначких војника у саставу КФОР-а на очувању безбедности становништва на Косову и Метохији, истиче се у саопштењу Владине Канцеларије за сарадњу с медијима. 

Он је изразио спремност српске војске за учешће у мисијама под окриљем ЕУ и УН, као и спремност за сарадњу са словеначком војном индустријом на јачању капацитета за производњу у области наменске индустрије.

“Сарадња наших двеју војски и наших двају министарстава је више него добра”,  истакла је министарка одбране Словеније Андреа Катич, наводи се у саопштењу.  

Наша оружја и оруђа



Готово сва оружја и оруђа која су представљена осмишљена су у Србији. Атрактивна су била дејства новом генерацијом стрељачког наоружања, гађања из борбених и теренских возила као и налети авијације.

 

Аутор:
Пошаљите коментар