Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VEŽBA ČELIK 2017: Srpska vojska pokazala moć

09.05.2017. 12:16 20:14
Piše:
Izvor: Dnevnik/S. Šušnjević

Impresivnom vojnom vežbom „Čelik 2017” na poligonu „Nikinci”, kod Rume, Srbija je obeležila 9. maj, Dan Vojske Srbije, Dan pobede i Dan Evrope.

Prikazu novog naoružanja i operativnih sposobnosti pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova i bojevom gađanju iz tenkova, vazduhoplova, artiljerijskog i pešadijskog naoružanja prisustvovali su predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, predsednik i premijerka Republike Srpske Milorad Dodig i Željka Cvijanović, članovi Vlade Srbije i predstavnici diplomatskog kora.

Predsednik Nikolić ocenio je, u izjavi novinarima, da je vojna vežba „Čelik 2017” u Nikincima uspešno završena i da su građani mogli da vide da je Srbija potpuno samostalna u odbrani svojih teritorija. On je istakao da je to bila ozbiljna i složena vežba i da su naše snage demonstrirale da mogu da odvrate svakog ko bi pomislio da može naneti neko zlo građanima Srbije.

“ Mi, u stvari, odvraćamo svakoga ko bi pomislio da može da nanese neko zlo Srbiji i njenim građanima, ovde ste videli da smo spremni i za odbranu od vojski, terorista, kao i različitih izazova koji su danas u svetu veoma izraženi”, rekao je Nikolić.

Dodao je da je veoma zadovoljan onim što je video na vežbi, koja je bila, kako je rekao, ozbiljna i koju može da sprovde „samo ozbiljna vojska s ozbiljnom komandom”.

Ovde ste videli da smo spremni i za odbranu od vojski, terorista, kao i različitih izazova koji su danas u svetu veoma izraženi(Tomislav Nikolić)

Nikolić je podsetio na to da je vežba izvedena na Dan pobede nad fašizmom, na dan koji su i građani Srbije „zaslužili pre toliko godina učestvovanjem u slamanju jednog zla koje je pretilo da uništi čovečanstvo”. On je dodao da su svi mogli videti koliko Srbija brine o svojoj bezbednosti, sigurnosti svojih građana, ali i o pripadnicima oružanih snaga koje brinu o građanima Srbije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Srbiji i njenoj osposobljenosti da odbrani Srbiju i njen narod i da nesumnjivo brine o svojoj budućnosti u smislu odbrane „jer niko ne sme da se zanosi činjenicom da je prestala bilo kakva opasnost za sve nas na ovom prostoru”. Kako je kazao, Republika Srpska je zagledana u Srbiju i pokušava, u delu u kojem može, da se osposobi za odbranu tih prostora i građana RS, a to je „putem političkih snaga da ih maksimalno osposobimo i sarađujemo sa Srbijom na tim pitanjima”.

Niko ne sme da se zanosi činjenicom da je prestala bilo kakva opasnost za sve nas na ovom prostoru(Milorad Dodik)

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je da je vežba bila visokorizična, i svima koji su u njoj učestvovali odao priznanje na uspešno završenoj vežbi.“Srbija je zemlja koja je sposobna da se brani od izazova”,  rekao je Diković.

U dinamičkom delu prikaza, učestvovale su zajedno snage Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova s više od 30 sredstava naoružanja i vojne opreme, iz kojih su izvedena gađanja s ubojnim sredstvima, uključujući i gađanje iz aviona i helikoptera.

U okviru taktičko-tehničkog zbora izloženo je više od 40 sredstava naoružanja i vojne opreme odbrambene industrije Srbije.

U realizaciji svih aktivnosti učestvovalo je više od 500 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnika odbrambene industrije Srbije. Prikazano je dejstvo avijacije, specijalnih jedinica Vojske i MUP-a, kao i dejstva artiljerijskim sistemima „alas”, modernizovanim „ognjem”, „moravom”, „norom”.

Srbija je zemlja koja je sposobna da se brani od izazova(Ljubiša Diković)

Atraktivna su bila i dejstva novom generacijom streljačkog naoružanja, modularnim i snajperskim puškama, kao i bacačem granata, i demonstracije gađanja iz borbenih i terenskih vozila.

Tri unapređena tenka s protivavionskim mitraljezima gađala su, u pokretu, mete u tunelu. Reč je o modernizovanovanim tenkovima M-841S, M-84A i M-84. Iza njih je bilo borbeno vozilo M-80.

Protivavionski sistem „pasars” pogodio iz topa kalibra 40 mm pravo u centar metu na udaljenosti od 1,5 kilometar. Ponašanje topa u rafalu pokazalo se kao stabilno.

Predstavljeno je i malo besposadno oklopno vozilo „miloš“, koje je pogodilo mete pravo u centar. Tim malim guseničarom se upravlja daljinski, a posebno je pogodan za borbe u urbanim sredinama. Nakon toga, vozilo „lazar 3” gađalo je topom kalibra 30 mm metu udaljenu 1,5 kilometar.

Protivoklopni helikopteri Hn42/45 „gama“gađali su mete raketama „maljutka” na daljinu od 1.500 metara. Ti helikopteri su namenjeni za vatrenu podršku, neutralisanje i onesposobljavanje oklopnih borbenih sredstava.

Protivraketni sistem „alas” gađao je pokretnu metu koja je udaljena oko 12 kilometara. Operater je pripremio raketu za dejstvo, nakon čega je ona lansirana. Raketa leti uz pomoć autopilota i pogađa metu.

Najubojitiji su bili artiljerci. Kada je samohodna haubica „nora” iz topa kalibra 155 mm ispalila prvi projektil, zemlja se tresla. Ubrzo je usledio drugi i treći projektil i – svi su pogodili metu.

U okviru prikaza operativnih sposobnosti Vojske Srbije, demonstrirane su i sposobnosti jedinica Vojne policije u kontroli teritorije u zoni odgovornosti i rešavanje talačke situacije, operativne sposobnosti dela specijalnih jedinica Vojske Srbije u sadejstvu sa specijalnim antiterorističkim jedinicama MUP-a u protivdiverzantsko-terorističkim dejstvima, kao i prikaz sposobnosti sanitetske evakuacije vazdušnim i kopnenim putem.

Najatraktivnijih deo ipak je ostao za kraj. Modernizovni višecevni raketni sistem „oganj” i modularni samohodni raketni sistem „morava”, koja je prvi put predstavljena javnosti na bojevom gađanju, namenjeni za vatrenu podršku jedinica brigadnog nivoa, za oko tri-četiri minuta, isplalili su 70 raketa. Iza projektila su ostajali plameni jezičci, a na zemlji oblaci prašine. Činilo se da gore i zemlja i vazduh.

Na kraju vežbe pilot lovačkog aviona „MiG-29” je iz kokpita čestitao Dan pobede, Dan Evrope i Dan Vojske Srbije.

Na poligonu u Nikincima pripremljen je i taktičko-tehnički zbor, kao i izložba „Jugoimporta SDPR“, koju su gosti svečanosti imali prilike da obiđu.

Milan Bozokin

Foto: Slobodan Šušnjević

 

 

Vučić sa slovenačkom ministarkom odbrane



Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je u Nikincima, nakon prikaza dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, razgovarao s ministarkom odbrane Republike Slovenije Andreom Katič o vojnotehničkoj saradnji dveju zemalja, situaciji u regionu i saradnji u oblasti namenske industrije.

Premijer Vučić je zahvalio na učešću slovenačkih vojnika u sastavu KFOR-a na očuvanju bezbednosti stanovništva na Kosovu i Metohiji, ističe se u saopštenju Vladine Kancelarije za saradnju s medijima. 

On je izrazio spremnost srpske vojske za učešće u misijama pod okriljem EU i UN, kao i spremnost za saradnju sa slovenačkom vojnom industrijom na jačanju kapaciteta za proizvodnju u oblasti namenske industrije.

“Saradnja naših dveju vojski i naših dvaju ministarstava je više nego dobra”,  istakla je ministarka odbrane Slovenije Andrea Katič, navodi se u saopštenju.  

Naša oružja i oruđa



Gotovo sva oružja i oruđa koja su predstavljena osmišljena su u Srbiji. Atraktivna su bila dejstva novom generacijom streljačkog naoružanja, gađanja iz borbenih i terenskih vozila kao i naleti avijacije.

 

Autor:
Pošaljite komentar