Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ НАКОН САМИТА Ово је скок у будућност, Србија ће бити сасвим другачија; ЛИЧНО ЋУ СЕ БОРИТИ ЗА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

19.07.2024. 11:28 12:13
Пише:
Извор: screenshot/ RTS

У Палати Србија након Самита о критичним сировинама, на конференцији за новинаре јавности су се обратили председник Србије Александар Вучић, канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц и потпредседник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович.

„Размишљао сам како данас да се обратим људима и увек сам више бринуо о суштини него о форми. Поносан сам на ово што смо данас започели. Посебно хвала нашим партнерима из Немачке, канцелару Шолцу што му није било тешко да дође, хвала Шевчовићу који је од почетка био са нама. Данас овде сте видели људе који су потписивали меморандуме, крем де ла крем европске привреде, индустрије, финансијских организација, све из Европе што је значајно и вреди успели смо да доведемо у Србију“, рекао је Вучић.

Додаје да је ово важно за Европу, Немачку, а за нас у Србији најважније.

„Ово ће да представља прекретницу, велику промену, скок у будућност. Када сам ово све рекао знам и тешкоће са којима се суочавамо. И пре него што смо потписали било какав уговор, а данас је само меморандум, ништа нисмо крили, све радимо транспарентно. Поносим се тим пројектом“, рекао је Вучић.

Вучић додаје да нико ништа не жели да таји и крије од наших људи.

„Србија ће инсистирати и лично ћу се као председник Републике борити и за животну средину и за живот нашег народа да им и ваздух и земља и вода остану чисти. То је од кључног значаја, све експерте имаћемо на располагању. За нас је заштита животне средине од суштинског значаја. Ово је велики економски напредак наше земље, донеће нам најмање шест милијарди евра нових инвестиција. То су огромне промене, за нас је од пресудног значаја економски ланац о ком смо говорили. Данас ми је Шолц потврдио, не мора да ми потписује ништа, верујем му на реч“, истакао је Вучић.

Додаје да овде није крај и да ће имати још разговора после овога.

„ Ми смо око минералних сировина потписали, морамо да сагледавамо ствари да искористимо оно што имамо. А Србија нема море, нафте, гаса, али оно што имамо да то искористимо у најбоље, да сачувамо људе, да им обезбедимо веће плате, пензије. Трговинску размену смо са Немачком увећали три пута последњих година. Од понедељка моћи ћете да видите нове велике вести за нашу земљу“, навео је Вучић.

Шолц: Одлука у правом тртенутку

Након Вулића, обратио се и Олаф Шолц.

„Ова одлука тражи храброст, али је донесена у исправом тренутку. Копањем литијума у Србији, желимо мобилност, литијум морамо користити када је реч о батеријама. Потребно нам је климатски неутрално произведена енергија, потребне су нам батерије. Желим да кажем да је пројекат Јадар добар за Србију, доноси економске перспективе које ће се десити и то је тако због два принципа која ћемо поштовати, реч је о томе да се рударство остварује уз поштовање када је реч о заштити животне средине. Даћемо допринос томе и помагаћемо да се све тако и деси. Грађани морају да се увере у то. Истовремено ће то створити радна места у Србији“, навео је Шолц.

Питања новинара

За председника Вучића, како ће гаранције за ланац производње да се остваре у Србији?

- Изражавам захвалност свим prеthodnim властима јер Рио Тинто је овде 23 године и зато смо најдаље отишли. Нажалост Рио Тинто је био арогантнији у том периоду. То је на крају наша одлука, ми смо ти који процењујемо, да ли смо задоовљни достигнутим нивоом заштите животне средине. Највише верујем својим очима, нисам експерт, али умем да видим да ли се то испуњава или се не испуњава. Мој посао је да штитим интересе Србије. Ако мислите да постоји било ко у свету да може боље да нам гарантује, ја не мислим, посебно када добијете овако чврсте речи и гаранције. Тек је почетак, нисмо о уговорима говорили ни разговарали. Веома велику наду полажем у све ово, не бих да причам шта би било да смо пројекат уништили и какве би пенале имамо. Ово сматрам огромном приликом, знам да то неће ићи лако из три разлога. Први је тај што постоји део људи који живе у Јадру и Рађевини који имају сумње, са тим људима биће најлакше јер они ће са нама да разговарају. Имате други део људи забринут јер су читали и слушали свашта и зато што су изложени пропаганди. Борићемо се да сазнају истину. постоји трећи круг којима није ни важно шта се тамо збива и шта је истина. Није им важно шта то доноси Србије него мисле да је политички популарно и мисле да ће тако да ме сруше и дођу на власт. Нећу губити превише енергије у објашњењу оних који не желе да их чују. Што се тиче прве и друге групе људи, што се народа тиче увек сам спреман за сваку врсту разговора и разговараћу са љуидима. За мене је једино Србија важна и мој посао је да служим Србији а не њима.

 

За канцелара Шолца, на који начин Немачка може да гарантује да неће доћи до загађења?

- Можда је најбоља гаранција, као што вам је познато, када је реч о заштити животне средине, то је наш циљ, да останемо јака индустријска земља, да добијемо на снази, али да 2045. можемо пословати на климатски неутралан начин. То је велики изазов. Немачка има 84 милиона становника, трећа по реду макроекономија света, имамо велику индустрију и индустријских процеса. Потребна нам је велика количина енергије. Обавеза за све нас, и у Немачкој и у другим државама, ово што радимо овде тражи исто тако поступање према сировинама које имамо у нашим земљама, морамо користити и спроводити сваки рентибилан пројекат. Одговор на питање је јасно, морамо сви заједно успети у томе у нашим земљама да тежимо највећим могућим еколошким стандардима.

Потписан меморандум ЕУ и Србије

Србија и ЕУ потписале Меморандум о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима.

Потписе се ставили Дубравка Ђедовић Хандановић и Марош Шевчович.

Аутор:
Пошаљите коментар
СНАЖНЕ ПОРУКЕ СА САМИТА; ВУЧИЋ: Уверен сам да шансу НЕЋЕМО ПРОПУСТИТИ; ШОЛЦ: Србија сада игра КЉУЧНУ УЛОГУ

СНАЖНЕ ПОРУКЕ СА САМИТА; ВУЧИЋ: Уверен сам да шансу НЕЋЕМО ПРОПУСТИТИ; ШОЛЦ: Србија сада игра КЉУЧНУ УЛОГУ

19.07.2024. 09:59 10:29
АНА БРНАБИЋ О САСТАНКУ ШОЛЦ-ВУЧИЋ: Србија домаћин важног самита на коме се одлучује шта ће покретати индустрију

АНА БРНАБИЋ О САСТАНКУ ШОЛЦ-ВУЧИЋ: Србија домаћин важног самита на коме се одлучује шта ће покретати индустрију

19.07.2024. 09:07 09:14