broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Већа примања за све категорије пензионера

25.05.2018. 12:30 13:25
Пише:
Извор: Tanjug (Dimitrije Goll)

БЕОГРАД, ОБРЕНОВАЦ: Закон о привременом смањењу пензија из 2014. године биће укинут, а, саопштавајући ту вест председник је Србије Александар Вучић рекао да би волео да Влада буде у могућности да то примени већ од новемба, а у сваком случају од наредне године. То ће, између осталог, значити да ће сви пензионери имати значајно веће пензије него пре примене тог закона, а у сваком случају, рецимо, онај ко је примао 50.000 пензију 2014. године имаће после ове одлуке укупно повећање у односу на 2014. 9,1 одсто и примаће више до 54.000 динара. 

За најсиромашније пензионере, додао је, предвиђено је додатно повећање за пет одсто, чиме ће повећање за њих у односу на 2014. годину бити између 10,4 одсто и 13,3. 

Како је Вучић објаснио, одлуку је донео заједно са председницом Владе Србије Аном Брнабић и истакао да је донета после тешких и вишемесечних преговора са Међународним монетарним фондом.

Укупно ће увећање пензија износити између пет и 25 одсто, а у односу на 2014. годину између 8,4 и 13,3 одсто. 

Како је објаснио, сви који су имали пензије веће од 37.000 динара а који су у 2018. примали нешто мање него 2014. имаће значајно више него пре 2014. године. Ко је примао 50.000 динара 2014., имаће укупно повећање 9,1 одсто и 54.541 динара. 

Вучић је навео да је највећи проблем био са 1.191.000 пензионера који примају до 30.000 динара, јер би они само укидањем закона добили повећање само од 2,8 одсто и зато смо одлучили да њима поново повећамо за додатних пет одсто. 

Зато ће они имати укупно повећање у односу на 2014. годину између 10,4 одсто и 13,3 одсто. Они који примају до 25.000 динара имаће 10,4 одсто, а они преко 30.000 динара 13,3 одсто. 

Вучић је казао да најмањи проценат увећања имају они који имају пензију 120.000 динара и то 8,4 одсто у односу на 2014. годину а пензија ће им после повећања бити 130.076 динара.

Председник, који је ово саопштио након обиласка радова на Коридору 11, обратио се премијерки с опаском да би волео ако је могуће да ова одлулука о већим пензијама буде примењена од новембра, а у сваком случају од почетка наредне године. 


Не очекујте много боље, биће тешко

Вучић је истакао, коментаришући то што Приштина не испуњава своје обавезе из Бриселског споразума, да морамо да знамо да живимо у двоструким стандардима и да не треба да очекујемо да ће бити много боље, већ да ће бити тешко.

На питање да ли постоји неко на западу ко каже да Србија није проблем, већ да је јасно да Албанци не желе да формирају ЗСО, Вучић је рекао да сви то знају, али да то никога посебно не интересује, посебно не оне који су признали независност Косова.

Указао је да нико није реаговао на изјаву координатора за дијалог Београда и Приштине косовских власти Авнија Арифија.

Својевремено је Дејвид Мекалистер био фер, па је рекао албанском премијеру Едију Рами да би, да је Србија учинила неком Албанцу оно што је учињено Марку Ђурићу у Приштини, Вучић био обешен насред УН.

Живимо у двоструким стандардима, нешто важи за нас, нешто за њих. Тако је било и биће, казао је Вучић.

Он је казао да је наша жеља да се изборимо за бољи статус, те да је важно што нам пријатељи као што је кинески председник Ssi Ђипинг шаљу писма, примају га у Турској, Русији, и на западу из више поштовања.

Њихов интерес је да гурају независно Косово, а наше да штитимо наш народ. Не очекујте много боље, биће тешко, закључио је Вучић.


Више аутопутева од свих у региону, крећу радови ка ХР

Председник Србије рекао је да ће Србија ускоро имати највише километара аутопутева у региону, више него све земље у окружењу и најавио да ће у јуну почети радови на обнови аутопута од  Сремске Митровице до границе с Хрватском.

Он је, приликом обиласка радова на изградњи моста преко ушћа Колубаре у Саву код Обренвца на деоници Коридора 11, рекао да ћемо до краја године имати више аутопутева него Хрватска, а имали смо дупло мање.

Вучић је казао да су то велике ствари које се догађају и да имамо много више километара аутопута него Румунија, која је чланица ЕУ, као и да нећемо стајати.

Рекао је да се и у мају очекује да Србија има суфицит, те да очекује да ће у првом полугодишту бити остварено 150 милиона суфицита у буџету, напомињући да нисмо имали вековима то да три године заредом постоји суфицит.

Вучић је казао да су у Европи већи раст имали само Мађарска и Пољска, а да ми имамо 4,5 одсто и да би било добро да наставимо раст од четири одсто до краја године, па идуће 4,5 одсто.

Он је честитао свим мајсторима и стручњацима који раде огроман посао на овој деоноци обилазнице, рекавши да, када је последњи пут био на градилишту није било ниједног носећег стуба, а да сада величанствено изгледа.


Видећемо шта ће бити, а те сецикесе оставите по страни

Вучић је рекао да су у САД ухапшени људи познати као блиски сардници Вука Јеремића, те да је ту реч о „озбиљној међународној банди лопова предвођеној Јеремићем“. 

Одговарајући на питање новинара о хапшењу лгрупе људи у САД, а међу којима су, како наводе медији, и блиски сарадници Јеремића, Вучић је навео да је реч о Патрију Хоу и шеику Тидијану Гадиоу, који су ухапшени у корупционашком скандалу од три милиона евра, а српској јавности су познати као блиски сарадници Вука Јеремића и његове организације ЦИРСД.

Како је рекао реч је о озбиљним међународним криминалцима и додао: “То смо знали, није то од јуче“.

Како је рекао, уплаћиване су и паре из страних мабасада, а видеће се шта ће ту да се испетља и о чему се ради, као и да ће „свирати клавир“.

Те лопове и сецикесе оставите по страни, рекао је Вучић, те додао да је на другој страни данас добар дан, између осталог, и због изградње моста код Обреновца, вести о укидању Закона о привременом смањењу пензија...

Новинаре је интересовала и реконструкција владе и питање да ли ће амбасаде имати утицаја на избор министара на шта је Вучић рекао да од када је био премијер и сада председник Србије сви знају да ниједан амбасадор не може да се меша у то. 

Ко ће да буде на функцијама прво треба да се одлучи у надлежним органима, о томе одлучују грађани Србије преко својих изабраних представника. Поносан сам на то што сто смо независна, слободарска земља која самостално доноси своје одлуке, рекао је Вучић.

У том смислу Вучић је рекао и да „ови из опозиције све знају“ и много су важни. 

Само поставите Сашу Јанковића за премијера и међународног лопова Вука Јеремића. Не знам шта је препоштеном Ђиласу што сам пријави 25 милиона евра имовине, питајте раднике који се муче колико им треба, милион година за то што је неко за три године владавине опљачкао грађане Србије - они ће много да се питају у Србији, поручио је Вучић.  


Указао је да се граде два моста, оба са по три траке, а да је дужина од 1.581 метар, којим ће се премостити Сава и Колубара, на веома тешком делу.

Најавио је да ће у јуну кренути радови на обнови аутопута од хрватске границе до Сремске Mmitrovicе, деоници од 25 километара.

Годину дана ће трајати радови и то ће бити као писта. Када из ЕУ улазите у Србију да видите да нисте ушли на лошије место, док не постанемо чланица, већ на боље место, казао је Вучић.

Рекао је да ће до краја године, а можда и раније, бити завршен пут Лајковац-Љиг, где остаје један тунел проблем, заштита и водотокови, а све ће до новембра бити решено. 

Остаје затим још Уб-Обреновац и Обреновац-Сурчин, за шта је рок до краја идуће године, али ће се завршити пре времена јер радови иду одлично.

Имаћемо за мање од годину и по у потпуности аутопут до Чачка, за мање од три до Пожеге, о тада остаје Пожега-Бољаре, и Пожега-Котроман. То је веома важно за спајање са српским делом Херцеговине, РС и БиХ у целини. Такође у међувремену морамо да урадимо и кренемо у конацнцо уговарање моравског аутопта, јер фабрике не би дошле у Краљево, и Леони и Таипа група, да нисмо обећали изградњу аутопута Чачак-Краљево-Врњачка Бања-Трстеник-Крушевац- Ћевац-Појате, око 106 километара, објаснио је Вучић.

Рекао је да остаје да се коначно заврши „мучење“ до Крагујевца, брза саобраћајница, у најгорем случају, до Пожаревца, па да се продужи према Градишту и Гулупцу, да се приближи источна Србија.

Такође је указао и на потребу изградње аутопута Рума-Шабац, те потом брзи пут Шабац-Лозница, а онда и Београд-Зрењанин-Нови Сад, а ако Румуни инсистирају и до Вршца.

Пре краја године до Бугарске и Грчке ће грађани моћи да путују у потпуности аутопутем, нагласио је Вучић.

Ми ћемо свој део у потпуности завршити, па ће свима бити лакше да иду преко једне уређене земље и дивних аутоптева које имамо, навео је он.

Указао је да се обављају и радови на Y краку код Суботице, и да је договорено са Азербејџаном и Кинезима обилазница до Бубањ Потока, па тежи део од Бубањ Потока до Вичне, који је скупљи део.

Изразио је тим поводом захвалност премијерки Ани Брнабић, министарки Зорани Михајловић, Зорану Бабићу из Коридора, који, како је рекао, врло добро ради посао, али и Зорану Дробњаку из Путева Србије за којег је, у шали, казао да воли да попије коју чашицу више, али добро ради.

Истакао је и да је Дробњак домаћин из Чачка који може да попије и 20 чашица, а да не буде пијан.

Аутор:
Пошаљите коментар
Брнабић: Веће плате и пензије ако се настави раст привреде

Брнабић: Веће плате и пензије ако се настави раст привреде

30.04.2018. 20:39 20:42
ПОВИШИЦА ПЕНЗИОНЕРИМА Колико ће се ко радовати, нико још не зна

ПОВИШИЦА ПЕНЗИОНЕРИМА Колико ће се ко радовати, нико још не зна

21.05.2018. 23:02 23:04