broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тачи: Састанак био изузетно тежак, без конкретног резултата

29.04.2019. 22:49 23:36
Пише:
Извор: Танјуг (Видео)

БЕРЛИН: Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи рекао је вечерас по завршетку самита о Западном Балкану у Берлину да је састанак био "изузетно тежак" и да је завршен без конкретног резултата.

Он је новинарима у Берлину рекао да је заједнички закључак учесника самита да замрзнути конфликт између Београда и Приштине треба да се превазиђе.

"Једина опција је дијалог. Позиција Косова је јасна, неће бити условљавања дијалога", тврди Тачи. 

Тачи је, како преноси Газета експрес, разочаран по питању визне либерализације:

"Ми смо применили неопходне стандарде и критеријуме. Ако се то не догоди у блиској будућности, то ће бити велико разочарање", рекао је он.

Нема помирења док Србија и БиХ не признају Косово

Хашим Тачи рекао је вечерас да се на отварању Берлинског самита разговарало о регионалној сарадњи и помирењу којег, како тврди, неће бити док Србија и Босна и Херцеговина не признају Косово. 

Он је на свом Фејсбуку написао да су ситуација и односи између Београда и Приштине на ниском нивоу, тако да су у таквим околностима многе добре иницијативе из берлинског процеса остале неиспуњене.

"Ова лоша ситуација се не може превазићи апстрактним изјавама и обећањима. Земље региона треба да донесу храбре одлуке, али то се неће десити све док се не донесу храбре и стратешке одлуке Европске уније и држава чланица. Ни помирење неће бити могуће све док Србија и Босна и Херцеговина не признају независност Косова“, написао је Тачи.

Немачка и Француска, сматра он, имају могућност да преузму вођство за те храбре одлуке, преноси РТК на српском језику.

Али, понавља он, једна од првих одлука коју би ЕУ требало да донесе је либерализација визног режима.

Харадинај: Признање, па све остало, хвала Немачкој

БЕРЛИН: Признање представља полазну тачку за напредак, поручио је данас косовски премијер Рамуш Харадинај у говору на самиту у Берлину, уз опаску да то није и крајња тачка.

Он је то написао на свом фејсбук профилу.

Харадинај је, такође, захвалио Немачкој на сталној подршци "праву Косова на држављанство и територијални интегритет као услов за мир у региону".

"Данас смо спремни завршити сва отворена питања између наше две држава", рекао је Харадинај закључујући да је "у интересу свих да САД постану гарант решења, заједно са Европском унијом".

Харадинај је рекао да без узајамног признања и узајамног поштовања не може бити напретка у односима Београда и Приштине.

Признање у садашњим границама Косова ће, каже, значити превазилажење свих других препрека напретку.

"На пример, неће бити трговинских баријера ни на једној страни", навео је Харадинај.

"Јасно је да не можемо напредовати док не признајемо истину о прошлости", каже он и "објашњава" да је "истина из прошлости да је Косово претрпело злочине и да смо морали да кренемо од нуле".

А стварност садашњости је, каже он, да је Косово сада независна држава, а Србија то треба да призна.

ЊТ: Најпре посредовати између Тачија и Харадинаја

ЊУЈОРК: Њујорк Тајмс у чланку посвећеном самиту о Западном Балкану наводи да немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон најпре треба да "посредују између двојице косовских лидера".

У чланку под називом "Импулс за проналажење договора између Србије и Косова ставља на видело националне поделе", Њујорк Тајмс пише да Макрон и Меркел, ако желе да "имају било какву наду да ће ублажити напетости између Косова и Србије и прекинути застој у разговорима о нормализацији односа", онда "можда прво морају да посредују у другом миру - између два косовска лидера".

Тачи је за Њујорк Тајмс негирао наводе о борби за власт са Харадинајем, истичући да су њих двојица били "другови" у борби за независност и да су "сада пријатељи", који, како је навео, имају разлике.

"Ја сам оптимиста. Верујем да можемо да постигнемо споразум који ће донети признање Косова од стране Србије, док је премијер више скептичан по овом питању", каже Тачи за Њујорк Тајмс.

Харадинај за лист каже да је "експериментисање са границама неуставно" и да "ко код га заступа у име Косова, није у праву".

Такви предлози, сматра он, нису у "име Косова", него, како каже, "у име само једног човека - председника".

"Ако се према било каквом листу папира каже да је пристао да промени границе, он ће напустити свој посао", закључио је за Њујорк Тајмс Харадинај.

Аутор:
Пошаљите коментар
Тачи прети новим мерама ако Србија настави "да буде агресивна"

Тачи прети новим мерама ако Србија настави "да буде агресивна"

29.04.2019. 16:51 18:50
Не помажу уцене и "понуде", може само компромис 

Не помажу уцене и "понуде", може само компромис 

29.04.2019. 16:15 16:56
Вучић из Берлина: Спремни за дијалог чим се укину таксе

Вучић из Берлина: Спремни за дијалог чим се укину таксе

29.04.2019. 15:14 18:37