Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tači: Sastanak bio izuzetno težak, bez konkretnog rezultata

29.04.2019. 22:49 23:36
Piše:
Izvor: Tanjug (Video)

BERLIN: Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači rekao je večeras po završetku samita o Zapadnom Balkanu u Berlinu da je sastanak bio "izuzetno težak" i da je završen bez konkretnog rezultata.

On je novinarima u Berlinu rekao da je zajednički zaključak učesnika samita da zamrznuti konflikt između Beograda i Prištine treba da se prevaziđe.

"Jedina opcija je dijalog. Pozicija Kosova je jasna, neće biti uslovljavanja dijaloga", tvrdi Tači. 

Tači je, kako prenosi Gazeta ekspres, razočaran po pitanju vizne liberalizacije:

"Mi smo primenili neophodne standarde i kriterijume. Ako se to ne dogodi u bliskoj budućnosti, to će biti veliko razočaranje", rekao je on.

Nema pomirenja dok Srbija i BiH ne priznaju Kosovo

Hašim Tači rekao je večeras da se na otvaranju Berlinskog samita razgovaralo o regionalnoj saradnji i pomirenju kojeg, kako tvrdi, neće biti dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju Kosovo. 

On je na svom Fejsbuku napisao da su situacija i odnosi između Beograda i Prištine na niskom nivou, tako da su u takvim okolnostima mnoge dobre inicijative iz berlinskog procesa ostale neispunjene.

"Ova loša situacija se ne može prevazići apstraktnim izjavama i obećanjima. Zemlje regiona treba da donesu hrabre odluke, ali to se neće desiti sve dok se ne donesu hrabre i strateške odluke Evropske unije i država članica. Ni pomirenje neće biti moguće sve dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju nezavisnost Kosova“, napisao je Tači.

Nemačka i Francuska, smatra on, imaju mogućnost da preuzmu vođstvo za te hrabre odluke, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Ali, ponavlja on, jedna od prvih odluka koju bi EU trebalo da donese je liberalizacija viznog režima.

Haradinaj: Priznanje, pa sve ostalo, hvala Nemačkoj

BERLIN: Priznanje predstavlja polaznu tačku za napredak, poručio je danas kosovski premijer Ramuš Haradinaj u govoru na samitu u Berlinu, uz opasku da to nije i krajnja tačka.

On je to napisao na svom fejsbuk profilu.

Haradinaj je, takođe, zahvalio Nemačkoj na stalnoj podršci "pravu Kosova na državljanstvo i teritorijalni integritet kao uslov za mir u regionu".

"Danas smo spremni završiti sva otvorena pitanja između naše dve država", rekao je Haradinaj zaključujući da je "u interesu svih da SAD postanu garant rešenja, zajedno sa Evropskom unijom".

Haradinaj je rekao da bez uzajamnog priznanja i uzajamnog poštovanja ne može biti napretka u odnosima Beograda i Prištine.

Priznanje u sadašnjim granicama Kosova će, kaže, značiti prevazilaženje svih drugih prepreka napretku.

"Na primer, neće biti trgovinskih barijera ni na jednoj strani", naveo je Haradinaj.

"Jasno je da ne možemo napredovati dok ne priznajemo istinu o prošlosti", kaže on i "objašnjava" da je "istina iz prošlosti da je Kosovo pretrpelo zločine i da smo morali da krenemo od nule".

A stvarnost sadašnjosti je, kaže on, da je Kosovo sada nezavisna država, a Srbija to treba da prizna.

NJT: Najpre posredovati između Tačija i Haradinaja

NJUJORK: Njujork Tajms u članku posvećenom samitu o Zapadnom Balkanu navodi da nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron najpre treba da "posreduju između dvojice kosovskih lidera".

U članku pod nazivom "Impuls za pronalaženje dogovora između Srbije i Kosova stavlja na videlo nacionalne podele", Njujork Tajms piše da Makron i Merkel, ako žele da "imaju bilo kakvu nadu da će ublažiti napetosti između Kosova i Srbije i prekinuti zastoj u razgovorima o normalizaciji odnosa", onda "možda prvo moraju da posreduju u drugom miru - između dva kosovska lidera".

Tači je za Njujork Tajms negirao navode o borbi za vlast sa Haradinajem, ističući da su njih dvojica bili "drugovi" u borbi za nezavisnost i da su "sada prijatelji", koji, kako je naveo, imaju razlike.

"Ja sam optimista. Verujem da možemo da postignemo sporazum koji će doneti priznanje Kosova od strane Srbije, dok je premijer više skeptičan po ovom pitanju", kaže Tači za Njujork Tajms.

Haradinaj za list kaže da je "eksperimentisanje sa granicama neustavno" i da "ko kod ga zastupa u ime Kosova, nije u pravu".

Takvi predlozi, smatra on, nisu u "ime Kosova", nego, kako kaže, "u ime samo jednog čoveka - predsednika".

"Ako se prema bilo kakvom listu papira kaže da je pristao da promeni granice, on će napustiti svoj posao", zaključio je za Njujork Tajms Haradinaj.

Autor:
Pošaljite komentar
Tači preti novim merama ako Srbija nastavi "da bude agresivna"

Tači preti novim merama ako Srbija nastavi "da bude agresivna"

29.04.2019. 16:51 18:50
Ne pomažu ucene i "ponude", može samo kompromis 

Ne pomažu ucene i "ponude", može samo kompromis 

29.04.2019. 16:15 16:56
Vučić iz Berlina: Spremni za dijalog čim se ukinu takse

Vučić iz Berlina: Spremni za dijalog čim se ukinu takse

29.04.2019. 15:14 18:37