light rain
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СУТРА ИЗБОРИ У 89 ГРАДОВА И ОПШТИНА Биралишта се отварају у 7 сати

01.06.2024. 10:43 10:52
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: У Србији се сутра одржавају избори у 89 градова и општина, међу којима и за Скупштину Београда, а грађани ће моћи да гласају на бирачким местима која се отварају у 7.00, а затварају у 20.00 часова, када се завршава и изборна тишина.

На почетку изборног дана, бирачки одбор у присуству бирача који први дође на бирачко место утврђује да ли је гласачка кутија исправна и празна и то уписује у контролни лист.

Након тога, контролни лист потписују бирач који први дође на бирачко место и најмање један члан бирачког одбора.

Бирачки одбор у присуству бирача који први дође на бирачко место убацује попуњен и потписан контролни лист у гласачку кутију, коју након тога печати.

Бирачи морају да понесу на увид личну карту или пасош како би доказали свој индентитет, а онима који се у тренутку затварања гласачког места затекну у реду мора да се омогући да гласају.

Сваком бирачу спрејом се обележава кажипрст десне руке и контролише УВ лампом да се не би догодило да гласа два пута, а гласа се иза паравана који обезбеђује тајност.

Бирачи који услед неписмености, слабовидости, инвалидитета или неког другог разлога нису у стању да сами попуне гласачки листић имају право да на бирачко место поведу помагача који ће уместо њих попунити гласачки листић, онако како му одреде.

Уколико бирачи нису у могућности да гласају на бирачком месту услед тешке болести, старости или инвалидитета, потребно је да о томе обавесте управу градске општине града Београда у којој има пребивалиште најраније 30. маја, а најкасније 2. јуна до 11.00 часова, односно бирачки одбор на дан гласања најкасније до 11.00 часова. 

На основу измене и допуне Закона о јединственом бирачком списку, грађани који су променили пребивалиште после 3. јула 2023. године неће моћи да гласају на новој адреси.

Према Закону о локалним изборима, изборна комисија у року од 96 часова од затварања бирачких места доноси и објављује за сва бирачка места укупан извештај о резултатима локалних избора.

Тај извештај садржи податке о броју бирача уписаних у бирачки списак, броју оних који су изашли на изборе, оних који су гласали, податке о броју неважећих и важећих гласачких листића, као и број гласова који је добила свака изборна листа и број мандата.

Број бирача који су гласали утврђује се на основу броја гласачких листића који се налазе у гласачким кутијама.

Изборна комисија на веб-презентацији објављује укупан извештај о резултатима локалних избора и резултате гласања за свако бирачко место.

Непосредно по завршетку избора, изборна комисија доставља министарству које је надлежно за локалну самоуправу укупан извештај о резултатима локалних избора.

Против укупног извештаја о резултатима локалних избора подносилац проглашене изборне листе и бирач могу поднети приговор изборној комисији у року од 72 часа од објављивања укупног извештаја на веб-презентацији.

Када је реч о расподели мандата, у томе могу учествовати само изборне листе које су добиле најмање три одсто гласова од броја бирача који су гласали, а мандати се расподељују системом највећег количника.

То значи да се укупан број гласова који је добила изборна листа која учествује у расподели мандата подели сваким бројем од један до броја одборника који има скупштина.

Добијени количници разврставају се по величини тако да изборној листи припада онолико мандата колико има својих количника међу највећим количницима свих изборних листа које учествују у расподели.

Број највећих количника је број одборника који има скупштина.

Ако две или више изборних листа добију количнике исте вредности на основу којих се расподељује мандат, предност има изборна листа која је добила већи број гласова.

Када је реч о листама националних мањина, њима за освајање одборничких места није потребан цензус од три одсто.

Изборна комисија у року од седам дана од дана објављивања укупног извештаја о резултатима локалних избора решењем додељује мандате кандидатима за одборнике по њиховом редоследу на изборној листи, почев од првог кандидата са изборне листе и издаје уверења о избору за одборника.

Мандат одборника почиње да тече оног дана када је потврђен, а о његовом потврђивању одлучује скупштина на конститутивној седници.

Аутор:
Пошаљите коментар
СУТРА ГЛАСАЊЕ У 18 БАНАТСКИХ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА Ово су листе за које можете гласати!

СУТРА ГЛАСАЊЕ У 18 БАНАТСКИХ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА Ово су листе за које можете гласати!

01.06.2024. 09:43 10:05