Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Србија обележила Дан сећања на страдале у НАТО агресији

24.03.2022. 20:42 23:26
Пише:
Извор: Tanjug (Jadranka Ilić)

КРАЉЕВО: Парастосом жртвама, на централном краљевачком тргу, Тргу српских ратника, вечерас је обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године.

Парастос је служио партријарх СПЦ Порфирије, а обележавању 23. годишњице од почетка НАТО агресије, присуствовао је председник Србије Александар Вучић, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, премијерка Ана Брнабић и чланови њеног кабинета, као и српски члан председништва БиХ Милорад Додик и председница РС Жељка Цвијановић.



Трг српских ратника је био препун грађана, који су држали упаљене свеће у знак сећања на жртве, на скупу који носи поруку "Опростићемо ако будемо могли, заборавити само ако нас не буде било!".



Након парастоса, уследиле су беседа патријарха српског Порфирија, потом је изведена химна Србије, а после сценског приказа и сирена, грађанима се обратила Бојана Жарчанин, једна од жртава НАТО агресије.



Након извођења композиције "Гора јечи" и још једног сценског приказа, присутнима су се обратили Додик и Вучић, након чега је Хор и оркестар "Рапсодија" извео композицију "Ово је Србија“.


Порфирије: 19 НАТО држава учествовало у каиновском злочину



Патријарх СПЦ Порфирије поручио је на обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији, да је тај напад био организовано античовештво почињено према српском народу 1999. године, као и да је непобитно да је 19 НАТО држава учествовало у злочину.



Чињеница је непобитно да је тада 19 држава учестовало у ''каиновоском'' злочину, бомбардовању и разарању нашег народа и земље, праћено медијским фабрикама и трговањима истинама лажима, пласирањем клевета о нама, нашој цркви и нашем народу. Тада смо били суочени са бескрупулозним злом, са силом која ни тада, као ни било када, није узимала у обзир право и правду, нагласио је патријарх.



Како је рекао, једини критеријум за то су били моћ и сила.



Зато се молимо за нашу браћу и сестре пострадале у НАТО агресији, као и за све који и данас страдају било где, молимо се за мир у свету. Молимо се данас посебно за престанак сукоба у Украјини, за мир на Блиском истоку, Африци и свуда. Да сви разумеју да смо међусобно сви повезани и једни другима потребни. Сви људи су браћа и сви људи су наш браћа, поручио је Порфирије.

Порфирије је рекао да на почетку говора да је све створено из љубави Божије, а да је врхунац тог стварања управо човек, створен за љубав и даље стварање, али да је убрзо након тога почиње грех братоубиства.



Како је рекао, кроз историју се безброј пута понављала сцена братоубиства, када је Каин убио Авеља, поништавања другог човека као ближњег.



Тиме онај који убија поништава и свој лик и себе, јер атакује на сопствену природу и зато је свако убиство братоубиство, јер су сви људи деца Божија и међусобно као браћа, навео је Порфирије.



Казао је да смо тада били суочени са силом пред којом смо остали неми, али да се свако ћутање и страдање претвара у молитве у снагу за све који страдају на правди Бога.



Порфирије је рекао да су зато наша браћа и они који нас прогоне и којима смо и до данас мета.



Молимо се и за њих и за оне који нас клевећу, ми њих прогонити нећемо нити клеветати, али ћемо сведочити истину, и због њих и због нас. Наше страдање се не сме појавити као злопамћење већ као снага праштања и покајања. Мора се преобразити у живот у сваком добру и христоликој врлини, рекао је патријарх.



Зато призивамо Бога, јер је данас човек човеку Каин, да просветли нашу таму и учини све људе правом браћом међу собом, поручио је Порфирије.



На крају говора позвао је све сабране на том месту, да се посвете међусобном измирењу, праштању и миру Божијем, који превазилази сваки ум.


Вучић: Нећемо да клечимо и молимо, то је била агресија

Нећемо да клечимо и молимо, хоћемо да чувамо сећање на страдале и никада нећемо заборавити што сте нашој малој земљи и нашем великом народу урадили, поручио је председник Србије Александар Вучић.



Вучић је на рекао да је пре тачно 23 године кренуо бруталан, језив, злочиначки, ужасан, нељудски напад на једну малу земљу.



На малу земљу која тешко да је некоме нешто скривила, та мала земља никога није напала, ничију територију било које друге земље није угрозила. Та мала земља и велики народ хтели су само да буду свој на своме, да чувају своја огњишта, и ништа више. Али неки други, њих ни мање ни више 19 великих, највећих, најмоћнији, јаких, најјачих, силних, најсилнијих, су сву своју храброст, бахатостл, осионост, ароганцију желели да покажу на једном малом непокореном народу као што је био српски, нагласио је он.

Рекао је да им није било довољно то што су овом народу чинили годинама пре тога, већ су свом својом машинеријом, политичком, медијском, економском, а затим и војном насрнули да убију душу тог народа.



Наш народ није ни знао шта га је снашло. Наши су људи не верујући да је могуће да на крају 20 века неко буде тако брутално нападнут од великих јунака. Замислите какво је то јунаштво 19 на једног. Када кажу да су бранили мир, свет, што не добисте зелено светло од УН, Савета безбедности, што не легализовасте своју силеџијску одлуку, ypitao је Вучић.



Како је рекао те силеџије њих 19 нису само тукле једног већ и када је тај један пао, и када су му деца уплакана пала на земљу, наставили су да га шутирају.



Хоћете да после тога сваке године клечимо пред вама и да вам се извинимо што сте нас тукли и што сте нам тукли нашу децу, да би разумели оправданост вашег иживљавања над једном малом земљом и једним поноситим народом. Нећемо да клечимо и молимо, хоћемо да чувамо сећање на страдале никада нећемо заборавити што сте нашој малој земљи и нашем великом народу урадили, поручио је Вучић.

Додик: И данас се питам како спавају ти који су убијали децу

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су Срби слободарски народ који никада неће заборавити жртве НАТО агресије, као и да никада неће опростити тај страшни злочин, иако је учен да прашта.



Нагласио је да је очекивао да ће "НАТО безочници" рећи да су погрешили, али се преварио, јер, каже, и после 23 године неки од њих говоре да је то требало и да су убијена деца била колатерална штета, што је, тврди, још један разлог због кога никада неће пристати да РС буде део тог савеза.


Бојана: Можда ћу им опростити, али нећу никад заборавити



Бојана Жарчанин, која је у НАТО агресији 1999. године остала без ноге као девојчица од 14 година, када су рањени и њен брат, отац и стриц, вечерас је у Краљеву поручила да иако се опоравила никада не може да заборави црно небо и бомбе које су њеној породици и многим цивилима одузеле радост и здравље.



Опоравила сам се, можда ћу да им опростим али да заборавим никада, рекла је Бојана која је данас дипломирани економиста, супруга и мајка.



Не дај Боже да се икада икоме догоди рат, председниче чувајте нас, поручила је Бојана председнику Србје Александру Вучићу.



Чувајте мир и стабилност свих нас, рекла је Бојана која је сведочила о 1. мају 1999. године.



Сунчан дан заменио је мрак НАТО, бомбе су нам одузеле здравље и радост, рекала је Боана и подсетила да је тада њен брат Бојан задобио тешке повреде и да и данас носи гелер поред срца.



Отац и стриц тешко су рањени и данас имају видне ожљке од гелера од НАТО бомби, ја сам остала без ноге. Одузели су нам радост и зравље, али јак смо ми народ и жилав, издржљив, рекла је она и нагласила да су јој у опоравку помогли запослени у Студеници.



Поручила је на крају:"Девојчица са пропланка данас је дипомирани економиста, девојчица са пропланка данас је супруга, девојчица са пропланка данас је мајка петогодишње девојчице Дуње".


Као да је наишао облак са градом и направио штету, нису се окретали и данас уживају у сећањима и мисле да су јунаци не само тог већ и овог времена, рекао је Додик.



Подсетио је да је један од агресора на пројектилу написао и да је поносан што су нас нашли, а пројектил је нашао девојчицу у Врању и убио је. Додао је да се и данас пита како спавају ти који су убијали и убили 81 дете.



Нагласио је да српски народ зна да треба наставтити живот са тим ранама и да је Србија зато нашла нови пут, пут на којем су сви Срби, ма где живели јединствени и економски јаки.



Подсетио је на рушење школа, вртића и здравствених усранова, на убјане деце, и упитао какве је све то имало везе с ратом.



Окупили смо се вечерас да обележимо злочиначки поход НАТО у два наврата на слободарски српски народ и њихову Републику Српску и Србију, рекао је Додик и поручио да слободарски српски народ из Републике Српске припада јединственом српском народу.



Додао је да данас обележавамо и Дан сећања, на инцијативу председника Вучића, а која подразумева да Србија и РС заједно обележавају датуме из славне и тужне прошлости.



Србија је ојачала и ојачао је српски народ у целини, уверен да морамо да идемо даље и да будемо снажни и јединствени јер је то најбољи начин да се одужимо страдалим, онима који су веровали у Србију, који су гинули маштајући о развијеној, мирној, јединственој Србији, рекао је Додик.



Зато је, каже, важно у текшким временима окупити се око Вучића дати му снагу преговарача.



Та снага је неопходна, знам колико је важно да имамо стабилност мир и онда смо јаки и НАТО нам не може ништа, рекао је Додик и нагласио да ово време тражи да се окупимо око политике коју заступају Александар Вучић и његов тим.



Како је рекао, Србији је у име РС захвалан на ономе сто Србија јесте.



Веселимо се сваком њеном успеху јер није вазно да ли се зовемо босански, косовски, хрватски Срби, већ да се зовемо Срби. Зато је наше небо где год живимо небо слободе, које морамо да бранимо и да јачамо, рекао је Додик.



Поручио је Вучићу да му жели да прикупи нову снагу за дане које долазе, а који нису лаки.



То што чекамо за десетак дана то није проблем већ како је сачувати од оних који је желе превући на своју страну, оних који не желе да је оставе да буде слободна земља која суверено одлучује, рекао је Додик.

Србија данас обележава 23 године од агресије НАТО на тада Савезну Републику Југославију.



Према подацима Министарства одбране Србије, током ваздушне агресије НАТО убијено је 2.500 цивила, меду њима 89 деце и 1.031 припадник Војске и полиције. Према истом извору, рањено је око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајца, а 25 особа се и данас води као нестало.



Готово да нема града у Србији који се током 11 седмица није нашао на мети бомбардовања.



НАТО је извршио 2.300 удара и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби и оних са обогаћеним уранијумом.

Аутор:
Пошаљите коментар
Беч: Помен жртвама НАТО агресије на СРЈ, група Украјинаца ометала скуп

Беч: Помен жртвама НАТО агресије на СРЈ, група Украјинаца ометала скуп

24.03.2022. 20:11 20:17
Вучић: Нема оправдања за НАТО агресију

Вучић: Нема оправдања за НАТО агресију

23.03.2022. 23:37 23:38