overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Сервер: Изетбеговић једнако недоследан као и Додик

13.11.2017. 19:45 19:49
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

БЕОГРАД: Професор на америчком Универзитету Џонс Хопкинс и експерт за Балкан Данијел Сервер сматра да је члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, који заговара признавање независности Косова, једнако недоследан као и председник Републике Српске Милорад Додик.

Сервер је то рекао Танјугу, упитан да прокоментарише Изетбеговићеву изјаву да је БиХ требало давно да призна Косово, чиме се оспорава територијани интегритет Србије, гаранта Дејтонског споразума, односно уставног попретка и територијалног интегритета Босне и Херцеговине.



"Изетбеговић није ништа недоследнији од председника РС, Милорада Додика. Додик позива на референдум о независности у Републици Српској, али се противи признавању независности Косова", рекао је Сервер.Сервер, иначе, додаје да се не може правити аналогија између Косова и РС:



"Њихове историје, правни статус и међународни односи су различити. Једно не води ка закључцима за друго", сматра он.

 

Вук Станковић: Политичка провокација Бакира Изетбеговића



БЕОГРАД: Политички аналитичар Дејан Вук Станковић оценио је да је опасна и врло узнемирујућа изјава бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да се нада да ће БиХ признати Косово, као и да она представља политичку провокацију која може само даље да искомпликује већ компликоване односе. 



"Бакир Изетбеговић шаље изузетно узнемирујућу и политички штетну поруку, како у односу на Србију, тако и у односу на БиХ", рекао је Вук Станковић Танјугу. 



Каже да порука којом Изетбеговић призива признање КиМ представља напад на аспирације Србије да КиМ очува у својим границама. 



"Та изјава је опасна због тога што баца у воду све prеthodnе напоре које је Србија чинила да нормализује и успостави што боље могуће односе са БиХ. Истовремено, та изјава је опасна зато што је Србија по Дејтонском споразуму један од гаранта територијалне целовитости БиХ. Та изјава је опасна и за БиХ зато што сам Изетбеговић није спреман да прихвати став Републике Српске да треба да се одвоји од БиХ, а истовремео призива одвајање Косова од Србије", рекао је Вук Станковић.



Изјава Изетбеговић, истиче Вук Станковић, даје несумњиво за право председнику Републике Српске Милораду Додику да настави са политиком заговарања самоопредељања српског народа и изјава којом Изетбеговић показује да примењује политички лицемерме и двоструке стандарде у третману истих питања. 



Према његовим речима, ако је сецесија недопуштена у погледу статуса српског народа у БиХ, онда би требало да исто та сецесија буде недопуштена и погледу статуса Албанаца на КиМ.



"Једном речју, Изетбеговић политички провоцира и показује једну врсту недостатка дипломатског искуства и такта и он заправо негде руши самог себе, јер потокопавајући Србију поткопава земљу која је не само тежила ка томе да успостави што боље односе са БиХ, него је то и земља која је по међународном праву и споразумима гарант целовитости БиХ. То је опасно играње у времену велике потичке тензије и неизвестности каква постоји на Балкану и изјава која подгрева национализам на свим странама".



Вук Станковић додаје да је опасно и то што таква изјава долази од лидера из БиХ, "јер не само да у БиХ постоји отворено питање статуса српске заједнице него и Хрвати траже свој ентитет, тако да од три народа барем два могу апсолутно да буду срећна без БиХ".



Такође, Вук Станковић је нагласио да Изетбеговић призивајући сецесију КиМ и легализујући ту сецесију индиркетно отвара Пандорину кутију у коју може и врло лако и сам да упадне као лидер БиХ.



"Мислим да је то потпуно политички опасна и бескорисна изјава која ће ионако компликоване односе даље искомпликовати", додао је саговорник Танјуга.

Омеровић: Комадање СРБ значило би да и БиХ може на три дела

БЕОГРАД: Ван сваке је памети да неко ко је само један од три члана Председништва државе, која чува сопствени територијални интегритет, жели да признаје сецесију у другој држави, изјавио је народни посланик Мехо Омеровић.



"Чак и да то жели, било ко од три члана Председништва БиХ, то је немогуће без сагласности друге двојице", рекао је Омеровић Танјугу.



При томе се, истиче, ради о територији једне од држава која је гарант Дејтонског споразума, Србији, а на којем је направљена данасња БиХ, држава три народа. 



"Дакле, залагати се за комадање Србије признавањем Косова значило би да је то и прихватање да се и Босна и Херцеговина мозе делити на три дела", указао је Омеровић.



А то, сматра он, не жели ни Бакир Изетбеговић, нити они који су гаранти Дејтонског споразума. 



Последњи догађаји око Каталоније су више него јасно показали какав је став ЕУ око промене граница, истиче он.



"А, границе на Западном Балкану се, историјски гледано, могу мењати само силом. Коме је у интересу да то данас зели? Ником нормалном...", закључио је Омеровић.

Изетбеговићев саветник: Рекао је "надам се",не - признаће...



БЕОГРАД: Након што је Танјуг раније данас емитовао део интервјуа бошњачког члана Председниства БиХ Бакира Изетбеговића Дојче велеу, редакцији се јавио саветник за информисање у његовом кабинету, како се представио, захтевајући прецизирање те информације, за коју сматрају да, тако како је дата, представља политички проблем.



Тањуг је, наиме, пренео да је Изетбеговић за Дојче веле рекао:



"Што се мене тиче, Косово је досад требало да буде признато. Сад ће се наљути наше колеге, а наши покушаји да се то догоди само су донели проблеме унутар БиХ, а нису помогли Косову", рекао је Изетбеговић у интервјуу за Дојче веле. 



Тај свој политички став Изетбеговић додатно објашњава речима да је управо он тај "генератор који гура и упорно тражи ресење техничких питања са Приштином, јер, како је рекао, БиХ економски трпи због тога". 



На директно питање хоће ли БиХ у неком тренутку признати косовску независност, Танјуг је Изетбеговићев одговор пренео са: "Да".



Саветник бошњачког члана Председништва БиХ с правом указује да је Изетбеговићев одговор, прецизно, био: "Надам се да да".



Јасно је, наиме, да без сагласности остала два члана Председништва БиХ, посебно без српског члана Председништва БиХ, званично Сарајево ту одлуку не може да донесе, што потврђује и Изетбеговић, у истом интервјуу, рекавши:



"Уколико се српски представници у БиХ томе и свему другоме супротставе, одлуке нема".



Одговор Изетбеговића на питање да ли ће БиХ признати Косово - "надам се" - јесте непрецизно пренет са "да", али је његов политички став по том питању Танјуг верно пренео, што је сасвим јасно из његове изјаве да је Босна и Херцеговина и досад требало да призна Косово.

Аутор:
Пошаљите коментар
Ђурић: Одговорићемо на прави начин Изетбеговићу

Ђурић: Одговорићемо на прави начин Изетбеговићу

13.11.2017. 17:00 18:21
Додик: Од Изетбеговића не зависи ништа

Додик: Од Изетбеговића не зависи ништа

13.11.2017. 17:19 19:14