overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Селаковић: Изузетан значај стратешког партнерства Србије и Русије

13.03.2021. 12:06 12:28
Пише:
Извор: FoNet

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Никола Селаковић поручио је у разговору с амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком да Србија придаје изузетан значај стратешком партнерству с Русијом и унапређењу свеукупних односа, указујући на то да је та земља и један од најзначајнијих економских партнера Србије.

Како је саопштено из Министарства спољних послова, Селаковић је истакао да је Србија чврсто опредељена за даљи развој политичких односа са Русијом "на темељима традиционалног пријатељства и блискости два народа, стратешког партнерства и спремности за продубљивање сарадње у свим областима".

Он је изразио задовољство постојећим интензитетом и континуитетом сусрета на високом и највишем нивоу, изразивши очекивање да ће се у скорије време реализовати посета председника Руске Федерације Владимира Путина Србији.

У саопштењу се додаје да је у разговору било речи и о предстојећој посети Селаковића Руској Федерацији.

Посебну захвалност шеф српске дипломатије изразио је на чврстој и доследној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и напорима наше стране да се питање Косова и Метохије реши мирним и дипломатским средствима, посредством дијалога.

На састанку је наглашена важност перманентне обостране подршке у међународним организацијама.

Селаковић је посебно подвукао захвалност Руској Федерацији напорима које је уложила да руска вакцина „Спутњик В“ буде доступна и грађанима Србије, како на бази испорука из Русије, тако и на основу постигнутих договора о будућој заједничкој производњи вакцине у Србији.

Протестна нота Хрватске најбесмисленије до сада

Министар спољних послова изјавио је да је протестна нота МСП Хрватске, у којој се изражава протест због претњи и увреда на рачун представника хрватске националне мањине на друштвеним мрежама, најбесмисленија нота коју су до сада примили, будући да се у самој Хрватској без ичије реакције чују увреде на рачун представника Србије, па и грађана наше земље.

То је једна од најглупљих и најбесмисленијих нота које смо до сада примили и то основано тврдим, јер је реч о нечијим ставовима, можда претњама, изливима ружних осећања људи на друштвеним мрежма, док се у исто време, у званичним средствима информисања у Хрватској, против највиших државних функционера Србије избносе најмонструозније и најбруталније увреде, рекао је Селаковић за Танјуг.

Он је навео да се у Хрватској, пре свега за председника Србије Александра Вучића, а после и за читав народ, каже да је психопата, хушкачц, екстремно искомплексиран, а за све то време хрватски органи власти, на такво изражавање о шефу једне стране државе ћуте.

Да би нам, онда, после само неколико дана, послали протестну ноту у којој траже извештај поводом кривичних пријава које су поднете зато што је на друштвеним мрежама неки несрећник нешто ружно написао против одређених припадника хвратске националне мањине у Србији, рекао је министар.

Селаковић је навео да државни органи Србије поступају у складу са законом и штите свачији интегритет, тако да свако у Србији може да се осећа сигурно.

Али, немојте да нам вређате здрав разум, поручио је Селаковић.

Како је рекао, Србија је много пута раније оћутала на глупе првокације друге стране, али сада неће.

Није било довољно што сте нас провоцирали, није било довољно што сте нам председника назвали екстремно искомплексираним психопатом, као и све који гласају за њега, него нам још упуцухете протестну ноту. На овакве ствари, Србија ће увек реаговати штитећи свој државни и национални интерес и своје достојанство, закључио је Селаковић.

Министарство спољних и европских послова Хрватске (МВЕП) упутило је протестну ноту Србији, у којој је изразило забринутост због, како је наведено, бројних претњи, застрашивања и увреда на рачун представника хрватске националне мањине у Србији путем друштвених мрежа, а после захтева да се хрватски језик уведе у службену употребу.

Аутор:
Пошаљите коментар
Селаковић: Давидовић новим лажима превазишао сам себе

Селаковић: Давидовић новим лажима превазишао сам себе

10.03.2021. 18:09 18:11