СА СРПСКИМ ПАСОШИМА Апостоловић: Визна либерализација добра вест за Србе на КиМ

БРИСЕЛ: Шеф Мисије Србије при ЕУ Данијел Апостоловић изјавио је данас да је одлука Европског парламента да одобри визну либерализацију за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, добра вест за Србе на КиМ и њихов свакодневни живот.
Pasoš  foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Апостоловић је, међутим, истакао за Танјуг да је дошло до огромне политизације одлуке која је требало да буде техничка и да су Приштина, као и поједини посланици ЕП, лобирали против доношења такве одлуке.

"Ово је добра вест за наше грађане на КиМ и њихов свакодневни живот.  Међутим, нажалост, као и у другим питањима за нас у последње време, није било лако. Приштинска страна је све време активно лобирала против доношења ове одлуке чиме су показали за шта се они залажу. Потпуна асимилиција Срба на КиМ или њихов одлазак", навео је Апостоловић.

Он је додао да је одређен број посланика Европског парламента, такође, нарочито последњих дана, лобирао против визне либерализације за Србе са КиМ.

"Све њих заједно треба да је срамота. Још једном су показали да ни њих не интересују основне вредности и људска права, право на избор, као и право на слободно кретање, као и да је њихова намера изолација Срба са КиМ", навео је Апостоловић.

Он је подсетио да су Срби са КиМ једини на простору Западног Балкана којима је потребна виза за путовање у ЕУ, што је,нагласио је, само по себи својеврсни вид дискриминације.

"Дакле, и од једне одлуке која је требало да буде техничка и која се подразумева, дошло је до огромне политизације. Ми смо, наравно, нашим европским партнерима све време преносили наша очекивања у погледу важности визне либерализације за наше грађане на КиМ, као и да би свака супротна одлука представљала својеврсну дискриминацију", истакао је Апостоловић.

Подсетивши да је Европска комисија предлог о визној либерализацији усвојила 16. новембра 2023, након чега је овај документ разматран, у складу са уобичајеном процедуром, у Савету министара ЕУ, као и у Европском парламенту, Апостоловић је рекао да ову уредбу, након данашњег усвајања на пленарној седници ЕП у Стразбуру,  формално треба да поново потврде и државе чланице ЕУ, односно, Савет министара ЕУ.

"Тиме ће коначно бити испуњени услови за њено ступање на снагу", истакао је Апостоловић.

Указао је да ће уредба омогућити носиоцима пасоша које издаје Координациона управа да буду изузети од обавезе поседавања визе приликом краткорочног боравка у државама чланицама ЕУ, односно не више од 90 дана у периоду од 190 дана.

"Република Србија има безвизни режим са ЕУ који је на снази још од 2009. године, али којим, нажалост, до сада нису били обухваћени пасоши наших грађана који живе на КиМ. Веома смо задовољни што је до тога коначно дошло, јер је реч о одлуци која ће у првом реду донети опипљиву корист нашим грађанима на Косову и Метохији”, закључио је Апостоловић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести