light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

С Видовданског скупа у Косовској Митровици: ОВАКО СЕ ВИШЕ НЕ МОЖЕ

27.06.2023. 20:23 20:27
Пише:
Извор: Tanjug/ Dopisnik KiM/ bg

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: У северном делу Косовске Митровице данас је одржан велики Видовдански скуп Срба са севера Косова.

Неколико стотина окупљених носе транспаренте "Ослободите нам ухапшену браћу", "Нема повлачења, нема предаје", "Нећемо у Куртијеве ланце", "Србија је наша мати Косово вам неће дати", "Доста чекања, хоћемо Заједницу српских општина" и друге.

Окупљенима се обратила сестра ухапшеног Душана Обреновића, Селма Муратовић  која је рекла да је прошло скоро месец дана како је он ухапшен и како сваке ноћи чека да се он врати.

Како је рекла он је одведен јер је мирно седео на протесту, зато што је био уз своје суграђане и зато што се није сложио са "силом и неправдом".

Мој брат није криминалац, он је поштен момак који је сваку кору хлеба с муком зарадио. Он никога није ни повредио ни увредио, а њега су брутално претукли. Зашто? Питам Европу – зашто су га мучили? Да ли он има људска права? Да ли је он људско биће за вас? Сузе вас сестре моле, вратите ми мог Душана. Вратите нам ухапшене суграђане, вратите нам нашу браћу, рекла је она и захвалила се присутнима што су дошли да пруже подршку и Душану и свим ухапшенима.

Присутнима се обратила и деканица Приштинског Економског факултета са седиштем у Косовској Митровици, Тања Вујовић која је рекла да се њен "жалосни крик и вапај може чути све до неба".

И док су нам уводили таксе, бранили вакцине и лекове, ускраћивали право гласа на председничким и парламентарним изборима, укидали српске личне карте и регистарске таблице, упадали блиндираним возилима у дворишта и вртића, мислили смо да су то овако се више не може времена. А онда је за нас наступило још страшније време. Време невиђеног терора и страдања нашег народа. Припадници тзв. косовске полиције РОСУ из дана у дан све бруталније демонстрирају силу и сеју страх. Пребијају нам децу и пуцају у њих. Претресају нас на сваком кораку. Забрањују улаз српским камионима са робом из Србије, запосели су нам општинске зграде и онемогућили рад општинских органа. Али оно што је најстрашније и што највише боли то су неоснована хапшења наше браће и пријатеља наших очева и синова, наших домаћина, патрона, наших заштитника, чувара својих породица, свог огњишта и своје земље, рекла је Вујовић.

Вујовић је поручила да ће, уколико се овако настави „половина Срба на Космету бити ухапшена, а друга половина протерана, рекла је она.

Бивши председник општине Звечан, Драгиша Миловић подсетио је окупљене Србе да су се данас окупили на тргу браће Милић, хероја који су дали своје животе за слободу.

Окупили смо се уочи једног од највећих српских празника, Видовдана, где су наши јунаци такође дали своје животе на светој српској земљи. Окупили смо се да још једном, по ко зна који пут покажемо свету и Европи како у тешким условима живи српски народ. Месец дана како су једностраним и насилним потезима Приштине полицајци са дугим цевима и оклопним возилима заузели зграде локалних самоуправа. Месец дана како грађани покушавају да се врате на своја радна места. Месец дана како покушавају да остваре своја законска права у својим општинама. Месец дана како се хапси и врши тортура над нашим суграђанима. Већ месец дана уз присуство Еулекса, Европске Уније, Кфора, амбасадора Квинте који су неми И слепи над овим терором који спроводи Приштина. Желимо да се ова криза реши мирним путем. Три полицајца која су пуштена је знак да Србија жели мирним путем да реши кризу, казао је Милојевић.

Он је након свог обраћања окупљенима прочитао "Видовданску декларацију", док су се истовремено Срби који живе јужно од Ибра на "Видовданском скупу" окупили у Грачаници.

Велики Видовдански скуп одржан је и у Грачаници.

Аутор:
Пошаљите коментар