clear sky
14°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Рехабилитован Дража Михаиловић

14.05.2015. 20:21 13:33
Пише:

комунистичког режима 1946. године. Председник трочланог судског већа судија Александар Трешњев рекао је да је суд усвојио захтев за рехабилитацију и поништио пресуду којом је Михаиловић 15. јула 1946. године био осуђен на смрт, а два дана касније стрељан.

На ту одлуку, сходно Закону о рехабилитацији, не постоји право жалбе, тако да је она коначна. Судија Трешњев рекао је да је пресуда Врховног суда ФНРЈ у делу који се односи на Михаиловића проглашена ништавном, као и да су ништавне све њене правне последице, па и оне које се односе на имовину.

– Драгољуб Михаиловић сматра се неосуђиваним – рекао је судија Трешњев, после чега је добио буран аплауз и поздраве публике.

Детаљно образлажући одлуку о рехабилитацији, судија Трешњев је истакао да је суд утврдио да поступак против Михаиловића није био спроведен фер и коректно, уз поштовање права окрвиљених, како по стандардима данашњих права, тако и тадашњих.

– Осимшто није имао фер поступак, против Михаиловића је поступак био политички обојен, што јасно произлази из чињенице да су се представници извршне власти мешали не само у сам ток поступка већ учестовали у доношењу кључних одлука и мериторном одлучивању – рекао је судија. – Суд је утврдио да је спорна пресуда донета у незаконитом процесу из политичких и идеолошких разлога.

Судија је подсетио на преписку високих коминистичких функционера Ђиласа и Ранковића о томе како ће се поступак водити, да ли суђење треба да буде јавно или тајно, како ће изгледати оптужница... По његовим речима, утврђено је и да су браниоци током целог суђења успели само пет пута да контактирају с Михаиловићем, и то „у присуству органа власти, што говори о томе колико је суд ометао поступак”. Судија Трешњев је истакао да судско веће није било надлежно да се бави утврђивањем чињеница и извођењем закључака да ли је Драгољуб Михаиловић ратни злочинац или не. То, како је указао, после толико времена и није било могуће учинити.

– Надлежност овог већа исцрпљује се у томе да ли је Драгољуб Михаиловић имао фер и правично суђење, односно да ли је судска одлука донета и из политичких и идеолошких разлога – нагласио је судија.

Он је напоменуо да и предмет поступка није била рехабилитација равногорског покрета или ослободилачке војске у отаyбини јер је то је већ делимично учињено Законом и Уредбом, већ законитост поступка спроведеног против Михаиловића.

Објављивање пресуде пратио је велики број медија и публике, тако да је велика судница Палате правде била испуњена до последњег места, а они који нису успели да уђу, испред Палате правде певали су равногорске песме, носећи заставе и друга обележја.

У публици су, између осталих, били принц Александар Карађорђевић, председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, припадници равногорског покрета, „Образа”, „Жене у црном” и други заинтересовани, међу којима је било и оних у народним ношњама, као и са четничким обележјима.

Први захтев за рехабилитацију поднео је Михаиловићев унук Војислав Михаиловић 2006. године, а касније му се придружило још неколико удружења и странака. Предлогу за рехабилитацију придружили су се 2009. године Српска либерална странка, с Костом Чавошким на челу, Удружење припадника Југословенске војске у отаyбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, професорка међународног права Смиља Аврамов и други. Одлуком суда потврђене су тврдње предлагача рехабилитације да Михаиловићу током процеса није било омогућено право на одбрану, да није видео свог адвоката до почетка суђења, да није имао ни право на непристрасан суд, док му је оптужница уручена седам дана пред суђење.

На пресуду није имао ни право да уложи жалбу, већ је два дана од њеног изрицања стрељан у тајности.

Е. Д.

 

Антић: Велики дан за правду

Један од опуномоћеника предлагача за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића Оливер Антић изјавио је да је одлука о рехабилитацији Михаиловића велики дан за право и правду и да би тај дан требало да се слави и у Хрватској.

– Овај дан би требало да се слави и у Хрватској – рекао је Антић, који је саветник председника Републике, и оценио да је то велики дан за право и правду јер се с правног становишта негативна одлука о захтеву за рехабилитацију не би ни могла образложити.

Антић је новинарима после одлуке суда рекао да је то велики дан не само за српски народ већ и за часне Хрвате, муслимане и Словенце који су се борили под Михаиловићевом командом, и подсетио на то да се у јединицама којима је командовао борило око 10.000 Хрвата, 8.000 муслимана и 6.000 Словенаца.

 

Дачић: То није корак ка помирењу

Потпредседник српске Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић саопштио је да одлука Вишег суда у Београду о рехабилитацији, која је објављена управо у данима када читав свет слави 70 година величанствене победе над фашизмом, не представља корак ка помирењу нити ка истини, већ, напротив, само продубљује поделе.

„Виши суд у Београду требало би подсетити на то да су, пре 70 година, 14. маја 1945, на исти дан када је он донео срамну одлуку о рехабилитацији, енглески војници у Италији и Аустрији заробили готово 30.000 усташа и четника и предали их југословенским партизанима. Само тај податак јасно говори о томе ко су били савезници, а ко непријатељи маја 1945”, истиче се у саопштењу Министарства спољних послова.

„Виши суд у Београду требало би подсетити и на говор краља Петра Другог Карађорђевића преко Радио Лондона од 12. септембра 1944. у којем је позвао ’све Србе, Хрвате и Словенце да се уједине и приступите великој Народноослободилачкој војсци под маршалом Титом’, истакавши да ’сви они који се ослањају на непријатеље против интереса свог властитог народа и његове будућности, и који се не би одазвали овом позиву, неће успети да се ослободе издајничког жига, ни пред народом, ни пред историјом’”, додаје се у саопштењу.

 

СУБНОР: Посипање соли на рану

СУБНОР Србије је оштро критикова судску рехабилитацију четничког команданта Драгољуба Драже Михаиловића, истакавши да то представља прекрајање истине и „сипање соли на свежу рану”.

То удружење, које окупља претежно чланове партизанских јединица и њихове потомке, сматра и да је Михаиловићева рехабилитација правно неутемељене и зато неодржива. СУБНОР наводи и да је са запрепашћењем примио судску одлуку о рехабилитацији и да је „потезом судског пера драстично прекројена истина”.

„Рехабилитација је посипање соли на увек свежу рану, прст у око садашњим суседима, али и читавом антифашистичком свету који с поштовањем гледа на наш народ и непорециво славно место искључиво партизанских бораца у историји човечанства”, тврди СУБНОР. Пада ли некоме у свету на памет и помисао да рехабилитује колаборанте, да ли то чине Французи с маршалом Петеном, Норвежани с премијером Квислингом..., наводи се у саопштењу. „Опасан, несхватљив преседан прави се у овој нама јединој отаyбини”, сматра СУБНОР, и истиче да се тиме без разлога и потребе сеје семе раздора.

 

Покушај историјског ревизионизма

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је изузетно изненађена пресудом суда у Београду о рехабилитацији четничког вође Драже Михаиловића, нагласивши да осуђује сваки покушај историјског ревизионизма.

– Та пресуда не може избрисати злодела четничког покрета, почињена у сарадњи с нацистима и фашистима током Другог светског рата, која су свим народима на овим просторима донела велике патње и страдања – навела је Колинда Грабар Китаровић.

Тај покрет, оценила је она, доживео је пораз у Другом светском рату, али и пре 20 година у агресији на Хрватску.

Колинда Грабар Китаровић је констатовала да се, гледајући у заједничку будућност у Европској унији, треба одмакнути од политизирања прошлости, већ историју препустити историчарима, пренео је „Јутарњи лист”.

Хрватски министар правосуђа Орсат Миљенић је изјавио да је „апсолутно згрожен” одлуком београдског суда о рехабилитацији четничког команданта Драже Михаиловића.

– То је силно велика погрешка, као што би била рехабилитација нацистичког вође Адолфа Хитлера, фашистичког лидера Бенита Мусолинија или усташког вође Анте Павелића – оценио је Миљенић. – За нас је Михаиловић био и остао злочинац. Био је фашиста.

Миљенић је додао да на Србији остаје хоће ли градити будућност на темељу антифашизма, као цела Европа, или на темељу нечег другог.

 


ЗА И ПРОТИВ

Коначно је исправљена једна од највећих историјских неправди. То није било само неправда према једном родољубивом човеку већ је било неправда према нашој земљи и народу. Национално помирење може почивати само на истини, исправљању неправди и праштању.

(Принц Александар Карађорђевић)

 

Одлука суда о рехабилитацији Драже Михаиловића скандалозна је и срамотна одлука, која Србију ставља на поражену страну у Другом светском рату и која ће затегнути односе с државама региона. Одлука вређа истинске борце против фашизма и огромне жртве.

(Мехо Омеровић, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права)

 

Укидање комунистичке пресуде генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу од 15. јула 1946. године није само рехабилитација ратног команданта прве антинацистичке гериле у Европи него је то и рехабилитација његове војске и читаве Србије.

(Вук Драшковић, СПО)

 

Судска одлука о рехабилитацији Михаиловића представља легализацију свих злочина почињених над Бошњацима. Њоме се прекраја историја, шаље претећа порука Бошњацима и зато тражимо и њено поништење

(СДА Санyака и СДП)

 

Дража Михаиловић је јуначки, четнички, српски командант који је био жртва комунистичког терора

(Војислав Шешељ, СРС)

 

Председник Србије никада се није одрекао титуле четничког војводе, те је у овом случају употребљен и притисак инситутуције председника Србије на правосуђе да би се променила историја и сасвим релативизовала антифашистичка традиција и народноослободилачка борба

(Лига социјалдемократа Војводине)

 

Рехабилитација Драгољуба Михаиловића је још један израз дезоријентисаности српског друштва, потврда хроничног губитка односа према прошлости и још више доказ потпуног губитка идеје шта би као друштво требало да будемо у будућности.

(Чедомир Јовановић, ЛДП)

 

Генерал Дража Михаиловић је славом овенчани први герилац поробљене Европе 1941. године, човек који никада није признао капитулацију Југословенске војске и командант који је маја 1941. године на Равној гори подигао барјак Трећег српског устанка, у тренутку када је готово цела Европа била поробљена од нацистичке Немачке и њених фашистичких сателита.

(Нова Србија)

 

Такав начин копања по прошлости у овом тренутку је најмање потребан јер може довести до нових подела, и то у времену када је друштвена стабилност преко потребна и Србији, али и целом региону.

(Социјадемократска партија Србије)

 

Ова пресуда представља само завршетак покушаја ревизије историје, који траје већ више од двадесет година. Рехабилитација Драгољуба Михаиловића је увреда за све жртве и праве борце против окупатора и њихових сарадника током Другог светског рата.

(Социјалдемократска унија)

 

Партизани ће имати своју слику о историји, четници и поражени ће на исти начин доживљавати свој покрет. Суд не може да помири те две тачке, рекао бих, још једну бесмислену српску поделу. Четнички покрет је поражен, Михаиловић је поражена страна, али ми историчари то посматрамо у дужем процесу. Било је злочина, али се не може цео покрет тако окарактерисати. Умирење је моја порука.

(Момчило Павловић, историчар)

Аутор:
Пошаљите коментар